Αυλαία ρίχνει αύριο, η παλαιότερη ανθοκομική έκθεση της χώρας. Πρόκειται για την Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς, της οποίας η Τελετή Λήξης, της 68ης διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί στις 20.00 το βράδυ με μουσική, βραβεύσεις κι εκπλήξεις στο Άλσος Κηφισιάς «Δημήτρης Ζωμόπουλος».

Υπογραμμίζεται ότι η διοργάνωση της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς αποτελεί θεσμό εδώ δεκαετίες, αν και οι «ρίζες» της φτάνουν μέχρι το 1896. Η σημερινή της αρίθμηση αποτελεί συνέχεια αυτής που υιοθετήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1950.

Επισημαίνεται ότι η Ανθοκομική Κηφισιάς άντεξε ακόμα και τα δύο χρόνια των περιορισμών του κορονοιού, αφού έλαβε σχετική άδεια και λειτούργησε κανονικά. Κάθε χρόνο στηρίζει και ενισχύει τον πρωτογενή τομέα και τους Έλληνες Παραγωγούς ενώ προσφέρει χρώματα και αρώματα στους επισκέπτες της.

Εκτός από την ιστορικότητα της, υπάρχουν και άλλα σημεία που την κάνουν να ξεχωρίζει. «Ανθοκομικές υπάρχουν πολλές, της Κηφισιάς όμως είναι μία», δήλωσε ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος για το θεσμό.

Η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς η οποία συγκέντρωσε και φέτος χιλιάδες επισκέπτες πραγματοποιείται σε μια έκταση 20 στρεμμάτων. Φέτος φιλοξενεί περισσότερα από 2.000 είδη λουλουδιών και φυτών, αρωματικά, κήπου, εσωτερικού χώρου, υδρόβια, ντόπια φυτά οργανωμένα και σε καλαίσθητα περίπτερα. Οι εκθέτες όχι μόνο πουλούν τα προϊόντα τους σε ανταγωνιστικές τιμές, αλλά είναι εκεί και παρέχουν όλες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις των επισκεπτών σχετικά με τη φροντίδα των φυτών.

Εκτός από τις αγορές οι επισκέπτες δύναται να περπατήσουν και στο εκθεσιακό τμήμα της Ανθοκομικής μια ειδική διαδρομή στην οποία φέτος φιλοξενούνται 11 κήποι ευεξίας. Στην περιήγηση ο επισκέπτης θα δει τον Λευκό Κήπο που λειτουργεί ως ένας θύλακας αναζωογόνησης αντιπροσωπεύοντας το φως, τη ζωή, την απλότητα και την αρμονία.

Στη διαδρομή, θα συναντήσουν τον κήπο-καταφύγιο, τον θεραπευτικό κήπο των χρυσών αναλογιών φτιαγμένο από αρχιτέκτονες τοπίου και ψυχιάτρους , τον κήπο που μας παραπέμπει στον παράδεισο, αλλά και τον περίφημο «Jardin de Bésignoles» που μας έρχεται από τη νοτιοανατολική Γαλλία και έχει λάβει πολλά βραβεία για την αυθεντικότητά του. Κάθε κήπος είναι διαφορετικός από τον προηγούμενο και ενδεχομένως με κάποιες παραλλαγές εφαρμόσιμος στον δικό μας κήπο ή το μπαλκόνι μας.

Τις πρωινές ώρες το Άλσος Κηφισιάς είναι καθημερινά πλημμυρισμένο από παιδιά. Πάνω από 800 μαθητές παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ανθοκομικής για την κλιματική αλλαγή. 400 παιδιά συμμετείχαν στα Ανθεστήρια όπου η Κηφισιά γέμισε νιάτα, ομορφιά και λουλούδια. Παράλληλα εκατοντάδες ήταν οι μικροί φίλοι που έπαιξαν στο λουνα παρκ για την Ανακύκλωση και συμμετείχαν στις δραστηριότητες των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Από τις δράσεις ξεχώρισαν τα Puppy Day για τις υιοθεσίες των αδέσποτων ζώων του Δήμου. Πολλοί πολίτες ενδιαφέρθηκαν να υιοθετήσουν έναν τετράποδο φίλο μετά την έκθεση του στην Ανθοκομική. Η μέριμνα του Δήμου για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς φάνηκε και στα εγκαίνια της Έκθεσης όπου επιλέχθηκε να χρησιμοποιηθούν αθόρυβα πυροτεχνήματα για να μην τρομάξουν από τους κρότους οι τετράποδοι φίλοι μας και τα πουλιά.

Πλούσιο ήταν και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μουσικοχορευτικές συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων παραστάσεις Καραγκιόζη, εκθέσεις φωτογραφίας, δράσεις κηπουρικής, παραδοσιακοί χοροί και φυσικά το παραδοσιακό ράλι παλαιών αυτοκινήτων ανήμερα την Πρωτομαγιά.