Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ομάδα οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκεται στην διανομή πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και ταυτοτήτων μέσω dark web, εξάρθρωσε η Europol σε συνεργασία με τη γαλλική και ισπανική αστυνομία.

Μεταξύ 31 Ιανουαρίου και 16 Φεβρουαρίου, οι γαλλικές και οι ισπανικές αστυνομικές αρχές έκαναν έρευνα σε έξι σπίτια. Σε τρία στη Γαλλία και τρία στην Ισπανία.
Συνέλαβαν 17 άτομα τρεις βασικούς ύποπτους στη Γαλλία και 14 ύποπτους στην Ισπανία. Κατάσχεσαν ηλεκτρονικό εξοπλισμό, πλαστά και γνήσια έγγραφα ταυτότητας, πιστοποιητικά εργασίας, κάρτες πληρωμών και μετρητά, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με την Europol, η εγκληματική ομάδα διένειμε πλαστές ταυτότητες και ταξιδιωτικά έγγραφα στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Τα έγγραφα χρησιμοποιήθηκαν από άλλους εγκληματίες που εμπλέκονται στη λαθραία διακίνηση μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και τις ΗΠΑ.
Χρησιμοποιήθηκαν επίσης για τη διεξαγωγή άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων ιδιοκτησίας, της διακίνησης ναρκωτικών και της εμπορίας ανθρώπων.

Όπως αποκάλυψε η Europol το εγκληματικό δίκτυο συμμετείχε άμεσα σε δραστηριότητες λαθρεμπορίας μεταναστών σε αντάλλαγμα πληρωμές, οι οποίες ξεκινούσαν από 8.000 ευρώ ανά άτομο.

«Τα μέλη του εγκληματικού δικτύου, που κατάγονται κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, δρούσαν σε πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Γεωργία, η Ιταλία, η Λιθουανία και η Ισπανία.

Το εγκληματικό δίκτυο διένειμε τα πλαστά έγγραφα στο dark web, αλλά και σε εφαρμογές άμεσων μηνυμάτων και ταχυδρομικές υπηρεσίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Europol.

Το κύκλωμα πλαστογραφούσε κυρίως γαλλικές, γεωργιανές, ρουμανικές, πολωνικές και λιθουανικές ταυτότητες.
Επιπλέον, αποκαλύφθηκε ότι παραποιήθηκαν επίσης άδειες παραμονής, έγγραφα κυκλοφορίας οχημάτων και ταξιδιωτικά έγγραφα.

Τα μέλη του δικτύου χρησιμοποιούσαν εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων για την επικοινωνία και την ανταλλαγή εικόνων, εγγράφων και δελτίων μεταφοράς χρημάτων.

«Οι αναλυτές της Europol μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες από αυτήν την υπόθεση για να αποκαλύψουν πολλούς δεσμούς με άλλες έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, βάσει πληροφοριών που είχαν ήδη», εξηγεί η Europol.