Η Κύπρος είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους πρώτους τουρίστες για την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν. Ένεκα του Ορθόδοξου Πάσχα που φέτος είναι την πρώτη βδομάδα του Απρίλη και του Καθολικού που είναι στα τέλη Μαρτίου, τα ξενοδοχεία ετοιμάστηκαν να υποδεχτούν τους πρώτους τουρίστες για τη σεζόν.
Ήδη ο Πρωταράς υποδέχεται τους 7 χιλιάδες Αυστριακούς που ήρθαν και πέρσι στα πλαίσια ενός ειδικού προγράμματος διακοπών.
Οι ξενοδόχοι σπεύδουν να ολοκληρώσουν τις ανακαινίσεις τους προκειμένου να είναι έτοιμοι να ανοίξουν τις πόρτες τους έγκαιρα και πιέζουν τους εργολάβους με ημερήσια πέναλτι εάν δεν παραδώσουν το ξενοδοχείο στις προγραμματισμένες ημερομηνίες.
Οι υπάλληλοι στα εργοτάξια δουλεύουν και τα Σαββατοκύριακα προκειμένου να τελειώσουν έγκαιρα οι ανακαινίσεις, ενώ ένας αριθμός ξενοδοχοϋπαλλήλων έχει επιστρέψει στις δουλειές του ήδη από τα μέσα Μαρτίου. Πάντως προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους παράγοντες του χώρου η έλλειψη προσωπικού με δεδομένο το γεγονός ότι φέτος θα λειτουργήσουν νέα ξενοδοχεία.
Αισιοδοξία για το 2018
Όλοι οι φορείς δηλώνουν αισιόδοξοι για τη συνεχή άνοδο των αφίξεων και για το 2018, ξεπερνώντας το φράγμα των 3,6 εκατ. τουριστών της περασμένης χρονιάς. Καθώς υπολογίζεται ότι ανεγείρονται 12-15 χιλιάδες κλίνες, οι εκτιμήσεις θέλουν τους τουρίστες που επισκέπτονται την Κύπρο για το 2018 να αγγίζουν τα 4 εκατ. Οι ενδείξεις που προδιαγράφονται για την τουριστική βιομηχανία το 2018 είναι θετικές, ενώ οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις βάσει του προγραμματισμού των μεγάλων διοργανωτών ταξιδίων και των αεροπορικών εταιρειών δείχνουν ότι οι αφίξεις θα ανέβουν κατά περίπου 8%. Η αγορά από τη Ρωσία είναι κάτω μέχρι στιγμής, ωστόσο, ο ΚΟΤ εκτιμά ότι σταδιακά θα ανέλθει στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Κατά την περσινή χρονιά, οι τουριστικές αφίξεις κατέγραψαν αύξηση 14,6% (3,6 εκατ. αφίξεις) και τα έσοδα 11,7% (σε €2,6 δισ.)
Πάντως μια διάχυτη ανησυχία επικρατεί στην τουριστική βιομηχανία καθώς όλοι οι φορείς βλέπουν το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τις μεταρρυθμίσεις. Μια από τα ίδια θα είναι η φετινή χρονιά για τον τουρισμό καθώς η μελέτη των Ισπανών εμπειρογνωμόνων έχει μπει προσωρινά στα συρτάρια εφόσον δύο βασικές μεταρρυθμίσεις έχουν σκαλώσει. Η μια μεταρρύθμιση είναι αλληλένδετη με την άλλη. Στη Βουλή εκκρεμεί μεγάλο πακέτο νομοσχεδίων που προνοεί σωρεία αλλαγών στη διαδικασία κατάταξης των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων σε κατηγορίες αστέρων και μειώνει τη γραφειοκρατία με την απλοποίηση διαδικασιών για άδεια λειτουργίας. Ωστόσο, αυτή η νομοθεσία προνοεί τη σύσταση υφυπουργείου Τουρισμού.
Το υφυπουργείο Τουρισμού καθυστερεί διότι η Κυβέρνηση επιστρέφει στον αρχικό της σχεδιασμό: λειτουργία του υφυπουργείου ως μετεξέλιξη του ΚΟΤ για καταπολέμηση της διαρχίας. Πόλεμος συμφερόντων και καρεκλών μπλοκάρουν τη δημιουργία υφυπουργείου τουρισμού, με αποτέλεσμα ο τουρισμός το 2018 να είναι στον ίδιο παρονομαστή όπως τις παλαιότερες χρονιές. Η βιομηχανία του τουρισμού πιέζει προς τις μεταρρυθμίσεις καθώς είναι καιρός να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν.