Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά σε ένα νέο πακέτο με κυρώσεις κατά Ρώσων ιδιωτών και των τραπεζών της Λευκορωσίας.

Στη μαύρη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προστέθηκαν 160 Ρώσοι αξιωματούχοι, ανάμεσα τους 14 ολιγάρχες και επιφανείς επιχειρηματίες στους κλάδους της μεταλλουργίας, της φαρμακοβιομηχανίας, των τηλεπικοινωνιών και της ψηφιακής τεχνολογίας που αποτελούν πηγή μεγάλων εσόδων για τη Ρωσία.

Τα μέτρα της ΕΕ περιλαμβάνουν ακόμη την εξαγωγή τεχνολογίας θαλάσσιας ναυσιπλοΐας στη Ρωσία ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν και τα περιουσιακά στοιχεία σε κρυπτονομίσματα.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ακόμη τον αποκλεισμό από το τραπεζικό σύστημα SWIFT τριών τραπεζών της Λευκορωσίας (Belagroprombank, Bank Dabrabyt και Development Bank of the Republic of Belarus).

Επίσης, απαγορεύονται οι συναλλαγές με την Κεντρική Τράπεζα της Λευκορωσίας που σχετίζονται με τη διαχείριση αποθεματικών ή περιουσιακών στοιχείων και την παροχή δημόσιας χρηματοδότησης για το εμπόριο και τις επενδύσεις στη Λευκορωσία.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον  πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι «ο τρόπος με τον οποίο θα απαντήσουμε σήμερα στην αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας θα καθορίσει το μέλλον της Ουκρανίας, της Ένωσης μας και ολόκληρης της ηπείρου μας.

Ας μείνουμε πιστοί στις αρχές που καθοδηγούν την απάντησή μας μέχρι τώρα: Υπευθυνότητα, ενότητα, αλληλεγγύη, αποφασιστικότητα».
Δήλωσε επίσης πως «έως τα μέσα Μαΐου θα υποβληθεί πρόταση για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2027».

Μέχρι τώρα, η Κομισιόν έχει επιβάλει κυρώσεις σε συνολικά 840 Ρώσους. Τα μέτρα περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων σε αυτούς.

Επιπλέον, οι κυρώσεις περιλαμβάνουν και απλές απαγόρευση. Αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι υπόκεινται σε περιορισμένα μέτρα δεν μπορούν να εισέλθουν ή να διέλθουν από το έδαφος της ΕΕ.

Σχολιάζοντας τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα σε Ρώσους ιδιώτες και οντότητες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας Josep Borrell, δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι μέσω αυτών των μέτρων, η ΕΕ θέλει να βάλει στο στόχαστρο όλους εκείνους που έχουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη του Πούτιν, καθώς και όσοι επωφελούνται οικονομικά από το σύστημα.

Όσον αφορά τη Λευκορωσία,η ΕΕ έχει επιβάλει μέτρα σε 702 πρόσωπα και 56 οντότητες μέχρι τώρα.
Ομοίως, οι υπήκοοι της Λευκορωσίας υπόκεινται επίσης σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και έγγραφα απαγόρευσης.

Η απόφαση για την επιβολή κυρώσεων κατά Λευκορώσων υπηκόων και οντοτήτων ελήφθη καθώς τα άτομα και οι οντότητες συνέβαλαν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στρατηγικών σχεδιασμού που οδήγησαν στη συμμετοχή της χώρας τους στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η συμμετοχή της Λευκορωσίας στη συνεχιζόμενη απρόκληση και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας που έχει υψηλό τίμημα», δήλωσε ο Josep Borrell, την περασμένη εβδομάδα.