Ικανοποιητικά εξελίσσονται οι κρατήσεις τουριστών για το 2018 εκτιμά ο αρμόδιος για τον τουρισμό Υπουργός, Γιώργος Λακκοτρύπης. Συγκεκριμένα ο υπουργός σε δηλώσεις του σε κλαδικό περιοδικό σημείωσε πως παρότι είναι πολύ νωρίς για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, με βάση τις μέχρι τώρα επαφές με οργανωτές ταξιδιών και με τους ξενοδόχους, φαίνεται ότι το 2018 εξελίσσεται ικανοποιητικά.
«Μετά από τρεις χρονιές σημαντικών αυξήσεων τόσο σε αφίξεις και έσοδα, εκ των οποίων οι δύο τελευταίες με ιστορικά ρεκόρ, είναι σημαντικό για τη χώρα μας να μπορέσει το 2018 να σταθεροποιήσει και να εδραιώσει τη θέση της στην ανταγωνιστική αγορά τουρισμού», επεσήμανε.
Πρωτεύον για την κυβέρνηση, όπως εξήγησε, δεν είναι η προσέλκυση μεγάλου αριθμού τουριστών, αλλά η προστιθέμενη αξία που έχει ο τουρισμός για το σύνολο της κυπριακής οικονομίας και της κοινωνίας.
Μιλώντας για τη νέα Εθνική Στρατηγική Τουρισμού μέχρι το 2030, σημείωσε πως στόχος είναι η αειφόρος ανάπτυξη του τομέα, ισόρροπη σε όλη την επικράτεια της χώρας, η οποία θα φέρει 4,8 εκατ. ξένους τουρίστες ετησίως. Απ’ αυτούς, σύμφωνα με τον Υπουργό, στόχος είναι το 40% να επισκέπτεται τη χώρα μας κατά τους χειμερινούς μήνες.
Ο κ. Λακκοτρύπης υπογράμμισε πως οι αδειούχες κλίνες σήμερα ανέρχονται στις 84.000, με προοπτική να φτάσουν τις 100.000 τα επόμενα χρόνια με σχέδια κινήτρων τα οποία ήδη τρέχουν, ενώ όπως ανακοίνωσε τρόποι για ορθολογική αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων κλινών θα τύχουν ενδελεχούς επεξεργασίας στο πλαίσιο της νέας Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού.
Ερωτηθείς κατά πόσο μη αδειοδοτημένα καταλύματα που διαφημίζονται στο εξωτερικό προκαλούν ζημιά στο κυπριακό τουριστικό προϊόν, ο κ. Λακκοτρύπης απαντά θετικά. Η λύση του ζητήματος παραδέχεται δεν είναι εύκολη, από τη στιγμή που η Κύπρος έχει να διαχειριστεί ένα μεγάλο ρεύμα τουριστών. Η προσπάθεια, όπως ανέφερε ο Υπουργός, αφορά στο φορολογικό έλεγχο τέτοιων υποστατικών. Για το θέμα διεξάγεται επίσης διάλογος μεταξύ ΚΟΤ και συνδέσμων ξενοδόχων, κυρίως σε ότι αφορά στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος.
Παράλληλα, αναφορικά με το θέμα της ανάγκης σύστασης τουριστικής αστυνομίας, ο κ. Λακκοτρύπης επεσήμανε πως για αυτό υπάρχει πρόνοια στο νομοσχέδιο για το υφυπουργείο Τουρισμού.
Από φέτος, όπως είπε η Αστυνομία Κύπρου προχώρησε στη δοκιμαστική εφαρμογή της ποδηλατικής αστυνομίας, αρχικά σε Αγία Νάπα και Πρωταρά, με αρμοδιότητα την αστυνόμευση των τουριστικών περιοχών. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κατέληξε, σχεδιάζει ο θεσμός να επεκταθεί σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, ενώ προγραμματίζει και την ενίσχυση, με επιπλέον προσωπικό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, των Αστυνομικών Διευθύνσεων που έχουν υπό την ευθύνη τους σημαντικές τουριστικές περιοχές.
Πηγή:ΠΟΛΙΤΗΣ