Η Κροατία ενδέχεται να εισαγάγει νέο περιβαλλοντικό τουριστικό φόρο το επόμενο έτος. Αυτό οφείλεται στον αρνητικό αντίκτυπο του τουρισμού στο τοπικό οικοσύστημα. Τα φορολογικά έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η διατήρηση της φυσικής ομορφιάς της Κροατίας μέσω της ισορροπημένης φορολογίας που δεν θα ήταν υπερβολικά επαχθής για τη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης είναι ένα βήμα προς τη διατήρηση των διάσημων κρυστάλλινων νερών και των εκπληκτικών ακτών της Κροατίας.

Παρά το μικρό πληθυσμό της των 4 εκατ., η Κροατία υποδέχθηκε 20,6 εκατ. τουρίστες πέρυσι, αύξηση 9% από το προηγούμενο έτος. Αν και αυτή η εισροή ωφελεί την τοπική οικονομία, απειλεί επίσης το περιβάλλον και τον πληθυσμό, με τα κροατικά σπίτια να είναι συχνά υπερπλήρη κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου.

Η υποδομή της Κροατίας δεν είναι καλά εξοπλισμένη για να χειριστεί τον μεγάλο αριθμό τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα. Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι ότι οι σωλήνες δεν συνδέονται με το δημόσιο σύστημα, με αποτέλεσμα τα λύματα να απορρίπτονται απευθείας στη θάλασσα. Ο Neven Iveša, καθηγητής και ερευνητής θαλάσσιας βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πούλα, εξηγεί ότι ορισμένες δημοφιλείς τουριστικές πόλεις στη δυτική ακτή της Ίστριας, όπως το Poreč και το Rovinj, εργάζονται για την αναβάθμιση των σωλήνων τους για τη βελτίωση της διαχείρισης των λυμάτων.

Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια εκσυγχρονισμού κρίνεται «μη βιώσιμη» από τον ερευνητή, καθώς επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα των υδάτων της Αδριατικής Θάλασσας και βλάπτει τη θαλάσσια χλωρίδα. Επιπλέον, ο ναυτικός τουρισμός συμβάλλει αρνητικά στην τοπική πανίδα.

Σε τοπικό επίπεδο, αυξάνονται οι πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του υπερτουρισμού, που δεν σέβεται επαρκώς το περιβάλλον.

Στο Ντουμπρόβνικ υλοποιείται η καμπάνια «Σεβαστείτε την Πόλη». Αυτό το έργο διαχείρισης περιλαμβάνει μια σειρά από βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και δραστηριότητες που στοχεύουν στην τοποθέτηση του Ντουμπρόβνικ ως ηγέτη στον βιώσιμο και υπεύθυνο τουρισμό στη Μεσόγειο, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα».