Σοβαρές απώλειες καταγράφει ο τομέας της κρουαζιέρας για τη Λεμεσό τη φετινή χρονιά. Ειδικότερα, οι αριθμοί καταδεικνύουν την τεράστια πτώση που παρουσιάζει σε σύγκριση την περσινή χρονιά, όταν στο λιμάνι της Λεμεσού έφτασαν περί τα 170 κρουαζιερόπλοια και ο αριθμός των επιβατών άγγιξε τους 283.289.

Φέτος τα κρουαζιερόπλοια που θα ρίξουν άγκυρα στο λιμάνι Λεμεσού για μερικές ώρες, ανέρχονται μόλις στα 68.

Αιτία της μείωσης των κρουαζιερόπλοιων είναι ο πόλεμος που μαίνεται στη Γάζα από τα τέλη του 2023. Η ασταθής κατάσταση που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επηρέασε για τα καλά τον τομέα της κρουαζιέρας, με τους μεγάλους κολοσσούς κατά τον προγραμματισμό τους να αφαιρούν από τα δρομολόγια τους τα λιμάνια του Ισραήλ και την άφιξη κρουαζιερόπλοιων στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λεμεσό, η οποία αποτελούσε σημαντική επιλογή ως ενδιάμεσος σταθμός.

Όπως αναφέρεται στα μέσα της Λεμεσού, το 2023 αναμένονταν στο Λιμάνι Λεμεσού πέραν των 200 κρουαζιερόπλοιων και πέραν των 300,000 επιβατών, ωστόσο λόγω της έναρξης του πολέμου στη γειτονική μας χώρα από το 4ο τρίμηνο του 2023, οι αφίξεις μειώθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Για το 2024 σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία είναι αισθητά μειωμένα, καθώς στο Λιμάνι της Λεμεσού θα αφιχθούν μόλις 68 κρουαζιερόπλοια με μειωμένο αριθμό επιβατών, ο οποίος εκτιμάται ότι θα αγγίξει τις 120.000.

Σημειώνεται ότι οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων τους καλοκαιρινούς μήνες αγγίζουν τις 10, ενώ 19 πλοία έχουν προγραμματίσει στάση στο Λιμάνι Λεμεσού για τον Οκτώβριο.

Από τα 68 κρουαζιερόπλοια δεν περιλαμβάνονται τα δρομολόγια της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, τα οποία αρχίζουν τα δρομολόγια τους στις 29 Μάϊου.