Οι κυπριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι η χώρα δεν θα παρέχει πλέον διευκολύνσεις στους Ρώσους πολίτες που υποβάλλουν αίτηση για τουριστική βίζα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, από την 1η Δεκεμβρίου 2022, η χώρα θα αρχίσει να χρεώνει τους Ρώσους που υποβάλλουν αίτηση για τουριστική βίζα.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ σε ένα μήνα από τώρα, οι κάτοχοι ρωσικού διαβατηρίου που απαλλάσσονται επί του παρόντος από τα τέλη θεώρησης θα πρέπει να πληρώσουν 80 ευρώ όταν υποβάλλουν αίτηση για τουριστική βίζα, αναφέρει το SchengenVisaInfo.com.

Η τιμή των 80 ευρώ θα ισχύει μόνο για ενήλικες αιτούντες, καθώς τα παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι και 12 ετών θα πρέπει να πληρώσουν το ήμισυ της τιμής – 40 ευρώ.

Η απόφαση της Κύπρου να εισαγάγει τέλη τουριστικής βίζας για τους Ρώσους ακολουθεί την πλήρη αναστολή της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων που ενέκρινε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, το Συμβούλιο της ΕΕ δήλωσε ότι οι γενικοί κανόνες του κώδικα θεωρήσεων θα ισχύουν πλέον για τους πολίτες της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την απόφαση που εγκρίθηκε, η οποία τέθηκε επίσημα σε ισχύ στις 12 Σεπτεμβρίου 2022, το τέλος αίτησης θεώρησης για τους Ρώσους αυξήθηκε από 35 ευρώ σε 80 ευρώ. Η απόφαση κατέληξε επίσης στην ανάγκη υποβολής πρόσθετων αποδεικτικών στοιχείων.

Επιπλέον, οι πολίτες της Ρωσίας που υποβάλλουν αίτηση για βίζα σε μία από τις χώρες της ΕΕ που έχουν αναστείλει τη συμφωνία διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, θα αντιμετωπίσουν επίσης αυξημένους χρόνους διεκπεραίωσης βίζας και αυστηρότερους κανόνες για την έκδοση θεωρήσεων πολλαπλής εισόδου.

Ενώ ορισμένες χώρες μόλις άρχισαν να εφαρμόζουν αυστηρούς κανόνες για τους Ρώσους που υποβάλλουν αίτηση για βίζα, ορισμένες άλλες έχουν σταματήσει να εκδίδουν βίζες Σένγκεν και έχουν απαγορεύσει τους Ρώσους.

Ο κατάλογος των χωρών της ΕΕ που έχουν κλείσει εντελώς τα σύνορά τους στους Ρώσους τουρίστες περιλαμβάνει τη Φινλανδία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Οι τέσσερις χώρες της ΕΕ που συνορεύουν με τη Ρωσία – Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία – ήταν από τις πρώτες χώρες που σταμάτησαν την έκδοση βίζας για Ρώσους και τους απαγόρευσαν να εισέλθουν σήμερα. Οι υπουργοί Εξωτερικών αυτών των χωρών δήλωσαν ότι αποφάσισαν να εισαγάγουν μέτρα για το κοινό έδαφος προστασίας της δημόσιας πολιτικής, της εσωτερικής ασφάλειας και της ασφάλειας της ζώνης Σένγκεν.