Φέτος ο δήμος Καρύστου έχει την τιμητική του. Θρυαλλίδα για αυτό αποτελεί η απεικόνιση παραλίας στο Μαρμάρι στο αρχικό spot προβολής της Ελλάδος στο εξωτερικό που δημιούργησε η Marketing Greece και προβάλλει τη χώρα μας στα πέρατα της γης σε μια ιδιαίτερα δύσκολη τουριστική σεζόν για την Ελλάδα.

Γέννημα-θρέμμα της Καρύστου, ο Λευτέρης Ραβιόλος, ο οποίος εδώ και 6 χρόνια βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου Καρύστου, μιλά στον ΕΤ της Κυριακής για το στοίχημα της φετινής τουριστικής σεζόν, αλλά και για την πρωτοβουλία «Εύδημος» για την οποία έχουν συνασπίσει τις δυνάμεις τους 4 γειτονικοί Δήμοι.

Πώς εκτιμάτε ότι θα κυλήσει η φετινή ιδιόμορφη τουριστική σεζόν;

Η εποχή που ζούμε είναι πρωτόγνωρη και ευμετάβλητη με αποτέλεσμα να μην μπορούμε με ασφάλεια να προβλέψουμε πώς θα κυλήσει. Με σκληρή δουλειά, αισιοδοξία και προσοχή πιστεύουμε ότι θα κατορθώσουμε να έχουμε μία ικανοποιητική τουριστική σεζόν. Έχουμε δουλέψει πολύ και συγκροτημένα το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζουμε με στοχευμένες δράσεις. Το στοίχημα για εμάς είναι η τήρηση όλων των κανόνων και η συνεργασία κεντρικής διοίκησης, τοπικής αυτοδιοίκησης, σωματείων και ελεύθερων επαγγελματιών για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του τουρισμού και της εστίασης.

Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες του Δήμου σας για την προσέλκυση ταξιδιωτών και την κατεύθυνση επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν; Ποιο είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του προορισμού;

Έχουμε τη χαρά να ζούμε σε έναν πραγματικά ευλογημένο τόπο. Από την Κάρυστο μέχρι τον Καφηρέα κι από τα Στύρα μέχρι το Μαρμάρι είναι πάμπολλες οι επιλογές με έντονο τουριστικό, φυσιολατρικό, πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Μια ανάσα λοιπόν από την Αττική, με ακτοπλοϊκή αλλά και διά ξηράς σύνδεση με την Αθήνα, ο Δήμος Καρύστου είναι η ιδανική επιλογή για φέτος. Παρά τις δυσκολίες της εποχής, με χαμόγελο και πλεόνασμα αγάπης, ανυπομονούμε να φιλοξενήσουμε επισκέπτες που αναζητούν χαλάρωση, ηρεμία, καταγάλανα νερά, διαδρομές στη φύση, θαλάσσια σπορ αλλά και πλούσια γαστρονομία. Τα διαθέτουμε όλα σε αφθονία. Η τουριστική καμπάνια του Δήμου ενδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι στο φετινό σποτ για τον ελληνικό τουρισμό πρωταγωνιστεί η πανέμορφη παραλία της Μεγάλης Άμμου στο Μαρμάρι, μόλις δύο χιλιόμετρα από το λιμάνι Μαρμαρίου.

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το στοίχημά σας για το φετινό καλοκαίρι;

Ο στόχος μας είναι να έχουμε μία ικανοποιητική σε επίπεδο προσέλευσης τουριστική σεζόν με απόλυτη ασφάλεια. Εμείς στον Δήμο Καρύστου, ακολουθώντας όλες τις οδηγίες των ειδικών από την πρώτη στιγμή, καταφέραμε να είμαστε μία περιοχή με μηδενικά κρούσματα. Αυτό καθιστά την περιοχή μας ιδιαίτερα ασφαλή και σωστά προετοιμασμένη για την πανδημία με τη λειτουργία του Διόκλειου Γενικού Νοσοκομείου Καρύστου. Το στοίχημα λοιπόν είναι να λειτουργήσουν ο τουρισμός και η εστίαση αλλά με ασφάλεια και υπευθυνότητα. Βασικός μας στόχος είναι να μετατρέψουμε τα προβλήματα σε ευκαιρίες και να ανταπεξέλθουμε σε όλες τις δυσκολίες.

Πρόσφατα ιδρύσατε την αναπτυξιακή εταιρεία «Εύδημος». Ποιος είναι ο στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας;

Στην κρίση πρέπει να απαντάμε με καινοτομίες, συνεργασίες και πρωτότυπες ιδέες. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο μας έδωσε τη δυνατότητα να ιδρύσουμε την αναπτυξιακή εταιρεία με τους Δήμους Ραφήνας – Πικερμίου, Μαραθώνα και Λαυρεωτικής. Πρόκειται για έναν αναπτυξιακό οργανισμό που θα μας δώσει πολλά χρήσιμη εργαλεία. Κεντρικός στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η δημιουργία προοπτικής ανάπτυξης στον τομέα του τουρισμού, του πολιτισμού και της αναψυχής, στις προοπτικές αξιοποίησης εναλλακτικών μορφών ενέργειας με εμφανείς τις διαστάσεις του σεβασμού στην πολιτιστική κληρονομιά, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αξιοποίηση των τοπικών ανθρώπινων πόρων.

Ο Δήμος σας επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της Δημοτικής Αρχής;

Ο Δήμος Καρύστου ανταποκρινόμενος στις αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας πραγματοποίησε μία μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, στήριξε έμπρακτα ευπαθείς ομάδες και έδωσε προτεραιότητα στους μαθητές που δεν είχαν τη δυνατότητα για πρόσβαση στην ηλεκτρονική διδασκαλία. Είμαστε περήφανοι που οι μισθοί μας δόθηκαν για tablets σε μαθητές που είχαν πραγματική ανάγκη. Ήταν, είναι και θα είναι βασικό μέλημά μας η κοινωνική αλληλεγγύη και η στήριξη οικογενειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Σε αυτό συνέβαλε τα μέγιστα η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου και των προγραμμάτων «Βοήθεια στο σπίτι» και «Κέντρο Κοινότητας».