του Χάρη Ντιγριντάκη

Επαναπροσδιορίζει το ρόλο του ο ΟΣΕ την τελευταία περίοδο υιοθετώντας πολιτικές ανέλιξης της εικόνας του ελληνικού σιδηροδρόμου αλλά και της συμβολής του στην οικονομία της χώρας.

Επ’ εσχάτοις δρομολογούνται ταχείες εξελίξεις αναφορικά με την ανάπτυξη κομβικών εμπορευματικών κέντρων με επιτομή αυτών το Εμπορευματικό Κέντρο του Θριασείου το οποίο στο λυκαυγές του 2018 θα βγει σε ΣΔΙΤ.

Κομβικό ρόλο στην επαύξηση του ρόλου του ΟΣΕ έχει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού κ. Κώστας Πετράκης ο οποίος στον ΕΤ της Κυριακής υπογραμμίζει ότι εντός του 2019 το τραίνο θα κάνει σε 3,5 ώρες το Αθήνα Θεσσαλονίκη, ενώ η ηλεκτροκίνηση των γραμμών μέχρι την Πάτρα, θα έχει ολοκληρωθεί το 2021.

Ποιος ο ρόλος του ΟΣΕ σήμερα μετά την είσοδο ιδιωτών στο κομμάτι των μεταφορών και τη δημιουργία εμπορευματικών κέντρων καινούργιων και ποιες οι προοπτικές που έχει ο ελληνικός σιδηρόδρομος στη χώρα μας σήμερα ;

Ο ΟΣΕ είναι διαχειριστής της εθνικής σιδηροδρομικής υποδομής και ταυτόχρονα είναι και κάτοχος της δεύτερης ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα σε μέγεθος μετά την εκκλησία.
Στις δραστηριότητες του δύναται να βάλει μια σειρά από δραστηριότητες, όπως η εκμετάλλευση τουριστικών γραμμών, η αξιοποίηση περιφερειακών γραμμών και παραδοσιακών συρμών κ.α..

Πρόκειται και για Θεματικά δρομολόγια με παλαιά ανακαινισμένα τρένα, τα οποία αν τηρήσουμε την αρχή του διαχωρισμού της υποδομής με την εκμετάλλευση που είναι ο βασικός κανόνας στην ΕΕ, μπορούμε να το προχωρήσουμε.

Για να τρέξουν όλα αυτά πιο εύκολα πρέπει να ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του δικτύου του ΟΣΕ. Πότε βλέπετε να έχουμε το Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 3,5 ώρες και πότε το Αθήνα-Πάτρα ;

Το Αθήνα-Πάτρα το βλέπω το 2021, δηλαδή να πάει το τρένο με υψηλές ταχύτητες από τον Σταθμό Λαρίσης στον σταθμό της Πάτρας.

Η Αθήνα-Θεσσαλονίκη η οποία έχω βάσιμες ελπίδες ότι θα υλοποιηθεί εντός χρονοδιαγράμματος, προβλέπω εντός του 2019, δηλαδή να γίνεται η διαδρομή σε 3,5 ώρες.

Έχουμε ένα νέο δεδομένο στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, δηλαδή την είσοδο ιδιωτών. Από το 2018 πλέον θα έχουμε 3 ιδιώτες στις ράγες του οργανισμού. Εκτιμάτε ότι δύναται να έρθουν και άλλοι παίκτες στην αγορά ; Είπατε επίσης ότι θα κάνετε και τουριστικά τρένα. Κάποιοι φορείς θα εισέλθουν σε αυτή την κατηγορία ;

Με την προβλεπόμενη εξέλιξη του δικτύου το 2019 κάποιοι που θα θέλουν να προετοιμαστούν μπορούν να κάνουν παραπάνω αιτήσεις από τις τρεις. Η αγορά είναι ανοικτή και το επιτρέπει και η χωρητικότητα αυτό.

Εφόσον περισσεύουν χρονοπαράθυρα, δηλαδή άδεια να κυκλοφορήσει συρμός τη συγκεκριμένη ώρα, μπορεί να υπάρξει και εκεί ενδιαφέρον. Όμως δεν το ξέρουμε ακόμα.

Ούτε γνωρίζουμε που θέλει να φτάσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ την εξυπηρέτηση. Όμως, περιφερειακά, τα πράγματα αλλάζουν σημαντικά. Διότι, έχουμε επί θύραις τρεις νέες γραμμές : . Κατάκολο-Ολυμπία, Κόρινθος-Ναύπλιο και Μπράλος. Έχουμε αναθέσει τη μελέτη βιωσιμότητας για το Μπράλο ενώ το Κατάκολο είναι ακόμα πιο προχωρημένο.

