Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Μόσχα στις 10 Αυγούστου 2020, η Κύπρος και η Ρωσία συμφώνησαν να τροποποιήσουν τη Συνθήκη Διπλής Φορολογίας («Συνθήκη»), μετά το αίτημα της Ρωσίας για αύξηση του παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος από μερίσματα και ενδιαφέρον.

Σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε την ίδια ημερομηνία, το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη Συνθήκη και ότι η Κύπρος κατάφερε να εξασφαλίσει ορισμένες εξαιρέσεις, που περιγράφονται παρακάτω.

Ιστορικό

Υποβλήθηκε αίτημα από τη ρωσική πλευρά τον Απρίλιο του 2020 για αύξηση του παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος από μερίσματα και τόκους σε 15% (επί του παρόντος η Συνθήκη προβλέπει παρακράτηση φόρου είτε 5% είτε 10% για μερίσματα και 0% για τόκους ).

Μετά από αυτό που θεωρήθηκε από τη ρωσική πλευρά ως αποτυχία των συνομιλιών με την Κύπρο για την τροποποίηση της Συνθήκης, το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε στις 3 Αυγούστου 2020 ότι θα ξεκινήσει τη διαδικασία καταγγελίας της Συνθήκης.

Μετά από αυτό, οι διαπραγματεύσεις είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στη Μόσχα για τις 10-11 Αυγούστου, στις οποίες θα συμμετείχαν μεγάλες αντιπροσωπείες και από τις δύο πλευρές, με επικεφαλής την κυπριακή αντιπροσωπεία τον Υπουργό Οικονομικών.

Αποτελέσματα διαπραγματεύσεων

Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις 10 Αυγούστου, συμφωνήθηκε ότι ορισμένοι τύποι ρυθμιζόμενων οντοτήτων θα απαλλάσσονται από την παρακράτηση φόρου 15% στα μερίσματα, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και οι εισηγμένες οντότητες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, οι πληρωμές τόκων από εταιρικά ομόλογα, κρατικά ομόλογα και ευρωομόλογα θα εξαιρούνται από την παρακράτηση φόρου 15%.

Επιπλέον, θα εξακολουθήσει να ισχύει η απαλλαγή από την παρακράτηση φόρου στις πληρωμές δικαιωμάτων.

Η ρωσική πλευρά επιβεβαίωσε τον τερματισμό της διαδικασίας καταγγελίας της Συνθήκης. Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε επίσης ότι παρόμοιες διατάξεις θα ισχύουν και για άλλες χώρες με τις οποίες η Ρωσία έχει συνάψει παρόμοιες συνθήκες, από την ίδια ημερομηνία που θα ισχύουν για την Κύπρο.

Αυτό θα έπρεπε να θέσει την Κύπρο σε ίσους όρους ανταγωνισμού σε σύγκριση με αυτές τις χώρες και θα πρέπει να διασφαλίσει μια δίκαιη προσέγγιση για όλες τις πληγείσες δικαιοδοσίες.

Έναρξη ισχύος

Αναμένεται ότι η αναθεωρημένη Συνθήκη θα υπογραφεί το φθινόπωρο του 2020, ώστε να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2021.