Χαμηλές είναι οι προσδοκίες του τουριστικών φορέων της Κύπρου για τη φετινή πορεία του τουρισμού. Όλοι συμφωνούν ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία της ισραηλινής αγοράς, της δεύτερης σε σημασία αγοράς για τον κυπριακό τουρισμό.

Ήδη οι εκτιμήσεις του προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ κ. Θάνου Μιχαηλίδη είναι ότι, ως αποτέλεσμα του πολέμου, τόσο τα έσοδα όσο και οι αφίξεις τουριστών θα είναι πιο κάτω από τις περσινές.

Παράλληλα, εκτιμά πως η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και πως, αν και τα αρχικά μηνύματα ήταν θετικά, βλέπουμε να υπάρχει μία πτωτική τάση στις κρατήσεις, από τον Ιανουάριο, κάτι που προβλέπεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον ίδιο «εάν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή, θα έχουμε χειρότερες επιδόσεις σε αφίξεις και έσοδα από το 2023», συμπληρώνοντας πως «η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα του πολέμου στη γειτονιά μας, αλλά και των δημοσιευμάτων που εμπλέκουν τη χώρα μας με τους Χούθι».

«Μουδιασμένες» κρατήσεις

Το «μούδιασμα» στις κρατήσεις των τελευταίων ημερών επιβεβαίωσε σε δηλώσεις της και η γενική διευθύντρια του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, αναφέροντας πως «υπάρχει ένας προβληματισμός, γενικά» για το 2024. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι οι αφίξεις από το Ισραήλ είναι μειωμένες με την έναρξη της νέας χρονιάς, ενώ είπε πως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται και μείωση στη ροή των κρατήσεων, που καθιστά δύσκολη την εκτίμηση για την φετινή χρονιά με το μόνο σίγουρο για την ώρα να είναι οι πολλές προκλήσεις.

Δύσκολα να πάμε καλύτερα

Συγκρατημένες, πάντως, είναι και οι εκτιμήσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) Χάρη Παπαχαραλάμπους, ο οποίος βλέπει τις αφίξεις φέτος στην καλύτερη περίπτωση στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Ο ίδιος, πάντως, δεν απέκλεισε όσον αφορά στα έσοδα από τον τουρισμό να υπάρξει μια μικρή αύξηση λόγω κυρίως των πληθωριστικών πιέσεων που αν και περιορίστηκαν εντούτοις συνεχίζονται.

Σε γενικές γραμμές, όμως, όπως διευκρίνισε, ο μέσος ταξιδιώτης δεν θα ξοδέψει περισσότερα, αναφέροντας πως το κονδύλι παραμένει σταθερό απλώς, λόγω πληθωρισμού, που επηρεάζει τις τιμές των μεταφορών και της διανομής μπορεί ο ταξιδιώτης να διαφοροποιήσει τις υπηρεσίες που θα λάβει ή τη διάρκεια παραμονής τους.