Συνεχίστηκε η αξιοπρόσεκτη επιβατική κίνηση από την Τουρκία προς τη Λέσβο, με τον Σεπτέμβριο να καταγράφει συνολικά 7.047 επισκέπτες, με βάση τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από τις πύλες εισόδου της Μυτιλήνης και της Πέτρας.

Όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος, ο Σεπτέμβριος αποδείχθηκε ένας μήνας με υψηλά νούμερα αφίξεων Τούρκων στο νησί. Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός, πως η δεύτερη μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή των μουσουλμάνων, το Κουρμπάν Μπαϊράμ, ολοκληρώθηκε στις αρχές του μήνα (4/9), διατηρώντας έντονο το τουριστικό ρεύμα από το Αϊβαλί.

Από τους 7.047 επισκέπτες, οι 6.790 αφίχθησαν στη Μυτιλήνη και οι υπόλοιποι 257 επέλεξαν την απευθείας σύνδεση με το λιμάνι της Πέτρας. Οι Τούρκοι τουρίστες ήρθαν μαζικά στο νησί, κάτι που γινόταν αισθητό ως εικόνα από την παρουσία τους σε κεντρικά σημεία της πόλης, αλλά και σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς του νησιού, όπου πέρασαν στιγμές χαλάρωσης και αναψυχής μακριά από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί από το τουρκικό κράτος (π.χ. υπερφορολόγηση των αλκοολούχων ποτών).

Η επιβατική κίνηση από το Αϊβαλί προς την Πέτρα κινήθηκε σε σχετικά παρόμοια επίπεδα με του Ιουλίου, ωστόσο είναι ακόμα πρόωρο να εκτιμηθεί ποια θα είναι η συμβολή της συγκεκριμένης πύλης εισόδου στην αύξηση της τουριστικής κίνησης από την Τουρκία προς τη Λέσβο. Όλα δείχνουν, πάντως, πως τη νέα χρονιά θα προστεθούν περισσότερες αφίξεις στο βόρειο τμήμα του νησιού, τόσο από το Αϊβαλί όσο και από τη νέα γραμμή με το Κουτσούκουγιου, που αναμένεται να ξεκινήσει με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, προσελκύοντας περισσότερους Ευρωπαίους τουρίστες στο νησί, μέσα από προνομιακά τουριστικά πακέτα διακοπών σε διαφορετικούς προορισμούς δύο χωρών και δύο ηπείρων.