Σύνταξη: tourismtoday.gr

Από τον Ιανουάριο του 2024, τα κρουαζιερόπλοια που καταπλέουν στο λιμάνι της Λισαβόνας θα υπόκεινται σε τουριστικό φόρο 2 ευρώ για κάθε επιβάτη που αποβιβάζεται.

Οι εταιρείες κρουαζιέρας θα διεκπεραιώνουν τις πληρωμές χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα Janela Única Logística.

Η Αρχή Λιμένα Λισαβόνας (APL) αποκάλυψε ότι οριστικοποιεί τις διαδικαστικές λεπτομέρειες, ενώ αναμένει πρόσθετα ετήσια έσοδα από φόρους 1,2 εκατ. ευρώ.

Η APL επιβεβαίωσε ότι έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του φόρου. Δήλωσε ότι ολοκληρώνει ένα πρωτόκολλο που θα υπογραφεί με το Δημοτικό Συμβούλιο για τη ρύθμιση της είσπραξης του τουριστικού φόρου, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ισχύουν για τα ξενοδοχεία.

Όπως αναφέρει “επί του παρόντος οριστικοποιούμε την τελική έκδοση του εγγράφου με το CML και εφαρμόζουμε εσωτερικά τις διαδικασίες ώστε το τέλος να επιβάλλεται στους επιβάτες που κάνουν ενδιάμεση στάση για να επισκεφθούν την πόλη”.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι φορείς εκμετάλλευσης ενημερώθηκαν για την είσπραξη του τέλους το 2024 πριν από αρκετούς μήνες. Η επικοινωνία αυτή έγινε μέσω της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA).

Η Αρχή τόνισε επίσης ότι το τέλος δεν επιβλήθηκε το 2023 επειδή οι πωλήσεις κρουαζιέρας πραγματοποιήθηκαν εκ των προτέρων.
Η απόφαση για την εφαρμογή του το 2024 επέτρεψε τη συμπερίληψη της φορολογικής αξίας κατά τη στιγμή της πώλησης.

Σε έρευνα της Ένωσης Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ABTA) η Λισαβόνα, έχει κατακτήσει τον τίτλο της πιο φιλικής προς τον προϋπολογισμό πόλης στην Ευρώπη για μια σύντομη απόδραση φέτος.

Η έρευνα, που καλύπτει 35 ευρωπαϊκές πόλεις, αξιολόγησε τα έξοδα για 12 τουριστικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων περιηγήσεων στα αξιοθέατα, διαμονή δύο διανυκτερεύσεων σε κατάλυμα τριών αστέρων, δείπνο για δύο με κρασί και τοπική μεταφορά.
Μετά τη Λισαβόνα, το Βίλνιους στη Λιθουανία, η Κρακοβία στην Πολωνία και η Αθήνα στην Ελλάδα εξασφάλισαν τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα.

Η Λισαβόνα, φημίζεται για το φιλικό προς τους πεζούς περιβάλλον της και κατέκτησε την πρώτη θέση, ενώ ξεχωρίζει και για τα δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της.

Επιπλέον, οι τιμές στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας από το προηγούμενο έτος σημείωσαν μέτρια μόνο αύξηση 2%. Αυτό υποδηλώνει μια σχετικά μικρή άνοδο σε σύγκριση με τις πιο σημαντικές αυξήσεις που παρατηρήθηκαν σε άλλες πόλεις.