Αμφίρροπες οι όποιες προβλέψεις για τον τουρισμό της φετινής χρονιάς τόνισε ο Πρόεδρος τη ΣΕΤΚΕ Κωνσταντίνος Μπρεντάνος στο 19ο Ετήσιο Συνέδριο της ΣΕΤΚΕ, η οποία φέτος έκλεισε είκοσι χρόνια από την ίδρυσή της.

Μιλώντας για την οικονομική δυναμική του τουρισμού ανάφερε ότι η τουριστική κίνηση το 2015, παρά το αρνητικό οικονομικοπολιτικό περιβάλλον στη χώρα , κατέγραψε ανοδική πορεία, με τις αφίξεις να ανέρχονται στα 23,6 εκατομμύρια και τα συνολικά έσοδα που εισήλθαν στη χώρα από την τουριστική δραστηριότητα να διαμορφώνονται στα 14,2 δισ. ευρώ, συν τα έσοδα από την κρουαζιέρα.

Όσον αφορά την τρέχουσα τουριστική περίοδο οι προβλέψεις είναι θετικές, κάνοντας λόγο για νέα αύξηση στις αφίξεις. Μια σειρά όμως παραγόντων, τόσο εξωγενών, όσο και στο εσωτερικό της χώρας, όπως η έξαρση της τρομοκρατίας, το προσφυγικό και η διαχείρισή του, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων, καθιστούν  αμφίρροπες τις όποιες προβλέψεις.Παρά το γεγονός ότι το ζητούμενο στην τουριστική οικονομία είναι η αύξηση των κρατήσεων, αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για  μια ελπιδοφόρα προοπτική και ανάπτυξη του  ελληνικού τουρισμού.

Πραγματική μου επιθυμία είναι, η ΣΕΤΚΕ, να συνεχίσει και στο μέλλον να λειτουργεί ως φορέας σταθερότητας του κλάδου, μέσω του οποίου θα ενδυναμώνεται ολοένα και περισσότερο η τουριστική επιχειρηματικότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης, που συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ευημερία πολλών περιοχών της χώρας .

Παράλληλα, επισήμανε πως χρειάζεται περισσότερη μέριμνα από την πλευρά της πολιτείας για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων, που λειτουργούν ως βαρίδια στην εξελικτική πορεία του ελληνικού τουρισμού , όπως είναι η ισότιμη συμμετοχή όλων των τουριστικών επιχειρήσεων στα αναπτυξιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Παρά τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού,  Γιώργου Σταθάκη για αύξηση της ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, εντούτοις πάνω από το 80% των επιχειρήσεων δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτά, αφού οι όροι του προγράμματος προβλέπουν ως απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής την ύπαρξη συντελεστή μισθωτής εργασίας 0,5. Αυτό σημαίνει ότι μια οικογενειακή επιχείρηση πρέπει να απασχολεί έναν εργαζόμενο για έξι μήνες τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς να υπολογίζεται ως εργαζόμενος ο επιχειρηματίας, ο οποίος εκ του νόμου  είναι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ για την εν λόγω επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Επισήμανε ,μεταξύ άλλων,πως από την πλευρά της πολιτείας θα μπορούσαν με λίγη καλή θέληση να είχαν επιλυθεί .Οι αβάσταχτοι, επιβαλλόμενοι φόροι, με πρώτο τον ΦΠΑ, διακυβεύουν τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα, από αυτές το 40% δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα λειτουργικά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και φορολογικά έξοδα, με κίνδυνο τη χρεοκοπία, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική ξενοδοχειακή δραστηριότητα.

Στο δυσμενές αυτό επιχειρηματικό περιβάλλον για το τουριστικό επιχειρείν, προστίθεται ένα ακόμη εμπόδιο, το φαινόμενο της οικονομίας του διαμοιρασμού (sharing economy), που εξαπλώνεται παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα με έντονους ρυθμούς, με πάνω από 100,000 ακίνητα να προωθούνται από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως, το FlipKey της TripAdvisor, το HomeWay, το HouseTrip, το Airbnb, κ.ά..

Μάλιστα, από την 1η Νοεμβρίου 2015, με την εφαρμογή του νόμου 4336, επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, χωρίς την υποχρέωση λήψης του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας τουριστικού καταλύματος.

Ακόμη δε , η ΣΕΤΚΕ περιμένει την ερμηνευτική απόφαση σύμφωνα με την οποία θα καθορίζονται μια σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα το πώς και πότε  θα δηλώνονται οι μισθώσεις αυτές, το ύψος της φορολογίας τους, πως θα μισθώνονται τα διαμερίσματα εντός των πολυκατοικιών και οι κατοικίες εντός ιδιωτικών οικισμών.

Ερωτήματα που έπρεπε ήδη να είχαν ρυθμιστεί νομοθετικά, τη στιγμή που ο τζίρος της εν λόγω δραστηριότητας για το 2015 υπερέβη τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή το κράτος δεν εισέπραξε τους αναλογούντες φόρους, και σαν επιστέγασμα της όλης αυτής φοροδιαφυγής έχουμε την απόφαση του ίδιου υπουργείου, που αδρανοποιεί την εφαρμογή του νόμου 4276/2014, η οποία προέβλεπε την επιβολή υψηλού προστίμου σε όσες επιχειρήσεις λειτουργούσαν χωρίς να φέρουν το ειδικό σήμα λειτουργίας.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, που οδηγούν σε απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων από τα δημόσια ταμεία, η κυβέρνηση στράφηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα σε βάρος του κλάδου , καταργώντας τον νόμο 4313/2014, ο οποίος περιελάμβανε τις επιχειρήσεις  στα ειδικά κτίρια, ελαφρύνοντας σημαντικά τη φορολογία τους στην καταβολή του ΕΝΦΙΑ.

Τέλος , ο κ. Μπρεντάνος τόνισε πως <<Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανακάμψει οικονομικά. Πιστεύω,  ακράδαντα ότι ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς μοχλούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, γι’ αυτό και η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και υποδομών, θα πρέπει να απασχολήσει έντονα, όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τις Περιφερειακές Αρχές και τους Δήμους, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στον καλύτερο βαθμό, στη νέα, αναμενόμενη αύξηση.>>