Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (NTSB) στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι η Boeing υπόκειται σε κυρώσεις.

Ο λόγος είναι πώς αξιωματούχοι της εταιρείας αποκάλυψαν σε δημοσιογράφους την περασμένη Τρίτη μη δημόσιες πληροφορίες, σχετικά με έρευνα του 737 MAX που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το NTSB κατηγόρησε την Boeing για «κατάφωρη» παραβίαση μιας υπογεγραμμένης συμφωνίας που απαγόρευε στον κατασκευαστή αεροσκαφών να αποκαλύψει λεπτομέρειες άγνωστες στο κοινό σχετικά με την έκρηξη βύσματος πόρτας της 5ης Ιανουαρίου στο αεροπλάνο MAX 9 της Alaska Airlines.

Συγκεκριμένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Boeing δήλωσε ότι το βύσμα είχε ανοιχτεί στη γραμμή συναρμολόγησης χωρίς να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο για να διορθωθεί ένα πρόβλημα ποιότητας με τα γύρω πριτσίνια και ότι τα μπουλόνια που έλειπαν δεν είχαν αντικατασταθεί.

«Η ομάδα που ήρθε και έκλεισε το βύσμα δεν ήταν υπεύθυνη για την επανατοποθέτηση των βιδών», πρόσθεσε η Elizabeth Lund, ανώτερη αντιπρόεδρος ποιότητας της Boeing.

Πλέον η Boeing θα διατηρήσει την ιδιότητα της ως συμβαλλόμενο μέρος στην έρευνα για το ατύχημα στην Alaska Airlines, αλλά δεν θα έχει πρόσβαση στις ερευνητικές πληροφορίες που παράγει το NTSB.

Ειδικοί του κλάδου λένε ότι η απαγόρευση ενός κατασκευαστή περιορίζει την ικανότητα του να έχει πρόσβαση και να προσφέρει προτάσεις σε μια έρευνα, αλλά τον αφήνει ελεύθερο να υπερασπιστεί την τεχνολογία και τις πρακτικές του πιο ανοιχτά.