του Χάρη Ντιγριντάκη

Από ξηρού ακμής βρίσκονται χιλιάδες Έλληνες ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων οι οποίοι αγωνιούν για την επομένη ημέρα της Thomas Cook που απειλείται με λουκέτο, μιας εκ των 2 κορυφαίων TOs στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα αβέβαιο είναι το μέλλον τόσο των ιδιοκτητών όσο και των εκμισθωμένων μονάδων που διαθέτει στη χώρα εξέλιξη που δύναται να δημιουργήσει αρνητική αλυσιδωτή αντίδραση σε ένα σύνθετο πλέγμα πιστωτών προμηθευτών. Παράλληλα με βάση το δεδομένο ότι η σεζόν δεν έχει κλείσει ακόμη ο τρόμος μήπως βαρέσει κανόνι ένας τουριστικός κολοσσός αυξάνεται διαρκώς. Αλλά και η αβεβαιότητα για την επόμενη βαίνει διογκούμενη έτι περαιτέρω τόσο για τις πληρότητες όσο και για δυσθεώρητο φέσι που θα δημιουργηθεί στις ελληνικές υποδομές φιλοξενίας.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων δήλωσε στο tourismtoday.gr :

“Η αγωνία στον ελληνικό τουρισμό και ειδικότερα στην ελληνική ξενοδοχεία είναι έκδηλη. Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία θα οδηγήσει για μικρό χρονικό διάστημα εκτιμώ σε δεινή θέση εκατοντάδες συναδέλφους μας και πολλούς προμηθευτές. Εις αύριο τα σπουδαία αφού αναμένουμε και την απόφαση του ΔΣ της Thomas Cook”.

Αγωνία επικρατεί στην Κρήτη με φόντο τις εξελίξεις στην Thomas Cook. Εκτός από τους επισκέπτες που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Κρήτη και τίθεται θέμα επιστροφής στις χώρες διαμονής τους, προβληματισμός υπάρχει και για τους επισκέπτες που είναι προγραμματισμένο να έρθουν το επόμενο διάστημα, αλλά και συνολικά για τα συμβόλαια και τις συνεργασίες της εταιρείας, που φτάνουν στο Ηράκλειο στο 80% των ξενοδοχείων, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, κ. Νίκος Χαλκιαδάκης.

“Είτε σε μικρό, είτε σε μεγαλύτερο ποσοστό, το 80% των ξενοδοχείων έχει συνεργασία. Ευχόμαστε και ελπίζουμε να υπάρξει θετική κατάληξη, γιατί οι απώλειες για τον τουρισμό θα είναι τεράστιες. Νομίζω ότι με μεγάλη ευκολία θα μπορούσα να πω, ότι θα αποτελούσε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στον τουρισμό, κάτι τέτοιο”.

Ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης δήλωσε χθες :

“Η ανησυχία είναι μεγάλη, γιατί η Thomas Cook είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία και ένα μεγάλο ποσοστό του τουρισμού στην Κρήτη έχει συνεργασία μαζί της. Είμαστε αισιόδοξοι και βλέπουμε μισογεμάτο το ποτήρι, ελπίζοντας ότι δεν θα επέλθει τα απευκταίο».

Ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης πάντως, σε ότι αφορά τη μετακίνηση επισκεπτών που βρίσκονται στην Κρήτη, εφόσον οι εξελίξεις δεν είναι θετικές, σημείωσε:

«Υπάρχουν πολλοί τουρίστες αυτή τη στιγμή στην Κρήτη που έχουν έρθει με πακέτα μέσω της εταιρείας. Προφανώς και υπάρχει ανησυχία, πλην όμως υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Ασφαλιστικές εταιρείες που θα αναλάβουν την επιστροφή των επισκεπτών μας. Το ίδιο νομίζω και για όσους έχουν κλείσει να έρθουν το επόμενο διάστημα».

Η τελευταία ελπίδα

Αυτοί που ξέρουν σημειώνουν ότι τα 200 εκατομμύρια λίρες (227 εκατ. ευρώ) που είναι αναγκαίο να βρεθούν για να ικανοποιήσει η εταιρεία τους δανειστές της, δεν θα προέλθουν από νέους, ιδιώτες επενδυτές. Η τελευταία ελπίδα για να μην χρεοκοπήσει η Thomas Cook είναι να δεχτεί η βρετανική κυβέρνηση να της χορηγήσει ένα δάνειο οικονομικής διάσωσης. Οι συζητήσεις μεταξύ της εταιρείας και της κυβέρνησης συνεχίζονται, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Την ίδια ώρα ωστόσο η εφημερίδα The Times έγραψε ότι είναι απίθανο να παρέμβει η Ντάουνινγκ Στριτ.

Το διοικητικό συμβούλιο της Thomas Cook συνεδριάζει σήμερα Κυριακή ενώ μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει γίνει γνωστή η απόφαση του αναφορικά με την επόμενη ημέρα της εταιρείας.