Τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει ο δήμος Άρτας με στόχο να τονώσει την τουριστική κίνηση της περιοχής, με αιχμή την ανάδειξη του πολιτισμού της, καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζει ο τουρισμός για την ηπειρώτικη πόλη αναδεικνύει σε συνέντευξή του στο tourismtoday ο Αντιδημάρχου Πολιτισμού – Τουρισμού – Αθλητισμού & Δημοτικής Αστυνομίας Δήμου Αρταίων, Κωνσταντίνος Χαρακλιάς.

Τα τελευταία χρόνια ο δήμος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση ενίσχυσης του τουριστικού του χαρακτήρα. Για παράδειγμα αναπτύξατε το www.discoverarta.gr. Τι είναι ακριβώς αυτή η πλατφόρμα και ποιος είναι ο στόχος της;

Η πλατφόρμα www.discoverarta.gr είναι κάτι που αναπτύχθηκε με βάση τη νέα φιλοσοφία των ιστοσελίδων τουριστικής προβολής. Προσπαθήσαμε να δώσουμε βασικές πληροφορίες για την Άρτα και τη γύρω περιοχή, χωρίς να κουράζουμε τον επισκέπτη της ιστοσελίδας, αλλά προσπαθώντας να τον ιντριγκάρουμε τρόπον τινά, έτσι ώστε να του δημιουργήσουμε την ανάγκη να ψάξει μόνος του για περισσότερα στοιχεία για την περιοχή μας. To site είναι διαρθρωμένο σε ενότητες διακριτές, αλλά όχι με το αυστηρό πλαίσιο που υπάρχει στην πλειοψηφία αντίστοιχων sites. Έχουμε για παράδειγμα την ενότητα «Ανακάλυψε», όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει την τοπική γαστρονομία, αλλά και ένα οδηγό με προτάσεις για το τι μπορεί να κάνει στην περιοχή από 3 ώρες έως και 3 μέρες. Φτιάχτηκε με μεράκι και συνεχώς αναβαθμίζεται, με απώτερο σκοπό να αποτελέσει ένα χώρο όπου ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να δει την πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα του τόπου μας.

Δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, ξεφεύγοντας από τα στενά όρια του μοντέλου «ήλιος – θάλασσα». Ποιες μορφές θα λέγατε ότι «ευδοκιμούν» στην περιοχή σας;

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε την τύχη να ζούμε σε ένα ευλογημένο τόπο. Και μέσα σε αυτόν, η Άρτα είναι μία «Γέφυρα Εποχών». Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να δει τη φύση στα καλύτερά της, 365 μέρες τον χρόνο. Εδώ συνδυάζεται το υγρό στοιχείο (Αμβρακικός, Άραχθος, Αχελώος) και το βουνό (Ξηροβούνι, Τζουμέρκα), η τοπική γαστρονομία με τη διάσημη ηπειρωτική φιλοξενία. Μονοπάτια, ορειβασία, ποδηλασία, καγιάκ – κανό σε θάλασσα και ποτάμια, wind και kite surf στην Κορωνησία είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες που μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες. Όσον αφορά τη σχέση πολιτισμού και τουρισμού, ο Δήμος Αρταίων δεν αντιμετωπίζει αυτές τις έννοιες ξεχωριστά. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν να προσδώσουν τουριστική ώθηση στην αγορά της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Για το λόγο αυτό, προσπαθούμε να σχεδιάζουμε τις πολιτιστικές μας εκδηλώσεις με τρόπο ώστε να αποτελούν πόλο έλξης και για ανθρώπους που κατοικούν εκτός της Άρτας. Βυζαντινή Εβδομάδα, Δρόμος του Γιοφυριού, Διάπλους Αμβρακικού, είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που υπάρχουν στο ετήσιο ημερολόγιο πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αρταίων και προσπαθούν να συνδυάσουν δύο ή/και περισσότερα θεματικά είδη τουρισμού. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο πολιτιστικός τουρισμός είναι ίσως το μεγαλύτερο κεφάλαιο του τουριστικού προϊόντος μιας περιοχής, και αυτός που συνήθως έλκει το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών.

Τι περιλαμβάνει το πλάνο τουριστικής προβολής του δήμου σας;

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα από την πλευρά του Δήμου Αρταίων. Ενδεικτικά, ο Δήμος μας έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις τουρισμού στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, έχει εκδώσει σύγχρονο υλικό τουριστικής προβολής, έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα www.discoverarta.gr και έχει κάνει καταχωρίσεις σε αναγνωρισμένα έντυπα Μέσα που ανήκουν στο χώρο του τουρισμού. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες άλλες ενέργειες του Δήμου, όπως οι «Πολιτιστικές διαδρομές» -μια προσπάθεια διαχείρισης, προβολής και ανάδειξης του πολιτιστικού προϊόντος της περιοχής μας ως ενιαίου συνόλου- , η σύνδεση Πρέβεζας – Κορωνησίας κατά τους θερινούς μήνες, η προσπάθεια ανάδειξης των μονοπατιών της ευρύτερης περιοχής, κ.ά.

