Με στόχο την ικανοποίηση της πρωτοφανούς ζήτησης που υπάρχει για νέες κλίνες, μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων και παρεμφερών αναπτύξεων άρχισαν να κτίζονται στην Κύπρο και κυρίως στην ελεύθερη Αμμόχωστο το τελευταίο διάστημα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του τμήματος περιβάλλοντος, στο οποίο υποβάλλονται πολλά από τα νέα έργα, δείχνουν ότι στα σκαριά βρίσκονται προς ανέγερση πέραν των 10 ξενοδοχείων και άλλων ξενοδοχειακών μονάδων ενώ υλοποιούνται επιπρόσθετες αναπτύξεις και προεκτάσεις σε υφιστάμενα ξενοδοχεία.

Τα πλείστα νέα ξενοδοχεία ανεγείρονται στην Αγία Νάπα ενώ μικρότερο αριθμό αναπτύξεων έχει η Λάρνακα. Κάποια έργα ήδη ολοκληρώθηκαν, κάποια είναι υπό ανέγερση ενώ για κάποια άλλα αναμένονται οι σχετικές άδειες για να ξεκινήσει η κατασκευή τους.

Από τις 4,371 κλίνες που καταγράφονται στην ιστοσελίδα του τμήματος περιβάλλοντος τα τελευταία δυόμιση χρόνια, οι 3,069 βρίσκονται στην Αγία Νάπα.

Επίσης υπάρχουν αναπτύξεις στη Λάρνακα, και λιγότερες σε Πάφο, Λεμεσό και ορεινή Λευκωσία.

Συνολικά, στην Κύπρο υπάρχουν σήμερα 84 χιλ. κλίνες, εκ των οποίων οι 35 χιλ. στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Στην Πάφο υπάρχουν 28 χιλ. κλίνες, στη Λεμεσό 11 χιλ., στη Λάρνακα 6 χιλ., στη Λευκωσία 3 χιλ. και στα ορεινά θέρετρα 2 χιλ.

Ο διευθυντής του τμήματος περιβάλλοντος, Κώστας Χατζηπαναγιώτου χαρακτήρισε υγιές γεγονός τον αυξημένο αριθμό αιτήσεων που έχει υποβληθεί από ξενοδόχους από Αγία Νάπα και Παραλίμνι για ανακαινίσεις και προσθήκες σε υφιστάμενα ξενοδοχεία. Εξήγησε επίσης ότι οι αναπτύξεις περιορισμένου μεγέθους ή και ανακαινίσεις δεν χρειάζονται περιβαλλοντική μελέτη.

Ο διευθυντής του τμήματος περιβάλλοντος έκρουσε το καμπανάκι «για αναπτύξεις που έρχονται από το πουθενά και αφορούν την ύπαιθρο».

«Πρόκειται για εκτεταμένες ενιαίες αναπτύξεις από το πουθενά σε παρθένες και άβατες περιοχές για τις οποίες υποβάλλονται αιτήσεις, στο πλαίσιο της προώθησης από την πολεοδομία μεγάλων αναπτύξεων, για χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, με τον κίνδυνο να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της Κύπρου και να καταστραφεί η ύπαιθρος».

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου, υπογράμμισε ότι αν και δεν είναι αρνητικοί σε αυτού του είδους τις αναπτύξεις εντούτοις είναι πολύ προσεκτικοί στην έκδοση των σχετικών γνωματεύσεων».

Αγία Νάπα: Σε χρόνο ρεκόρ εκτοξεύθηκαν οι κλίνες

Ο δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος αναφέρει ότι από το 2011 και μετά δηλαδή σε λιγότερο από έξι χρόνια ο αριθμός των κλινών εκτοξεύθηκε στις 28 χιλ. από 16- 17 χιλ. που ήταν μέχρι το 2011.

Παράλληλα σημειώνει ότι ενώπιον των υπηρεσιών του δήμου εκκρεμούν ακόμη οκτώ αιτήσεις για νέα ξενοδοχεία 4-5 αστέρων.

Όπως σημείωσε, η τάση τώρα είναι για ξενοδοχεία 4- 5 αστέρων.

Λάρνακα: Τελευταία όχι έσχατη

Η Λάρνακα σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας περιβάλλοντος φαίνεται ότι είναι ο φτωχός συγγενής της τουριστικής βιομηχανίας, εντούτοις, όπως δηλώνει ο αντιδήμαρχος Ιάσωνας Ιασωνίδης, είναι στην πρώτη θέση παγκύπρια σε μικρά ξενοδοχεία, τα λεγόμενα city hotel ή boutique hotel.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία επεσήμανε ότι όντως στη Λάρνακα δεν υπάρχουν αιτήσεις για πεντάστερα ξενοδοχεία όμως συγκεντρώνει μικρές αναπτύξεις που δεν χρειάζονται περιβαλλοντική έγκριση.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι στην πλατεία Ερμού βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μικρό ξενοδοχείο. Μάλιστα, στην ίδια περιοχή στην καρδιά της πόλης, όπως είπε, υπάρχει άλλο ένα ξενοδοχείο υπό κατασκευή.

Στην περιοχή Αγίου Λαζάρου επίσης έχουν αγοραστεί από ξένους επενδυτές τρία παλιά σπίτια για να αναπαλαιωθούν και να γίνουν ενιαία ανάπτυξη.

Το 2016 οι τουριστικές αφίξεις στην Κύπρο έφτασαν τα 3,2 εκ. ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.

Η μεγάλη άνοδος στις αφίξεις, που αναμένεται να συνεχιστεί φέτος, οφείλεται εν μέρει στην ανάκαμψη σημαντικών για την Κύπρο αγορών αλλά και στην επίδραση τρομοκρατικών κτυπημάτων σε ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος.