Τα δύο συμπλέγματα νησιών του Νοτίου Αιγαίου αποτελούν οι γραφικές Κυκλάδες και τα πανέμορφα Δωδεκάνησα. Οι Κυκλάδες αποτελούν έναν προορισμό που ξεχωρίζει για το  μοναδικό χρώμα της θάλασσας, το ανεπανάληπτο φυσικό τοπίο, τους κατάλευκους οικισμούς τους.

Καθένα από τα  Κυκλαδονήσια κρατάει την δική του ταυτότητα ακόμα και στις γεύσεις, η  λέξη που χαρακτηρίζει την Κυκλαδίτική κουζίνα καλύτερα είναι η απλότητα. Στα νησιά που αποτελούν το μωσαϊκό των Κυκλάδων  βρίσκεται η ουσία της ελληνικής νησιώτικης κουζίνας με χαρακτηριστικά προϊόντα όπως το θυμαρίσιο μέλι από την Νάξο, κρασί από τη Πάρο, ποικιλίες τυριών από τη Κύθνο, φάβα από τη Σαντορίνη  και χαρακτηριστικές πίτες όπως «σουρωτένια» και «ματσάτο» από τη Φολέγανδρο.

Από την πλευρά τους τα Δωδεκάνησα έχουν αστείρευτες φυσικές καλλονές. Κάθε νησί και μια ξεχωριστή ιστορία αλλά κοινή ιστορική μοίρα. Κάθε πόλη και ακρογιάλι ένα όνειρο θερινής βραδιάς που παίρνει σάρκα και οστά κάτω από το Αυγουστιάτικο φεγγάρι του βαθυγάλαζου ουρανού.

Κυκλάδες

Νάξος

Το μεγαλύτερο από τα νησιά των Κυκλάδων η μαγευτική Νάξος βρίσκεται στην καρδιά του Αιγαίου. Η περίοδος που τη διαμόρφωσε είναι η  φράγκικη κυριαρχία  με το μεσαιωνικό κάστρο της Χώρας και τους διάσπαρτους σε όλο το νησί  επιβλητικούς πέτρινους ενετικούς πύργους. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου καθώς και το Ιστορικό Αρχείο Νάξου στεγάζονται σήμερα στην άλλοτε Γαλλική Σχολή, που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο της Νάξου και που μετασκευάστηκε ειδικά γι αυτό το σκοπό. Στη Σχολή αυτή φοίτησε και ο Νίκος Καζαντζάκης.

 Άνδρος

Η Άνδρος με τη φυσική ομορφιά της  και τη ναυτική παράδοση σε έναν τόπο που πλαισιώνεται με πολιτιστικά συμβάντα, προσφέρει ότι επιζητεί το πνεύμα και οι αισθήσεις. Με τα Μοναστήρια της όπως η Μονή Ζωοδόχου Πηγής  και η Ιερά Μονή Παναγίας Πανάχραντου, με την τελευταία  να είναι το ωραιότερο βυζαντινό μοναστήρι της Άνδρου όπου φυλάσσεται και n Κάρα του Αγίου Παντελεήμονος.

Πάρος

Για όσους αγαπούν την διασκέδαση, τα γλέντια και την νυχτερινή ζωή η Πάρος είναι το ιδανικό νησί για να περάσουν τα καλοκαίρια τους , αφού μπορεί και συνδυάζει και την όμορφη, ξεκούραστη απόδραση και την πολυφωνία.  Έχει μακρά ιστορία αλλά και πολλά αξιοθέατα, όπως η Εκατονταπυλιανή, ο πιο σημαντικός βυζαντινός ναός στην Ελλάδα και τα αρχαία ορυχεία μαρμάρου.

Μήλος

Το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου που βρίσκεται στο Μουσείου του Λούβρου την έχει κάνει ακόμα πιο διάσημη αλλά δεν είναι μόνο αυτό που είναι σημείο κατατεθέν του όμορφου νησιού. Οι πεντακάθαρες διαφανείς θάλασσες, τα φυσικά τοπία, οι χριστιανικές κατακόμβες της αλλά και οι σπηλιές φανερώνουν έναν τόπο που επιφυλάσσει πολλές κρυφές ομορφιές για να ανακαλύψετε.

