Περίπου 11.000 νέες κλίνες πρόσθεσε η ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου, καταφέρνοντας να προσελκύσει επενδύσεις οι οποίες ξεπερνούν τα 450 εκατ. ευρώ τόνισε πρόσφατα ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Χάρης Λοιζίδης.

Ειδικότερα, μιλώντας από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΠΑΣΥΞΕ, ο κ. Λοιζίδης χαρακτήρισε το 2016 σταθμό για τον τουρισμό και την ξενοδοχειακή βιομηχανία καθώς, όπως εξήγησε ανακόπηκε το αρνητικό κλίμα που χαρακτήριζε για μεγάλη περίοδο την τουριστική βιομηχανία.

Επισήμανε ότι για πολλά χρόνια ο παγκόσμιος τουρισμός αλλά και ο τουρισμός της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Κύπρου αυξανόταν με σταθερό ρυθμό και η Κύπρος αδυνατούσε να αντλήσει το ποσοστό που της αναλογούσε, χάνοντας συνεχώς έδαφος.

Ο κ.Λοιζίδης ανέφερε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν επιτευχθεί αρκετά σε σχέση με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου και την επιμήκυνση τη τουριστικής περιόδου.

Ως προς την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ανέφερε ότι τη χειμερινή περίοδο 2015-16 σημειώθηκε σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς το νησί της τάξης του 30%, ενώ η αύξηση όλης της χρονιάς ήταν 20%.

Ανέφερε ότι κατά τους χειμερινούς μήνες του 2016 επισκέφθηκαν την Κύπρο 464.000 τουρίστες, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 23% σε σύγκριση με το 2015 και 54% σε σύγκριση με το 2014.

Υπενθύμισε ότι όταν το 2013 ο ΠΑΣΥΞΕ δήλωνε την πεποίθησή του ότι ο τουρισμός μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης και ότι μέχρι το 2018 ήταν εφικτό να φτάσει στους 3,5 εκ τουρίστες ετησίως από 2,4 εκ που ήταν τότε όταν κάποιοι θεωρούσαν τους αριθμούς αυτούς υπεραισιόδοξους.

«Σήμερα διαπιστώνουν ότι ο συγκεκριμένος στόχος είναι πιθανόν να επιτευχθεί έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή από φέτος», είπε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ εξέφρασε παράλληλα προβληματισμό για το κατά πόσο τα κίνητρα και τα σχέδια που προώθησε το κράτος μετά το 2013 είναι αρκετά για να εγγυηθούν τη συνέχιση της επιτυχίας, σε περίπτωση που ανταγωνιστικοί προορισμοί βρεθούν ξανά σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και επανέλθουν δυναμικά.

«Μήπως το καζίνο, τα γήπεδα γκολφ και οι μαρίνες, τα οποία συμβάλλουν ουσιαστικά στον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντας, μας καθιστούν καινοτόμους και πρωτοπόρους, όταν μιλάμε για υποδομές και υπηρεσίες που εδώ και χρόνια προσφέρουν οι περισσότεροι ανταγωνιστές μας;», διερωτήθηκε.

Εξέφρασε προβληματισμό για το γεγονός ότι ο κλάδος συνεχίζει να παραμένει υπερδανεισμένος.

«Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε», ανέφερε και είπε ότι βρίσκονται εκεί σήμερα για να θέσουν νέους στόχους και επιδιώξεις, προσθέτοντας ότι ο ΠΑΣΥΞΕ εντείνει την προσπάθεια να πείσει για την ανάγκη δημιουργίας του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη προσέλκυσης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία των νέων μαζί με τη δημιουργία μιας βιομηχανίας που θα τους προσφέρει εργασία 10,11, ή και 12 μήνες το χρόνο.