Της Ρούλας Κωσνταντοπούλου

Το 2019 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χρονιά που θα κριθεί το μέλλον της Ευρώπης. Τα πιο σημαντικά γεγονότα του είναι η Brexit και οι Ευρωεκλογές.
Το πρώτο αντικατοπτρίζει την αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το δεύτερο τον προσανατολισμό της αφού οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη που εφαρμόστηκαν στο Νότο ενδέχεται να αλλάξουν τον συσχετισμό στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το σύνθημα “Αυτή τη φορά ψηφίζω” καλεί τους πολίτες της Ευρώπης να συνειδητοποιήσουν ότι τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019 θα συμβάλουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ένωσης.
Οι ευρωβουλευτές από την πλευρά τους καθιστούν σαφές ότι η προεκλογική εκστρατεία δεν θα είναι απλά μια εκστρατεία υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά μια “εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Μία εκστρατεία που θα βασίζεται στην συνεργασία και θα αξιοποιεί τις συνέργειες σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.
Ευρωεκλογές 2019 και όλες οι απαντήσεις από τον ειδικό. Ο εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, εξηγεί στο tourismtoday γιατί “αυτή την φορά ψηφίζουμε”.

Ή μαζί ή μόνοι

“Στις Ευρωεκλογές του Μαΐου καλούνται να απαντήσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες αν είναι προς το συμφέρον τους να προχωρήσουμε όλοι μαζί ή ο καθένας μόνος του”, τονίζει στο tourismtoday o Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης.
Υπάρχει μία αναστάτωση σε όλο τον πλανήτη. Το γνωρίζουμε όλοι και ο καθένας μας το εισπράττει με διαφορετικό τρόπο.
Στην δική μας περίπτωση στην Ευρώπη έχουμε να διαχειριστούμε μεγάλα εγχειρήματα.
Το ενιαίο νόμισμα έχει δημιουργήσει εντάσεις διότι υπερασπιζόμαστε μία δύσκολη υπόθεση, επισημαίνει. Το να έχει κοινό νόμισμα σε τελείως διαφορετικές οικονομίες δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η ένταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτό έχει δημιουργήσει και φυγόκεντρες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες προκρίνουν την αναδίπλωση σε εθνικό επίπεδο από μία ενωμένη Ευρώπη.
Άρα σε ένα κόσμο ο οποίος βρίσκεται προ μεγάλων διλημμάτων, μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και αλλαγές το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν και να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες στις Ευρωεκλογές είναι αν είναι προς το συμφέρον τους να προχωρήσουμε όλοι μαζί ή ο καθένας μόνος του”.

Οι δράσεις από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Ελλάδας

Πέρα από την συνηθισμένη δουλειά που κάνει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Ελλάδας με δημοσιογράφους και με τα Μέσα συμμετέχει ενεργά σε μία πρωτότυπη και σημαντική προσπάθεια που κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εν όψει των Ευρωεκλογών.
“Το Ευρωκοινοβούλιο, υπογραμμίζει στο tourismtoday ο Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης έχει δημιουργήσει μία πλατφόρμα επικοινωνίας των πολιτών ούτως ώστε σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία οι πολίτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.
Αυτό γίνεται με εγγραφή στην πλατφόρμα “αυτή την φορά ψηφίζω.eu” και εκεί μπορείτε να γνωστοποιήσετε τις πρωτοβουλίες που θέλετε να αναλάβετε ως πολίτες. Να επικοινωνήσετε με άλλους πολίτες που έχουν τον ίδιο προβληματισμό. Όλο αυτό μπορεί να αποτελέσει την βάση για μία συζήτηση ακηδεμόνευτη κομματικά. Είναι μία πολιτική διαδικασία θα έλεγα, εξαιρετικά πρωτότυπη και αναγκαία αυτή την στιγμή”.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες ανησυχούν για την παραπληροφόρηση

Η παραπληροφόρηση μέσω διαδικτύου και ιδιαίτερα από τα social media για το τι διακυβεύεται στις επερχόμενες ευρωεκλογές του Μαΐου, είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος.
“Πρέπει να ενισχύσουμε αυτή την διαδικασία της συνοχής, τονίζει στο tourismtoday ο εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όλες αυτές τις ημέρες δίνει ένα εργαλείο δημοκρατίας στα χέρια των πολιτών με την μορφή μίας εφαρμογής το Citizen.
Εκεί θα έχετε απαντήσεις στο ερώτημα «τι έχει κάνει η Ευρώπη για μένα», έργα σε επίπεδο θεματικό. Δηλαδή θέλετε να μάθετε τι γίνεται με την αλιεία, το έχετε μπροστά σας.
Αυτό που μας ενδιαφέρει να είναι οι πολίτες ενημερωμένοι. Έτσι μόνο μπορεί να γίνει μία συζήτηση στην βάση της αλήθειας.
Αυτή την περίοδο έχουμε ένα αυξημένο φαινόμενο παραπληροφόρησης. Οι πολίτες το γνωρίζουν. Βλέπουμε από τις μετρήσεις ότι οι πολίτες ανησυχούν από το φαινόμενο γιατί αυτό είναι ένα πρόβλημα λειτουργίας της δημοκρατίας. Η αλήθεια είναι συνυφασμένη με την δημοκρατία και αυτό προσπαθούμε να περάσουμε”.

Οι Έλληνες επιστρέφουν στην φιλοευρωπαϊκή άποψη

“Περάσαμε μία πολύ μεγάλη περιπέτεια, υπογραμμίζει ο κ. Τσουτσοπλίδης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό.
Πριν ξεκινήσει η κρίση οι Έλληνες ήταν από τους πρωταθλητές του φιλοευρωπαϊσμού. Ήταν από τις δύο, τρεις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά θετικής γνώμης για την Ευρωπαϊκή Ένωση
Στην διάρκεια της κρίσης είχαμε μια τεράστια πτώση. Οι Έλληνες πολίτες έλεγαν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο που λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση Παρόλα αυτά στην χειρότερη περίοδο αυτής της κρίσης η πλειοψηφία παρέμεινε πιστή στο ότι η χώρα πρέπει να μείνει σε αυτόν τον Ευρωπαϊκό δρόμο. Ουδέποτε δημιουργήθηκε πλειοψηφία στην χώρα μας υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ποτέ.
Τον τελευταίο χρόνο παρατηρούμε σε μετρήσεις του Ευρωβαρόμετρου μία πραγματικά αισθητή και συνεχόμενη επιστροφή της φιλοευρωπαϊκής άποψης στην χώρα μας.
Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η περιπέτεια που ήταν οδυνηρή για όλους τους Έλληνες έχει περάσει. Επανέρχεται -με περισσότερη πληροφορία και με βαθύτερη γνώση για τους Έλληνες η άποψη ότι η χώρα πρέπει να μείνει στην Ευρωπαϊκή της πορεία”.