Tη  σφοδρή αντίδραση της κυβέρνησης, αλλά και καταδικαστικά σχόλια από τον πολιτικό κόσμο έχει προκαλέσει η αδυναμία της Αττικής Οδού να ανταποκριθεί στις επιπτώσεις της κακοκαιρίας κρατώντας επι ώρες κλειστό τον μεγαλύτερο οδικό άξονα της Αττικής.

Στο μικροσκόπιο ειδικής επιτροπής, που συγκρότησε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα μπουν οι ευθύνες της εταιρίας που διαχειρίζεται την Αττική Οδό, για την τεράστια ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες οδηγοί από το πρωί της Δευτέρας, εν μέσω της κακοκαιρίας.

Πέρα από τη εισαγγελική έρευνα, που διατάχθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποζημιωθούν οι εγκλωβισμένοι οδηγοί με 2000 έκαστος – αίτημα που έκανε ασμένως δεκτό η εταιρία – μία ειδική επιτροπή Διερεύνησης που συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή θα εξετάσει ποιες και τι είδους ευθύνες έχει η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν παραβάσεις από την πλευρά της και να επιβληθούν κυρώσεις.

Τι προβλέπει το νομικό πλαίσιο

Το νομικό πλαίσιο για την απόδοση ευθυνών στους παραχωρησιούχους όταν κλείνουν οι αυτοκινητόδρομοι, ψηφίστηκε το 2020 από την τωρινή κυβέρνηση, προκειμένου να αυξηθεί η προσοχή και να λαμβάνονται μέτρα για να μην κλείνει το οδικό δίκτυο.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 3 του άρθρου 65 του ν. 4663/2020 (ΦΕΚ Α’ 30) προβλέπει ότι αν διακοπεί η κυκλοφορία σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, επιβάλλονται κυρώσεις σε φορείς επιφορτισμένους με τη λειτουργία ή/και τη συντήρηση του εν λόγω δικτύου, εφόσον ενέργεια ή παράλειψή τους συνετέλεσε στη διακοπή κυκλοφορίας.

Υπό έρευνα θα βρεθεί η Παραχωρησιούχος ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε., καθώς και η εταιρία που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του οδικού άξονα, ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε.

Όπως δήλωσε ο κ. Καραμανλής «η τεράστια ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας, επιτάσσει να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις. Και αυτό θα γίνει».

Από την πλευρά της εταιρείας, σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης ο Υπεύθυνος  Λειτουργίας Φάνης Παπαδημητρίου, ισχυρίστηκε ότι «όποιο σχέδιο είχαμε ήταν σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθεί με τόσα φορτηγά και αυτοκίνητα στο δίκτυο».

Στην τελευταία ανακοίνωσή της το βράδυ της Δευτέρας επιφυλάσσονταν να τοποθετηθεί συνολικά μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού των οδηγών και των αυτοκινήτων.