Η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, κατηγορεί με ανακοίνωση της την κυβέρνηση, ότι καλλιεργεί κλίμα ευφορίας στον τουρισμό.

Όπως υπογραμμίζει επικαλούμενη στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ “μπορεί ο κ. Κικίλιας και η ανέμελη κυβέρνηση της ΝΔ να πανηγυρίζουν σε κάθε ευκαιρία για τη χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό, τα επίσημα στοιχεία όμως, δυστυχώς, για ακόμη μια φορά τους διαψεύδουν.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου 2022 η Ελλάδα καταγράφει μείωση αφίξεων κατά -12,4% ενώ τον Αύγουστο, στην αιχμή της θερινής περιόδου, καταγράφεται περαιτέρω μείωση στις αφίξεις -13,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Πιο συγκεκριμένα, στο οκτάμηνο του 2022 η Ελλάδα απώλεσε 2 εκατομμύρια 715 χιλιάδες επισκέπτες, ενώ αντίστοιχα τον Αύγουστο σε σχέση με εκείνον του 2019, 900 χιλιάδες επισκέπτες λιγότερους”.

Η κ. Νοτοπούλου επισημαίνει πώς “παρά το κλίμα ευφορίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει ο κ. Κικίλιας εδώ και μήνες σχετικά με τις αφίξεις των Αμερικανών τουριστών στη χώρα μας, η πραγματικότητα τον διαψεύδει δυστυχώς για ακόμη μια φορά.

Τον Αύγουστο καταγράφεται μείωση των αφίξεων από τις ΗΠΑ κατά 30% σε σχέση με το 2019 ενώ η μείωση αφίξεων από ΗΠΑ στο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους ανέρχεται σε -17,8%, όταν από τον περασμένο Ιούνιο ο Υπ. Τουρισμού έκανε ψευδώς λόγο για … «άλμα» στην τουριστική κίνηση από τις ΗΠΑ”.

Στην ανακοίνωση της αναφέρεται στην “πτώση 8-10% καταγράφεται και στις αφίξεις από την ΕΕ ενώ στις χώρες εκτός ΕΕ πτώση περίπου 20% τον Αύγουστο και -7,6% στο οκτάμηνο” καθώς και στην πτώση “στις οδικές αφίξεις όπου στο τρέχον έτος σημειώνεται μείωση κατά 35,4%.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι η μείωση των διανυκτερεύσεων είναι ανάλογη των αφίξεων στο επτάμηνο, ενώ η απόσταση σε αφίξεις και εισπράξεις οφείλεται αποκλειστικά στον πληθωρισμό”.

Η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτει ότι “παρά τα αρνητικά ρεκόρ πληθωρισμού η Ελλάδα δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα επίπεδα εισπράξεων του 2019 (-3,6% στο 8μηνο).

Επιπλέον, συγκριτικά με την Πορτογαλία καταγράφουμε το 1/3 της ανάκαμψης και το ½ συγκριτικά με την Ισπανία.

Επίσης, θα μπορούσε ο κ. Κικίλιας, να μας εξηγήσει γιατί βάσει των τελευταίων στοιχείων της Eurostat στο επτάμηνο υπήρξε τεράστια πτώση -21% του εσωτερικού τουρισμού στην Ελλάδα σε σχέση με το 2019, ενώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία υπήρξε αύξηση 5%;

Μήπως ο τουρισμός στην Ελλάδα δεν είναι για τους Έλληνες;

Και τέλος, μήπως ο κ. Κικίλιας θεωρεί ότι η απώλεια 9,27 εκατ. διανυκτερεύσεων- σε σχέση με το 2019- ως τον Ιούλιο είναι επιτυχία;

Παρά τα σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος συνολικά και τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην έχει σχέδιο, να μην έχει όραμα, να μην έχει πρόγραμμα αλλά να αντιμετωπίζει τον τουρισμό με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα”.