Κύθνος 

Αν κάποιος επιθυμεί να συνδυάσει την καλή υγεία με τις διακοπές του δεν έχει παρά να επιλέξει την  Κύθνο. Με τα ιαματικά λουτρά όπως το Υδροθεραπευτήριο : Η Ιαματική Πηγή Κύθνου, που βρίσκεται στα Λουτρά από το 1857 (εδώ θα δείτε και τους
λουτήρες του βασιλικού ζεύγους Όθωνος και Αμαλίας),σε ένα ήρεμο περιβάλλον με ενετικά κάστρα και θρησκευτική παράδοση.
                                                                     
Δήλος

Το νησί στο κέντρο του συμπλέγματος λούζεται στον λαμπερό ήλιο και προσφέρει ανεπανάληπτες γνώσεις μυθολογίας και ιστορίας. Ήταν στην αρχαιότητα το διασημότερο και το ιερότερο απ’ όλα τα νησιά επειδή, σύμφωνα με τον μύθο, εκεί γεννήθηκε ο Απόλλωνας-Ήλιος, θεός του ημερήσιου φωτός και η Άρτεμις-Σελήνη, θεά του νυχτερινού φωτός.

Αμοργός

Με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας η Αμοργός αν και βραχώδης νησί έχει μικρές πεδιάδες ιδανικές για κατασκήνωση.  Αξίζει να επισκεφτείτε τον πύργο του Γαβρά , στο κέντρο της Χώρας, κτίσμα 16ου αιώνα Βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής σήμερα λειτουργεί ως μουσείο στο οποίο στεγάζονται ευρήματα από ανασκαφές στην γύρω περιοχή. Πρέπει να δείτε τα αρχαία γλυπτά και τις επιγραφές.

Ανάφη

Με παραλίες απίστευτης ομορφιάς και δραστηριότητες που  περιλαμβάνουν κολύμπι, ψάρεμα, διάβασμα, χαλάρωση. Αξίζει να επισκεφτείτε το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής ή Παναγίας Καλαμιώτισσα που είναι χτισμένο στη θέση του επιφανούς αρχαίου ναού του Απόλλωνα Αιγλήτη.

  Ίος

Πιθανόν και να βρίσκεται εκεί ο τάφος του ποιητή  Ομήρου. Με υπέροχες παραλίες, τη χρυσή άμμο και τα καταγάλανα νερά, αλλά και την χαρακτηριστική αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική του νησιού. Πέρα από τις φυσικές ομορφιές της, το νησί της Ίου είναι κυρίως γνωστό για την έντονη νυχτερινή ζωή ,την ατέλειωτη διασκέδαση που προσφέρει αλλά και τα  μουσεία του.

Κίμωλος

Συνήθιζε να είναι καταφύγιο πειρατών, τώρα όμως η ήρεμη Κίμωλος είναι προορισμός για τους λάτρεις της απλότητας. Στη Κίμωλο, μπορεί να θαυμάσει κανείς αξιόλογες εκκλησίες με ξεχωριστή αρχιτεκτονική και μοναδικές εικόνες που χαρίζουν γεύση από το παρελθόν. Μία από τις αρχαιότερες εκκλησίες του νησιού, η εκκλησία του Χριστού, διασώζεται στο νησί από το 1592.

Αντίπαρος

Ήσυχη, γαλήνια και ξακουστός ψαρότοπός , φημίζεται για το σπήλαιό της με τους σταλακτίτες  και για τα χταπόδια στα κάρβουνα με ούζο ή τσικουδιά. Ήσυχη, γαλήνια για οικογενειακές διακοπές και ξακουστός ψαρότοπός  , φημίζεται για το σπήλαιό της με τους σταλακτίτες. Οι παραλίες της είναι ξακουστές για τα σμαραγδένια  νερά της και τα άγριας ομορφιάς τοπία της.

Κέα

Το νησί με τα θρυλικά μονοπάτια που πρέπει να διασχίσετε, με φόντο το γαλάζιο της θάλασσας και το μπλε του ουρανού, τα δροσερά διαφανή νερά με τις χρυσές αμμουδιές. Ενώ αν κανείς απολαμβάνει το φαγητό δεν έχει από το να επισκεφτεί την Κέα, όπου η ψητή ρέγκα συνοδεύεται με ρετσίνα.