Ένα από τα έσοδα του ΟΣΕ θα προέρχεται από τα εμπορευματικά κέντρα. Ήδη είναι επί θύραις ο διαγωνισμός της ΣΔΙΤ και ποια άλλα εμπορευματικά ετοιμάζει ο οργανισμός ;

Η ΕΡΓΟΣΕ και ο ΟΣΕ θα αναθέσουν μια πρώτη πολύ σύντομη ανάλυση βιωσιμότητας που εγχειρήματος που λέγεται εμπορευματικός σταθμός Θριασίου το οποίο δεν έχει να κάνει με την έκταση που έχει βγάλει η ΓΑΙΑΟΣΕ, αλλά με τη χρήση του ως εμπορευματικού σταθμού.

Εμείς λοιπόν περιμένουμε τα πορίσματα, ανάλυση βιωσιμότητας για να δούμε αν και πως θα γίνει το ΣΔΙΤ.

Μας λείπει η τεχνογνωσία στα εμπορευματικά. Δηλαδή η συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα με κάποιον που έχει δουλέψει στα εμπορευματικά κέντρα στην Ευρώπη.

Αυτό μπορεί να επιφέρει και συνεργασία με κάποιον ξένο παίκτη; Ετοιμάζεται πλάνο διασύνδεσης του ΟΣΕ με τις βιομηχανίες :

Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε διαγωνισμό. Οι μελέτες θα μας προσδιορίσουν σε πιο βαθμό η ενεργός συμμετοχή ξένου φορέα που θα έχει πρακτική εμπειρία στη διαχείριση εμπορευματικών κέντρων.

Ιδιαίτερη ώθηση θα δοθεί στο θέμα των εμπορευματικών μεταφορών μέσα από σχέδιο διασύνδεσης όλων των βιομηχανικών μονάδων ή πάρκων με τον σιδηρόδρομο. Έχουμε 75 αιτήματα που χρονίζουν. Τη σύνδεση μπορεί να την πληρώσει ο ιδιώτης χωρίς να έχει την απαίτηση κυριότητας ή ιδιοκτησίας παρά μόνο από την πόρτα του και μέσα.

Η χρήση της γραμμής παραμένει δημόσια αλλά η διαφορά είναι ότι βάσει νομοθεσίας όσοι βάζουν χρήματα για την κατασκευή σιδηροδρομικής υποδομής έχουν προτεραιότητα στη χρήση.

Το σημαντικό είναι ότι 75 αιτήματα εκκρεμούν εδώ και 10 χρόνια. Μιλάμε για βιομηχανίες, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, διυλιστήρια, ελληνικά πετρέλαια. Μεγάλες μονάδες δηλαδή.

Υπάρχει προοπτική αύξησης των τελών στις εμπορευματικές το 2018 ;

Αυτή τη στιγμή το μέσο κόστος είναι στα 1,05 ανά «συρμοχιλίομετρο». Εάν εφαρμόζαμε πολύ συντηρητικά τις κοινοτικές οδηγίες θα πηγαίναμε στα 4-5. Αυτό δεν γίνεται. Στη Ελβετία για παράδειγμα πήγε 11. Η Σερβία με μονή γραμμή έχει 4.

Πότε θα «κλειδώσει» η τιμή ;

Εμείς την έχουμε κλειδώσει για το 2018 και δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Δηλαδή 1,05. Αργότερα με τη βελτίωση του δικτύου μπορούμε να διαπραγματευθούμε την όποια άνοδο.

Για τα λιμάνια, εμείς τελειώσαμε εδώ και 4 μήνες την ανάθεση των προκαταρκτικών μελετών που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με Καβάλα μέσω Αμφίπολης και Νέας Kαρβάλης. Αυτό είναι μέρος της σιδηροδρομικής Εγνατίας.

Πρόσφατα υπογράφτηκε η σύμβαση με τον φορέα. Τους δώσαμε το πρώτο και κρίσιμο κομμάτι, διότι είναι μια χάραξη πεδινή, δεν έχει πολλά τεχνικά έργα και μπορεί να συνδεθεί με την Αλεξανδρούπολη.

Η Θεσσαλονίκη έχει απόλυτα μεγαλύτερη ανάγκη ως πόλος hub διακίνησης προϊόντων να συνδεθεί με το σιδηρόδρομο και εκεί έχουμε τις τρέχουσες εργολαβίες. Τώρα ετοιμάζει και η περιφέρεια τη σύνδεση της 6ης προβλήτας με το τρένο. Φροντίζουμε όλες οι προβλήτες να έχουν σύνδεση με το τρένο.