Σε ανακοινώσεις από τη Λάρισα, για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel, προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη διευρυμένη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό όλων των πολιτών που επλήγησαν και σημείωσε ότι η έννοια της επόμενης ημέρας έχει να κάνει με την επούλωση των σοβαρών τραυμάτων που άφησε πίσω της η θεομηνία. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι τη Δευτέρα θα ανοίξει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής.

Σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας Υγείας και εξήγησε ότι ο προϋπολογισμός θα καλύψει στο ακέραιο τις αποζημιώσεις που απαιτούνται.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι την Τρίτη θα βρεθεί στο Στρασβούργο επικεφαλής κλιμακίου, όπου θα έχει συνομιλίες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την ευρωπαϊκή αρωγή για την κακοκαιρία, η οποία σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή.

“Η κατάσταση απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων“, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Θα καλυφθούν και αγρότες και κτηνοτρόφοι μέσω του ΕΛΓΑ, θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα για τη διαδικασία, χωρίς πολλή γραφειοκρατία, επισήμανε.

Σήμερα το ενδιαφέροντράφηκε σε θέματα δημόσιας υγείας, για να είναι οι πολίτες ασφαλείς και υγιείς. Αυτό συμπεριλαμβάνει και το θέμα της καύσης των ζώων που χάθηκαν από την κακοκαιρία, συμπλήρωσε.

Ανοίγωντας την παρέμβασή του, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όσους είναι στο πεδίο με αυταπάρνηση μέσα στο νερό και τις λάσπες για να επανέλθει η περιοχή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε κάπως κανονικούς ρυθμούς.

Το περίγραμμα του προγράμματος στήριξης θα εξειδικεύσουν οι κύριοι Τριαντόπουλος -για τα μέτρα άμεσης στήριξης- και Λιβάνιος, για τα κονδύλια και τα μέσα που θα διατεθούν στους δήμους της Θεσσαλίας και την Περιφέρεια.

Τα μέτρα θα κινηθούν σε τρεις άξονες

  • τα άμεσα μέτρα στήριξης για την κάλυψη των πρώτων βασικών αναγκών
  • τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης για τις περιουσίες και τις υποδομές
  • και για την αντιπλημμυρική/αντιπυρική θωράκιση, όπως ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης των περιοχών που έχουν χτυπηθεί από τη κακοκαιρία Daniel.

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιο και τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής για την στήριξη των πληγέντων.