Ο υπερτουρισμός έχει φτάσει στα άκρα τα όρια των κατοίκων -όπου παρατηρείται το φαινόμενο- ενώ δεν είναι και λίγες οι περιοχές που ανησυχούν για να μην φτάσουν στα ίδια και στην χώρα μας.

Ετσι, έξι σύλλογοι πολιτών ιστορικών πόλεων  με πρωτοβουλία του συλλόγου Σαν Τζιάκομο της Κέρκυρας, προχώρησαν σε ένα κοινό σχέδιο δράσης για την αειφορία, τη βιωσιμότητα και στον τουρισμό με γνώμονα το τρίπτυχο άνθρωπος-οικονομία-περιβάλλον και ίδρυσαν το “δίκτυο πολιτών ιστορικών πόλεων”, με σκόπο να επικρατήσει η λογική μέτρησης της φέρουσας ικανότητας της κάθε πόλης προορισμού και των επιβαρύνσεων που ήδη υφίσταται.

Το καταστατικό υπέγραψαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαν Τζιάκομο της Κέρκυρας και οι σύλλογοι Associazione 25 Aprile της Βενετίας, SRDje Grad του Ντουμπρόβνικ, exArtis από την Πάφο, RICHes της Ρόδου και Regno di Candia της Κρήτης.

Κοινό σημείο αναφοράς τους, είναι η ανάγκη συνεργασίας ώστε να ακουστεί η φωνή των απλών ανθρώπων κατοίκων πόλεων που μοιράζονται το παρελθόν τους, τον πολιτισμό τους, ζουν μέσα σε αυτόν και από αυτόν, με παρόμοιες εμπειρίες, ανησυχίες, οράματα.

Στόχος είναι η ανταλλαγή εμπειριών και η ενδυνάμωση της φωνής τους ώστε να παραμείνουν οι πόλεις τους βιώσιμες και για τους επισκέπτες και για τους κατοίκους.

Η εκπρόσωπος της Βενετίας Elena Riu τόνισε ότι η πόλη της υποδέχεται περισσότερους από 28 εκατ. τουρίστες με αποτελέσματα δυσάρεστα για τις αντοχές της ίδιας της πόλης αλλά και τους κατοίκους της.

“Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνουν τα εκατομμύρια των τουριστών επιβαρύνει όλες τις υποδομές, η οικονομία που διαμορφώθηκε μετέτρεψε σε τόσο ακριβή την Βενετία ώστε διώχνει τους μονίμους κατοίκους έξω από την πόλη. Τα αιτήματα πλέον συνοψίζονται στο σύνθημα «Φέρτε τους κατοίκους πίσω»”, είπε χαρακτηριστικά.

Το ίδιο σκηνικό και στο Ντουμπρόβνικ, μία πόλη με 42.000 μόνιμους κατοίκους και 37.000 κλίνες. “Οχι στην εμπορευματοποίηση των μνημείων”, φωνάζουν οι κάτοικοι δηλώνει η Petra Marcinko από το Ντουμπρόβνικ αναλύοντας τις δυσάρεστες συνέπειες για το μικρό ιστορικό κέντρο της πόλης.
Λόγω του υπερτουρισμού προβλήματα παρατηρούνται στις υποδομές της πόλης όπως τους δρόμους ενώ υπάρχει θόρυβος και πολλά  σκουπίδια. Η μεγαλύτερη ρύπανση οφείλεται στα κρουαζιερόπλοια.