Φέτος, δυστυχώς, τα σενάρια για την τουριστική περίοδο δεν είναι τα πλέον αισιόδοξα. Από τη μία πλευρά υπάρχει η δίψα του μέσου ταξιδιώτη να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο με ταξίδια σε νέους προορισμούς. Από την άλλη πλευρά υπάρχει ακόμα η αβεβαιότητα για την πορεία του ιού. Σε αυτά εμείς αντιτάσσουμε έναν προορισμό όπου τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνται με μεγάλη προσοχή -κι αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων-, ένα προορισμό που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, πολιτισμό και σύγχρονη ζωή, ένα προορισμό όπου ο κάθε επισκέπτης μπορεί με ασφάλεια να βρει αυτό που θέλει.

Ποιος είναι ο ρόλος του τουρισμού για την Άρτα και ποιος ο ρόλος του εσωτερικού τουρισμού για τον δήμο σας;

Ο τόπος μας πάντοτε στηριζόταν στον πρωτογενή τομέα. Ο κάμπος της Άρτας, η «γλυκιά πεδιάδα» της Βαλιδέ Σουλτάνας, είναι ακόμα και σήμερα μία από τις πιο εύφορες και παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, ενώ και στην κτηνοτροφία η περιοχή βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Επικράτειας. Η ενασχόληση με τον τουρισμό είναι κάτι που πολλοί βλέπουν καχύποπτα, κατά συνέπεια αρκετές φορές δεν υπάρχει η επιθυμητή συνδρομή στις ενέργειες του Δήμου. Είμαστε όμως πεπεισμένοι ότι αυτό θα αλλάξει σε βάθος χρόνου.

Η εύκολη πλέον πρόσβαση στην περιοχή μας, μέσω του σύγχρονου οδικού δικτύου, καθιστά την Άρτα έναν ελκυστικό προορισμό στους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων, οι οποίοι έχουν τώρα τη δυνατότητα να επισκεφτούν έναν ασφαλή προορισμό, να δουν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία μας, να περπατήσουν στα 2.700 χρόνια ιστορίας μας, να νιώσουν τη διάσημη ηπειρωτική φιλοξενία και να γευτούν τα απαράμιλλης ποιότητας τοπικά μας προϊόντα. Το άνοιγμά μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι λοιπόν κυρίως προς την εσωτερική αγορά, και σας καλούμε όλους να έρθετε και να μας γνωρίσετε από κοντά, με την πεποίθηση ότι φεύγοντας θα πάρετε μαζί σας τις καλύτερες αναμνήσεις!

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγάλο ατού της Άρτας;

Δυστυχώς η απάντηση σε αυτή την ερώτηση δεν μπορεί να είναι μία. Κι αυτό γιατί η περιοχή μας έχει πολλά μεγάλα ατού, όπως: εύκολη πρόσβαση (Ιόνια και Εγνατία οδός, λιμάνι Ηγουμενίτσας, διεθνές αεροδρόμιο Ακτίου, αεροδρόμιο Ιωαννίνων), συνδυασμός θάλασσας (Αμβρακικός) και βουνού (Ξηροβούνι, Τζουμέρκα), τοπική γαστρονομία (περίφημες ηπειρωτικές πίτες, γαρίδες Αμβρακικού – τις οποίες εκθειάζει ακόμα και ο James Bond σε μια από τις ταινίες του – , τυροκομικά προϊόντα, το περίφημο αρτινό τσίπουρο, χέλια, χαβιάρι, κ.α.), εναλλακτικές δραστηριότητες στον Αμβρακικό και τα Τζουμέρκα ιστορία 2.500 ετών που μπορείς να την περπατήσεις, το τρίτο εκτενέστερο δίκτυο βυζαντινών ναών στην Ελλάδα, μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (Δρόμος του Γιοφυριού, Βυζαντινή Εβδομάδα, Διάπλους Αμβρακικού, Αρτινό Καρναβάλι, Πολιτιστικό Καλοκαίρι) ένας πραγματικά COVID – FREE προορισμός. Το λέμε γιατί πραγματικά το πιστεύουμε: η Άρτα είναι μια «Γέφυρα Εποχών», μία περιοχή όπου ο επισκέπτης μπορεί να κάνει τα πάντα 365 μέρες το χρόνο! Αυτό λέμε στις εκθέσεις όπου συμμετέχουμε, αυτό παρουσιάζουμε στους εκπροσώπους του τουρισμού που συναντάμε, αυτό προσπαθούμε να ενισχύσουμε και να καταστήσουμε σαφές στο μυαλό όλων: δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από κανένα, αντιθέτως έχουμε να προσφέρουμε μία εξαιρετική εμπειρία στον επισκέπτη… Όλα είναι εδώ, απλά πρέπει να έρθεις για να τα ζήσεις!