Ένα πρωτότυπο συνέδριο εμπνευσμένο από την Πολιόχνη πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Λήμνο στις 24 Φεβρουαρίου 2018. Ειδικότερα, στο ΕΠΑΛ του Μούδρου διοργανώνεται το Συνέδριο Νέων «ΕΝΕΡΓΩ- Παίρνω τη ζωή στα χέρια μου», με προσκεκλημένους από όλη την Ελλάδα και με στόχο να εμπνεύσει τους νέους να είναι πιο ενεργοί και να «πάρουν τη ζωή στα χέρια τους».

Το Συνέδριο διοργανώνεται από μία ομάδα νέων του νησιού, την ομάδα «Εν Έργω», με τη συμμετοχή 12 νέων του νησιού. Η ομάδα «Εν Έργω» συγκροτήθηκε ειδικά για να διοργανώσει το Συνέδριο με τη φιλοδοξία να καθιερωθεί ως θεσμός συνεδρίων με τίτλο «Διάλογοι Πολιόχνης», εμπνευσμένων από την Πολιόχνη.

Το Συνέδριο και η Πολιόχνη: Πηγή έμπνευσης για το συνέδριο αποτέλεσε η αρχαιολογική σύνδεση της Πολιόχνης και κατ’επέκταση της ίδιας της Λήμνου με το θεσμό της Δημοκρατίας. Στο Συνέδριο που θα αποτελέσει τους «1ους Διαλόγους Πολιόχνης» επιδιώκεται να αναδειχθεί η σημασία του «ενεργού πολίτη» και «ενεργού ανθρώπου», που αποτελεί θεμέλιο της Δημοκρατίας.

Το Συνέδριο έχει την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βορείου Αιγαίου.
Πολύτιμες Χορηγίες: Το Συνέδριο πραγματοποιείται χάρη στην πολύτιμη χορηγική υποστήριξη από τον Εμπορικό Σύλλογο Μούδρου και στις χορηγίες από τις εξής Επιχειρήσεις:
– ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΡΙΑΖΗ –ΛΗΜΝΟΣ
– PC. COM –Ν.Στενός
– ΛΗΜΝΟΥ ΘΑΛΑΣΣΑ (κληρον . Γ. Κουτούκη)
– XΡΥΣΑΦΗ Α.Β.Ε.Ε.
– PEZOULA cafe — TASTE LEMNOS
– EVGENIA RESORT
– Π.Χ ΣΑΛΑΜΟΥΣΑΣ
– PRAVLIS TRAVEL
– IΠΠΟΚΑΜΠΟΣ cafe

Είναι ενδιαφέρον να επισημανθεί ότι στο διάλειμμα του Συνεδρίου θα προσφέρονται αποκλειστικά προϊόντα Λήμνου σε έναν πρωτότυπο μπουφέ με ιδιαίτερες γεύσεις.
Ομιλητές: Στο συνέδριο επιδιώκεται να αναδειχθούν παραδείγματα ενεργών ανθρώπων που έλαβαν επιτυχημένες πρωτοβουλίες στην επαγγελματική τους ζωή ή στην κοινωνία. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές είναι άνθρωποι ιδιαίτερα ενεργοί στην επαγγελματική τους δραστηριότητα ή/και στην κοινωνική τους δράση, από τη Λήμνο αλλά και από όλη τη χώρα, από την Αθήνα, την Καλαμάτα, την Λάρισα αλλά και τη Μήλο!

Κοινό από όλη την Ελλάδα: Χάρη στην πολύτιμη χορηγία εισιτηρίων και διαμονής το Συνέδριο απευθύνεται και σε νέους εκτός Λήμνου.

Επιπλέον, χάρη στις υποδομές του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου το ΕΠΑΛ του Μούδρου θα συνδεθεί διαδικτυακά και με άλλα δημόσια κτίρια στη Λέσβο και πιθανόν σε άλλα νησιά του Αιγαίου ώστε να υπάρξει παρακολούθηση μέσω τηλε-διάσκεψης.
Υποστήριξη από έμπειρo κοινωφελή φορέα – Προβολή σε όλη την Ελλάδα: Η ομάδα «Εν Έργω» έχει την πολύτιμη βοήθεια της κοινωφελούς οργάνωσης «ΑΕΛΙΑ» (www.aelialab.gr), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της «Το Νησί μου 12 Μήνες» Τα στελέχη της ΑΕΛΙΑ έχουν σημαντική εμπειρία ενώ η οργάνωση διαθέτει μεγάλο δίκτυο επαφών σε όλη την Ελλάδα και μπορεί να προσφέρει σημαντική δημοσιότητα για το Συνέδριο σε όλη την Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι η ΑΕΛΙΑ από τον Οκτώβριο του 2016 που ήρθε πρώτη φορά στο νησί της Λήμνου παρέχει επαγγελματική ενδυνάμωση (capacity building) και στηρίζει νέους επαγγελματίες στο νησί.