Μικρές Κυκλάδες

Τα μικρά πανέμορφα νησιά,  Κουφονήσια είναι προορισμός που προσφέρει ηρεμία. Είναι ένας εκπληκτικός ψαρότοπος και πολλά αρχαιολογικά ευρήματα . Χαρακτηριστικό αξιοθέατο του νησιού αποτελεί το εκκλησάκι της Παναγίας που βρίσκεται στο μόλο και είναι χτισμένο πάνω σε αρχαία ερείπια. Οι παραδεισένιες παραλίες του, όλες σχεδόν αμμώδεις, συμπληρώνουν τη μαγευτική εικόνα του νησιού.

Φολέγανδρος

Με λιγότερο από 600 κατοίκους οι Φολέγανδρος αποτελεί ένα προορισμό για όσους ζητούν την ηρεμία και τη ξεκούραση σε ένα περιβάλλον με απίστευτη πολεοδομική συγκρότηση και έναν τόπο που διατηρεί την ιδιαίτερη ομορφιά του.  Το Κάστρο είναι το παλιό κομμάτι της Χώρας. Πρόκειται για έναν μεσαιωνικό οικισμό που χτίστηκε για να προστατεύει τους ανθρώπους του νησιού από τις εχθρικές επιδρομές.                                                              

Μύκονος

Ξακουστή Μύκονος μπορεί να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Τα δύο πρόσωπα του νησιού είναι  η ξέφρενη διασκέδαση και η ήρεμη διαμονή με φόντο τις απαράμιλλες ομορφιές του νησιού. Αξίζει να κάνετε περιπάτους στα γραφικά σοκάκια του νησιού και να επισκεφτείτε την πανέμορφη Μικρή Βενετία  τους Ανεμόμυλους  και να δείτε τον Πελεκάνο της Μυκόνου. 

Σαντορίνη

Για κάποιους μετά την ηφαιστειακή έκρηξη του 1475 π.Χ. το κέντρο της Θήρας βούλιαξε και μαζί και η Ατλαντίδα. Η Σαντορίνη φημίζεται για το υπέροχο ηλιοβασίλεμα της , τον αθεράπευτο ρομαντισμό της και την αρχαία ιστορία της. Μαγνητίζει τον επισκέπτη με τα φυσικά κάλλη της και τις κόκκινες παραλίες της .

Σέριφος

Το νησί του Περσέα, με τις έντονες κοιλάδες  είναι ένα μπαλκόνι στο Αιγαίο. Η Σίκινος μαγεύει με την αρχιτεκτονική του κάστρου της Χώρας, τα όμορφα χωριά, το ιστορικό Μοναστήρι, τα ξεχωριστά πανηγύρια. Χαρακτηρίζετε από  απάνεμες παραλίες στην αγκαλιά απόκρημνων βράχων, σχεδόν όλες με παχιά φυσική σκιά από αλμυρίκια πάνω στο κύμα, με κρυστάλλινα καταγάλανα νερά και χρυσές αμμουδιές.
                                                            
Σίκινος

Είναι γνωστή σαν κυνηγότοπος πουλιών αλλά και  σαν ψαρότοπος. Το ύφος του νησιού πλαισιώνουν τα παραδοσιακά κτίσματα, τις εκκλησίες, τα θαυμαστά βυζαντινά μνημεία.  Στη Σίκινο «κυριαρχούν» ακόμα η πέτρα, το φως και το ατέλειωτο μπλε του Αιγαίου. Αξίζει να δείτε την Eπισκοπή, όπου βρίσκεται ο ναός της Kοίμησης της Θεοτόκου και είναι κτισμένος ακριβώς στο σημείο όπου ήταν παλιότερα, κατ’ άλλους, ένας αρχαίος ναός του Πυθίου Aπόλλωνος και κατ’ άλλους ρωμαϊκό μαυσωλείο του 3ου μ.X. αιώνα.

Σίφνος

Η μεγαλύτερη ποικιλία της κυκλαδίτικης κουζίνας βρίσκεται στη Σίφνο, που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Νικόλαου Τσελεμεντέ. Πολλές από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της Σίφνου έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά μνημεία και έχουν θρησκευτικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Το Μοναστήρι της Βρυσιανής στα Εξάμπελα, ένα από τα μεγαλύτερα Μοναστήρια του νησιού, το οποίο κτίστηκε τον 17ο αιώνα και είναι αφιερωμένο στο Γενέθλιο της Θεοτόκου. Εκεί στεγάζεται το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης.

Τήνος

Το νησί της θρησκευτικής κατάνυξης όπου και δεσπόζει  ο ναός της Παναγίας με την θαυματουργή εικόνα . Ο αριθμός των εκκλησιών υπερβαίνει τις 750 και το νησί αποτελεί φαινόμενο εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής αφού οι εκκλησίες συνδυάζουν επιρροές τόσο από την Ανατολή όσο και από την Δύση δεδομένου ότι συνυπάρχουν οι Ορθόδοξες με τις Καθολικές.

Σύρος

Η Ερμούπολη της Σύρου είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων και διαθέτει τα περισσότερα  δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής  στην Ελλάδα που παραμένουν  ανέπαφα από τον χρόνο . Αξίζει να επισκεφτείτε το επιβλητικό Δημαρχιακό Μέγαρο (έργο του Έρνεστ Τσίλερ) στην μαρμαροπλακόστρωτη πλατεία Μιαούλη.
Εκτός από τα παραπάνω,  στις Κυκλάδες ανήκουν επίσης τα νησιά : Μακρόνησος, Γυάρος, Πολύαιγος, Ρήνεια, Δονούσα, Θηρασία, Αντίμηλος, Δεσποτικό. Ενώ τα έξι μικρά νησάκια μεταξύ Αμοργού και Νάξου, αποτελούν τις Μικρές Κυκλάδες. Μεταξύ αυτών είναι και η Ηρακλειά, η Σχοινούσα, η Δονούσα και η Κέρος. Επίσης ο νομός  περιλαμβάνει και πολυάριθμα μικρότερα νησιά καθώς και συστάδες νησιών όπως οι νησίδες Μακάρες, η Άνυδρος (ή Αμοργοπούλα), το Ασπρονήσι, η Νέα Καμένη, η Παλαιά Καμένη, η Ασκανιά, η Εσχάτη, η Χριστιανή, η Νικουριά, η Καρδιώτισσα, η Κιτριανή, η Σεριφοπούλα, το Γλαρονήσι, το Ρευματονήσι, το Αβολαδονήσι, το Τραγονήσι, τα Αβελονήσια και το Σχινονήσι.

Δωδεκάνησα

Ρόδος  Το νησί των Ιπποτών

Η Ρόδος είναι ένα νησί που μέσα από το σύγχρονο πρόσωπό της αναδεικνύει την κλασική ομορφιά και την μαγεία  μιας άλλης εποχής . Αξίζει κανείς να επισκεφτεί το παλάτι των μεγάλων Μαγίστρων, τα ιπποτικά κτίρια, την Αγία Τριάδα και τις δύο εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου αλλά και τα Τζαμιά. Το μεγαλύτερο χωριό του νησιού είναι ο Αρχάγγελος και έχει τα πιο παλιά σπίτια εκεί αξίζει να επισκεφθείτε το σπήλαιο Κούμελου και το παραθαλάσσιο χωριό Χαράκι.

Κάρπαθος Το νησί των αντιθέσεων

Η ποικιλία και η χρωματική μαγεία του φυσικού τοπίου της Καρπάθου είναι μοναδική. Οι εναλλαγές και οι αντιθέσεις είναι τόσο συχνές και απρόσμενες που δεν αφήνουν περιθώρια για μονοτονία. Στις βουνοπλαγιές θα δει κανείς απόκρημνες χαράδρες και δαιδαλώδεις χείμαρρους, βαθιές σπηλιές προικισμένες με τη θελκτική πολυχρωμία σταλακτιτών καθώς και καταπράσινες κοιλάδες . Αξίζει να επισκεφτείτε 18 παλαιοχριστιανικές βασιλικές του νησιού, όπως η Αγία Αναστασία στην Αρκάσα ή η Αγία Φωτεινή στην πόλη της Καρπάθου και τα ερείπια της Αρκεσίας στο Παλαιόκαστρο της Αρκάσας, καθώς και το Κάστρο και η αρχαία ακρόπολη του Απερίου.

