Δηλώσεις έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από τη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις στέλνοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της κακοκαιρίας Daniel.

Η διάσωση πολιτών είναι η πρώτη προτεραιότητα μετά από τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, τόνισε ο πρωθυπουργός και ζήτησε ενότητα για να ξεπεραστεί αυτή η «αναποδιά».

Πρώτη προτεραιότητα είναι να εκκενώσουμε τους συμπολίτες μας είτε από αέρα είτε χρησιμοποιώντας λέμβους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι επιχειρούν ήδη 15 ελικόπτερα.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, ξεκινά άμεσα η διαδικασία αποζημιώσεων και οι δράσεις ανακούφισης των πολιτών που έχουν πληγεί από τις καταστροφές. «Η χώρα έχει τις οικονομικές δυνατότητες αλλά και την ικανότητα γρήγορης αρωγής για την ανακούφιση των πολιτών», ανέφερε.

«Έχω ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για να διεκδικήσω πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την μέγιστη βοήθεια που αξίζει να λάβουμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Έχω στείλει ήδη την σχετική αποστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν», πρόσθεσε.

Έκανε λόγο για το χειρότερο φυσικό φαινόμενο και για μια πρωτοφανή θεομηνία. «Είναι τριπλάσια από αυτή του “Ιανού”», σημείωσε.

Παράλληλα ευχαρίστησε πυροσβέστες και εθελοντές για την μεγάλη μάχη που δίνουν αυτή την ώρα στις πληγείσες περιοχές. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρώτη προτεραιότητα είναι η διάσωση των ανθρώπων που κινδυνεύουν» και πρόσθεσε πως θα ενισχύονται συνεχώς τα μέσα του κρατικού μηχανισμού.

«Έχουμε ακόμα προβλήματα στη Λάρισα και στον Πηνειό, απαιτείται η μέγιστη εγρήγορση και οι πολίτες να ακολουθούν τις του 112», επεσήμανε. Επίσης, υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη αυτές τις ώρες να «μείνουμε ενωμένοι». «Δεν το βάζουμε κάτω,
ολοι μαζι να ξεπεράσουμε την αναποδιά», συμπλήρωσε.