Ενώ οι σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των γειτονικών ΗΑΕ είναι εξαιρετικές, ο COVID-19 έκανε παράνομο για τους Σαουδάραβες πολίτες να επισκέπτονται το Ντουμπάι, το Αμπού Ντάμπι και τα υπόλοιπα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – και οι κυρώσεις είναι σοβαρές.

Επί του παρόντος, 11.379 Σαουδάραβες έχουν μολυνθεί από το COVID-19 και 1.406 περιπτώσεις είναι σοβαρές νοσηλείες.

Την περασμένη εβδομάδα το Βασίλειο κατέγραψε 8.824 νέα κρούσματα, από 8.324 την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή αύξηση 6%. 85 άτομα πέρασαν, σε σύγκριση με 95 την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή μείωση 11%.

Το 20% των Σαουδαραβών πολιτών είναι πλήρως εμβολιασμένο με τις δύο δόσεις, ενώ το 33% έλαβε τις πρώτες δόσεις.

Τα γειτονικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν 69% των ανθρώπων τους πλήρως εμβολιασμένους και ένα επιπλέον 8,5% είχε λάβει την πρώτη δόση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σε σύγκριση έχουν εμβολιαστεί 49% με 7,8% επιπλέον που έλαβαν το πρώτο πλάνο.

Ωστόσο, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έχει τα ΗΑΕ στη κόκκινη λίστα, καθιστώντας το ταξίδι στα Εμιράτα ποινικό αδίκημα.

Λιβύη, Συρία, Λίβανος, Υεμένη, Ιράν, Τουρκία, Αρμενία, Αιθιοπία, Σομαλία, Κονγκό, Αφγανιστάν, Βενεζουέλα, Λευκορωσία, Ινδία και Βιετνάμ είναι επίσης στην κόκκινη λίστα της Σαουδικής Αραβίας

Οποιοσδήποτε Σαουδάραβας Πολίτης που ταξιδεύει σε οποιαδήποτε από τις χώρες της κόκκινης λίστας αντιμετωπίζει ακόμη ποινές, συμπεριλαμβανομένης της τριετούς απαγόρευσης ταξιδιού.

Το υπουργείο κάλεσε τους πολίτες να μην ταξιδεύουν άμεσα ή έμμεσα στις χώρες της κόκκινης λίστας, όπου η πανδημία δεν έχει ακόμη ελεγχθεί και υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων μεταλλαγμένων στελεχών του κοροναϊού.

Κάλεσε επίσης τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να μείνουν μακριά από περιοχές όπου επικρατεί αστάθεια ή ο ιός εξαπλώνεται και να λάβουν όλα τα προληπτικά μέτρα ανεξάρτητα από τον προορισμό τους.

Αυτή τη στιγμή η Σαουδική Αραβία επενδύει σημαντικά στην οικοδόμηση της βιομηχανίας ταξιδιών και τουρισμού και στην υποστήριξη του κόσμου με δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη του τουριστικού τομέα.

Επίσης, ο κλάδος των ταξιδιών και του τουρισμού στις χώρες του GCC σημείωσε τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.