
Η οριστικοποίηση, μέσα από δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε προχθες και θα διαρκέσει έως τις 10 Νοεμβρίου, της νέας Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό 2017-2030, θα αποτελέσει ένα σημείο καμπής, όχι μόνο για την τουριστική βιομηχανία της χώρας, αλλά γενικά για την Κύπρο.
Ο τουρισμός είναι μια ολιστική δραστηριότητα η οποία απαιτεί την ταυτόχρονη ενεργή εμπλοκή κράτους, τοπικών αρχών και ιδιωτών, μια δραστηριότητα με θετική επίδραση στο σύνολο της οικονομίας και αυτό που προτείνει η στρατηγική μπορεί να επαναπροσδιορίσει το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας.
Οι μελετητές της ισπανικής «THR Asesores en Turismo Hoteleria y Recreacion S.A.» προτείνουν κάτι απλό: το κυπριακό τουριστικό προϊόν, που είναι σήμερα μονοδιάστατο, να μετατραπεί σε ένα προνομιακό προϊόν πάνω στο βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Κύπρου σε σχέση με τους υπόλοιπους προορισμούς της Μεσογείου: τις καλές κλιματολογικές συνθήκες καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Απλό ως ιδέα, αλλά σύνθετο ως εκτέλεση, καθώς το μοντέλο που προτείνεται δεν στηρίζεται στον απλό εμπλουτισμό του υφιστάμενου μοντέλου «ήλιος και θάλασσα». Η αύξηση των επισκεπτών στα 4,8 εκατ. δεν πρέπει να γίνει με μη βιώσιμο τρόπο, πιέζοντας υποδομές και περιβάλλον.
Ωστόσο, για να ξεφύγει η Κύπρος από το μοντέλο του μαζικού τουρισμού και να προσεγγίσει επισκέπτες που είναι έτοιμοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω θα πρέπει να προσφέρεται και η ανάλογη εμπειρία.
Το χτίσιμο αυτής της νέας εμπειρίας προτείνεται να γίνει κάτω από το γενικό τίτλο «The Grand Tour of Cyprus» (Ο μεγάλος γύρος της Κύπρου). O επισκέπτης της Κύπρου έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το σύνολο της χώρας που επισκέπτεται, κάτι που δεν μπορεί να κάνει στην Ισπανία ή στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η παρουσία του στη χώρα να μπορεί να είναι δυναμική και όχι στατική. Η Κύπρος δεν θα προσφέρει μια εμπειρία, αλλά μια πλειάδα προϊόντων – εμπειριών: ήλιο, θάλασσα, ειδικές διαδρομές, πολιτισμό, συνέδρια, αθλητικές δραστηριότητες (π.χ. ποδηλασία), ευκαιρίες ευεξίες, θέρετρα 4ης γενιάς, ιστιοπλοΐα, ταξίδια με σκάφη, φύση, γκολφ και τέλεση γάμων. Όλα αυτά δημιουργούν ευκαιρίες για επιχειρηματική δράση, αλλά και το κυριότερο για συνέργειες.
To όραμα για την τουριστική Κύπρο του 2030 είναι να καταστεί ένας ολόχρονος βιώσιμος προνομιακός τουριστικός προορισμός, προσφέροντας στον κόσμο αξέχαστες εμπειρίες, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής των Κυπρίων.
Τα νούμερα
Οι αριθμοί για το πού μπορεί να φτάσει η Κύπρος αν επενδύσει στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, και κυρίως σε ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας, είναι αποκαλυπτικοί:
– 4,8 εκατ. διεθνείς αφίξεις έως το 2030, από τους οποίους το 40% θα επισκέπτεται τη χώρα μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου.
– Το μοντέλο δεν δίνει έμφαση στους μεγάλους αριθμούς αφίξεω σε σχέση με μια πιο παραδοσιακή προσέγγιση, αλλά στην υψηλότερη δαπάνη που θα φτάσει.
– Η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 28%, από 13% σήμερα.
– Η υλοποίηση της στρατηγικής απαιτεί επενδύσεις 18,5 δισ. ευρώ, το 10% των οποίων αφορούν τον δημόσιο τομέα. Απαιτούνται επενδύσεις 5 δισ. ευρώ σε υποδομές διαμονής και 5,7 δισ. ευρώ στο real estate.
– Τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 185% και προβλέπεται να ανέλθουν στα 6,81 δισ. ευρώ το 2030, από 2,39 δισ. ευρώ το 2015.
Αναγκαίο το Υφυπουργείο Τουρισμού
H παρουσίασητης νέας Στρατηγικής για τον Τουρισμό αποτέλεσε αφορμή για την κυβέρνηση για να θέσει με ένταση την αναγκαιότητα ίδρυσης Υφυπουργείου Τουρισμού. Οι υπουργοί Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης και Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, τόνισαν την ανάγκη για σύσταση τάχιστα υφυπουργείου Τουρισμού στην Κύπρο. Ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι δεν βλέπει τον λόγο γιατί η Βουλή να μην ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο, ενώ ο κ. Πετρίδης ευχήθηκε σύντομα το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου του κ. Λακκοτρύπη να περιοριστεί κατά ένα.
«Δεν υπάρχει καμιά απολύτως δικαιολογία για να μην προχωρήσουμε στην αναβάθμιση του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) σε Υφυπουργείο Τουρισμού. Με τη λειτουργία Υφυπουργείου Τουρισμού θα επιλύσουμε διαχρονικά προβλήματα», εξήγησε ο κ. Λακκοτρύπης.
Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι για την υλοποίηση της στρατηγικής «χρειάζεται ένας πολιτικός προϊστάμενος που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την τουριστική πολιτική, με σαφείς όρους εντολής για να την εφαρμόσει, και αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον υφυπουργό Τουρισμού.
«Ο υφυπουργός Τουρισμού μαζί με την επιτελική του ομάδα θα προωθεί τις δράσεις, θα συντονίζει τα αρμόδια τμήματα και θα λογοδοτεί απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην κοινωνία για την υλοποίησή της», ανέφερε ο κ. Πετρίδης.