Πρωτότυπη Μορφή & Περιεχόμενο του Συνεδρίου: Η μορφή & το περιεχόμενο του Συνεδρίου θα είναι πρωτότυπη, ακολουθώντας τα πρότυπα διεθνών συνεδρίων νέων:
• Οι καλεσμένοι Ομιλητές θα παρουσιάσουν τις ιστορίες τους με τη μορφή ζωντανών παρουσιάσεων.
• Επιπλέον, το κοινό θα προσκληθεί να συμμετέχει ενεργά μέσα από διαδραστικά εργαστήρια προβληματισμού.
• Επίσης, θα υπάρξει και ρητορικός διάλογος – debate επί του οποίου θα κληθεί να ψηφίσει το κοινό.
• Τέλος, θα φιλοξενηθεί και ένα πρωτότυπο εργαστήριο για την «ανακάλυψη» των ευκαιριών της Λήμνου στο χώρο του τουρισμού από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ειδικό σε θέματα νησιωτικότητας κ. Γιάννη Σπιλάνη, που θα εμπνεύσει τους νέους για νέες επαγγελματικές δραστηριότητες στο νησί.

Δηλώσεις για το Όραμα του Συνεδρίου: Η Γιώτα Χαψή και ο Τάσος Γιάνναρος από την ομάδα «Εν Έργω» μας δήλωσαν σχετικά με το Συνέδριο:
Θέλουμε να εμπνεύσουμε, να δώσουμε αισιοδοξία και να κινητοποιήσουμε τους νέους του νησιού μας αλλά και άλλους νέους από άλλα νησιά και πόλεις της χώρας.

Εμπνεόμενοι από την Πολιόχνη, αποφασίσαμε να οργανώσουμε το Συνέδριο ΕΝΕΡΓΩ επιδιώκοντας να αποτελέσει το πρώτο συνέδριο μίας σειρά συνεδρίων που θα καθιερωθούν κάτω από το γενικότερο τίτλο «Διάλογοι Πολιόχνης».

Όραμά μας για το Συνέδριο είναι:
i. Να εμπνεύσει τους νέους που θα το παρακολουθήσουν ώστε να πιστέψουν ότι μπορούν «να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους»
ii. Να αναδειχθεί σε όλη την Ελλάδα η Πολιόχνη ως πολιτιστική κληρονομιά της Λήμνου, ως ένα σημαντικό σύμβολο για τη δημοκρατία
iii. Να αναδειχθεί ότι η Λήμνος μπορεί και σε χειμερινή περίοδο να φιλοξενεί δράσεις με προσκεκλημένους από όλη την Ελλάδα.

Η Φωτεινή Ποριάζη από την ομάδα «Εν Έργω» δήλωσε:
“Μέσα από αυτή την πρώτη μας δράση στοχεύουμε στο να προβληματίσουμε παραγωγικά τους νέους της Λήμνου και της ευρύτερης περιφέρειας της Ελλάδας έτσι ώστε να αξιοποιήσουν καλύτερα γεγονότα και καταστάσεις γύρω τους τα οποία δυνητικά μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία αν είναι οι ίδιοι σε θέση να τα εντοπίσουν.

Όραμα μας είναι να κινητοποιήσουμε τους νέους του νησιού έτσι ώστε με όρεξη, υπομονή και μεθοδικότητα να ασχοληθούν και οι ίδιοι με δράσεις οι οποίες θα επιφέρουν ένα κοινωνικό αντίκτυπο στην κοινωνία μας.
Μέσα από τους εκλεκτούς ομιλητές μας οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εντοπίσουν τα πρότυπά τους στα πρόσωπα εκείνων που για να επιτύχουν εργάστηκαν σκληρά, τόλμησαν, απέτυχαν ,ξαναδοκίμασαν και πέτυχαν.

Η επιλογή της Πολιόχνης ως ακρογωνιαίο λίθο του συνεδρίου αποτελεί ένα αυταπόδεικτο παράδειγμα πως ο πολιτισμικός «πλούτος» είναι έντονος στην Λήμνο και μπορεί να πάρει πολλές και διαφορετικές διαστάσεις.”