Κως το νησί του Ιπποκράτη

Η Κως είναι ένα όμορφο νησί που εντυπωσιάζει αμέσως τον επισκέπτη με τους φαρδύς ασφαλτοστρωμένους δρόμους της  «πνιγμένους» κυριολεκτικά στο πράσινο, τους ποδηλατοδρόμους, τις πλούσιες δενδροστοιχίες από Φοίνικες. Το λιμάνι της είναι ιδιαίτερα γραφικό, με πολλά εκδρομικά πλοιάρια, γιοτ, κότερα και παραδοσιακές ψαρόβαρκες. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης μαζί με τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά οικοδομήματα κοντά στο λιμάνι. Η πόλη της Κω προσφέρει θαλάσσια μπάνια σε ακτές και νερά πεντακάθαρα, στις πολλές οργανωμένες παραλίες. Ήδη τρεις παραλίες έχουν κερδίσει για το λόγο αυτό και Γαλάζιες Σημαίες.

Πάτμος

Η ατμοσφαιρική Πάτμος είναι ένα θρησκευτικό κέντρο με παγκόσμιο ενδιαφέρον, χάρη στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης και την Μονή της Πάτμου. Για πολλούς είναι το νησί της αποκάλυψης . Ε    νώ  μια περιπλάνηση σε ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της ορθοδοξίας. Η σπηλιά του Ιωάννη, το κάστρο με το μοναστήρι του που δεσπόζει σε όλο το Αιγαίο, θα μας αποκαλύψουν ανεκτίμητα έργα και κειμήλια της βυζαντινής τέχνης στο πέρασμα των αιώνων.
                                                                 
Κάλυμνος η γοητευτική

Με μεγαλόπρεπα ηλιοβασιλέματα και τα υπέροχα νερά δεν είναι τυχαία πόλος έλξης ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Το νησί των σφουγγαράδων συνεχίσει να εντυπωσιάζει με τα πανέμορφα τοπία της αλλά και των πολιτισμό της αλλά και τα πανηγύρια της όπως 23-24 Ιουνίου: Οι φωτιές του Αϊ Γιαννιού τ’ατσάλι  και το Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία: 19-20 Ιουλίου στην ψηλότερη κορυφή της Καλύμνου.

Σύμη η αρχοντική

Ένα νησί που μπορεί να συνδυάζει τη διασκέδαση με την χαλάρωση, την ιστορία με την μυθολογία μέσα σε ένα όμορφο αρχοντικό τοπίο. Η Σύμη διατήρησε το νεοκλασικό χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής. Γι’ αυτό κι ανακηρύχθηκε ιστορικός διατηρητέος οικισμός. Τα σπίτια της, δίπατα και τρίπατα, με κεραμιδένιες στέγες και μπαλκονάκια με λιτές σιδεριές  με χαρακτηριστικό στοιχείο, το χρώμα της ώχρας και τα καφετιά παράθυρα.

Αστυπάλαια

Η πεταλούδα του Αιγαίου με καθαρά καταγάλανα νερά που δεν μπορείς να αντισταθείς και στολισμένη  με τα ωραιότερα χρώματα του καλοκαιριού. Η Αστυπάλαια είναι η «γέφυρα» που ενώνει τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα συνδυάζοντας στοιχεία και από τα δύο νησιώτικα συμπλέγματα. Προσφέρει εναλλακτικό τουρισμό, ενώ πραγματοποιούνται και πολλά πολιτιστικά δρώμενα και φεστιβάλ.               
                                                
Το ακριτικό Καστελόριζο

Το όνομα Καστελλόριζο είναι δυτικής προέλευσης και σημαίνει κόκκινο φρούριο. Από τα αρχαιολογικά ευρήματα συμπεραίνουμε ότι το νησί κατοικείται από τους πανάρχαιους χρόνους. Το γραφικό απάνεμο λιμάνι του Πέρα Γιαλού και τον περίπατο στα σοκάκια ανάμεσα απ’τα ομοιόμορφα λευκά σπιτάκια με τα μπλε πορτοπαράθυρα και τα ξύλινα μπαλκόνια.

Ακόμα τα Δωδεκάνησα συνθέτουν η Χάλκη, η Τήλος, η Νίσυρος, η Λέρος, η Κάσος, οι Λειψοί και τα μικρά νησάκια Τέλενδο, Ψέριμο, Αρκούς και Αγαθονήσι.