Από της ίδρυσής της η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού πραγματοποιεί πρωτοβουλίες και δράσεις γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, πέρα από το καθαυτό αντικείμενο με το οποίο ασχολείται που είναι ο τουρισμός.
Μια τέτοια δράση αποτελεί και η συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για προώθηση της αστικής κινητικότητας που στόχο έχει να εμπεδώσει στους πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους την ανάγκη εφαρμογής κάποιων εναλλακτικών τρόπων και μέσων διακίνησης που προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια, προστατεύουν το περιβάλλον και κατ’ επέκταση συμβάλλουν σε αυτό που λέμε βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Μιλώντας για εναλλακτικά μέσα διακίνησης, το πρώτο που μας έρχεται στο νου είναι βέβαια το ποδήλατο, το οποίο σε πολλές άλλες χώρες αποτελεί το βασικό μέσο διακίνησης για την πλειοψηφία των πολιτών. Βέβαια, σε αυτές τις χώρες και πόλεις του κόσμου υπάρχει και η κατάλληλη υποδομή. Ποδηλατοδρόμοι που δίνουν τη δυνατότητα στον κάθε πολίτη να διασχίσει ολόκληρες περιοχές, δεκάδες χιλιόμετρα, με άνεση και ασφάλεια, όπως συμβαίνει ακριβώς και με τους πεζόδρομους, με τα πεζοδρόμια που σαν υποδομή από μόνη της, σε προκαλεί να την χρησιμοποιήσεις.
Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει στη Λεμεσό, καθώς όχι μόνο δεν υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι όπως και ασφαλή πεζοδρόμια μέσα στην πόλη, αλλά και δεν προωθείται η δημιουργία τέτοιων βασικών υποδομών. Αντίθετα, εκείνο που γίνεται μέσα από τις πολιτικές και τους σχεδιασμούς των Τοπικών Αρχών είναι η ενίσχυση και η ενθάρρυνση των πολιτών να διακινούνται, ακόμα και στα στενά σοκάκια του κέντρου της πόλης, με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα.
Αδιάψευστος μάρτυρας οι δεκάδες χώροι στάθμευσης που ήδη υπάρχουν αλλά και οι προγραμματισμοί για δημιουργία ακόμα περισσότερων. Και να φανταστεί κανείς ότι το κέντρο της Λεμεσού μπορεί να το διανύσει κάποιος από τη μια άκρη στην άλλη μέσα σε λίγα λεπτά.
Με αυτά τα δεδομένα, εύλογα προκύπτει το ερώτημα, «πώς μπορεί να επιτευχθεί η προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου ή η διακίνηση του κόσμου με τα πόδια όταν κάτι τέτοιο συνιστά τεράστιο κίνδυνο, ιδιαίτερα για τα παιδιά, στα οποία απευθύνεται και το συγκεκριμένο πρόγραμμα αστικής κινητικότητας;»
Είναι καιρός, ιδιαίτερα ο δήμος να προβληματιστεί σε αυτό το ζήτημα και να προωθήσει επιτέλους τις υποδομές για ποδηλάτες και πεζούς.