Ως προστατευόμενο τοπίο χαρακτηρίστηκε μαγευτικό και μοναδικό τοπίο της Παναγιάς της Κρυφής, που βρίσκεται στις απόκρημνες βραχώδεις ακτές της περιφέρειας Πλωμαρίου, 5 ναυτικά μίλια Δυτικά του λιμένα.

Και φέτος ο εορτασμός θα είναι πολλαπλός και αφιερωμένος στη φύση και στον άνθρωπο που ξέρει να τη σέβεται και να την τιμά.

Αύριο 11 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη προσκυνηματική επίσκεψη στην Παναγιά την Κρυφτή και θα ακολουθήσει μεσημεριανό γλέντι σε παραλιακή ταβέρνα της πανέμορφης Μελίντας με τοπικά εδέσματα και παραδοσιακή μουσική.

Το πολιτισμικό τοπίο της Παναγιάς της Κρυφτής ιδιαίτερης γεωλογικής, φυσικής, θρησκευτικής αξίας με το ξωκλήσι να είναι κρυμμένο όλο στην ευρύχωρη σπηλιά ενός βράχου και με εντυπωσιακές εικόνες γεωλογικών σχηματισμών.

Στον πρόσφατο Γεωτουριστικό Χάρτη του Γεωπάρκου Λέσβου η περιοχή σημειώνεται ως ΓΕΩΤΟΠΟΣ με τον αριθμό 33, είναι πλέον προστατευόμενο, το πρώτο τοπίο στη Λέσβο βάσει του νόμου 3937/2011.

Η ανάδειξη της παράδοσης, η λειτουργία του ναΐσκου και οι υπερ-τοπικοί δεσμοί από τις μνήμες της πρόσφατης ιστορίας, αποτελούν τους κυριότερους λόγους της διατήρησής του, ως σύνθετου πολιτισμικού τοπίου και αποτελούν προτεραιότητες για την διαχείριση του προστατευόμενου τοπίου ώστε να αξιοποιηθεί ως σημαντικός πόρος για την ανάπτυξη της Λέσβου.

Η μετάβαση στο ξωκλήσι θα γίνει ακτοπλοϊκώς με παραδοσιακό σκάφος που θα αναχωρήσει στις 8.30 το πρωί του Σαββάτου από το λιμάνι του Πλωμαρίου και από τη Μελίντα στις 9.00 πμ.

Η επιστροφή με το ίδιο μέσο θα γίνει στις 4.30 το απόγευμα. Απαραίτητες είναι οι δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 6977396826, προκειμένου να διασφαλιστεί ο καλύτερος τρόπος μετάβασης.