Οι επαίτες αμαυρώνουν την τουριστική εικόνα του δημοφιλούς προορισμού του Κόμο και ο δήμαρχος του, παίρνει μέτρα απαγόρευσης της επαιτείας στο κέντρο της πόλης.

Οι παραβάτες μάλιστα θα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμα από 50€ έως 300€ και υπεύθυνοι για την “αποκατάσταση των χώρων με δικά τους έξοδα”.

Η αύξηση του αριθμού των ζητιάνων και των άστεγων στο Κόμο που «μεθούσαν και έκαναν τις ανάγκες τους» σε κεντρικά σημεία της πόλης, αμαύρωναν την εικόνα του δημοφιλούς τουριστικού προορισμού, αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου.

Η απόφαση έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της οργάνωσης Carita της καθολικής εκκλησίας, που τονίζουν ότι “η απαγόρευση του Κόμο δεν θα λύσει τίποτα. Η φτώχεια δεν είναι πρόβλημα καθαρισμού δρόμων. Είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα το οποίο χρειάζεται κοινωνικές παρεμβάσεις. Μέτρα όπως αυτά απλά κάνουν τις συνθήκες διαβίωσης των άστεγων χειρότερες και αυξάνουν τον στιγματισμό των φτωχών ανθρώπων: δεν θεωρούνται ανθρώπινα όντα, αλλά” απόβλητα “.

Το Κόμο πάντως εν είναι το πρώτο μέρος που απαγορεύει την επαιτεία. Το 2016, ο δήμαρχος της ιταλικής πόλης Bordighera, κοντά στα γαλλικά σύνορα, επέβαλε πρόστιμα σε ζητιάνους.