Δείκτη οικονομικής ανάπτυξης ενός προορισμού αποτελούν τα επαγγελματικά ταξίδια καθώς εάν ο όγκος των επαγγελματικών ταξιδιών αυξάνεται ή μειώνεται σε ορισμένες περιοχές, είναι δυνατόν να συναχθούν συμπεράσματα σχετικά με την εκάστοτε τοπική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό το Λονδίνο και η Βιέννη είναι οι πιο δημοφιλείς επιχειρηματικοί προορισμοί στην Ευρώπη. Επιπλέον, εκτός Ευρώπης, οι ευρωπαίοι επιχειρηματίες ταξιδεύουν πιο συχνά στη Νέα Υόρκη και τη Σαγκάη.

Ειδικότερα, η εταιρεία BC Travel ανέλυσε τα δεδομένα που σχετίζονται με επαγγελματικά ταξίδια και δημοσίευσε τα αποτελέσματα στο τελευταίο τεύχος της έκθεσης “Cities & Trends Report”. Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία κράτησης πτήσεων από οκτώ μεγάλες αγορές επαγγελματικών ταξιδιών στην Ευρώπη: Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε σύγκριση με το 2015, σημειώθηκαν ελάχιστες αλλαγές στην κατάταξη των πιο δημοφιλών επιχειρηματικών προορισμών στην Ευρώπη, με τους κορυφαίους προορισμούς όσον αφορά στις πόλεις να είναι το Λονδίνο, η Βιέννη και το Άμστερνταμ

Παράλληλα, χάρη στην αύξηση κατά 7,1% των αεροπορικών ταξιδίων στη Βαρκελώνη, η πόλη ανέβηκε από την 9η στην 6η θέση. Η Μαδρίτη είναι η δεύτερη ισπανική πόλη στην κατάταξη με αύξηση – 14,9%.

Σημειώνεται ότι η αύξηση των πτήσεων προς τις δύο ισπανικές πόλεις συνδέεται με την ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας, η οποία αυξήθηκε κατά 3,2% το 2016.

Όσον αφορά στις χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην κορυφή, με τη Γερμανία και την Ισπανία να είναι η δεύτερη και η τρίτη, αντίστοιχα.

Επιπλέον, αυξάνονται τα διηπειρωτικά επαγγελματικά ταξίδια από την Ευρώπη. Η Νέα Υόρκη και η Σαγκάη παραμένουν πρώτη και δεύτερη από την άποψη των διηπειρωτικών επιχειρηματικών προορισμών για τους επιχειρηματίες της Ευρώπης. Υπενθυμίζεται ότι το 2016, το Ντουμπάι ξεπέρασε το Πεκίνο και τη Σιγκαπούρη με αύξηση 7,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ένας από τους λόγους για αυτό είναι το γεγονός ότι το Ντουμπάι ετοιμάζεται για την έκθεση World Expo 2020 και ως εκ τούτου πολλά προσιτά ξενοδοχεία ανοίγουν, καθιστώντας τον εν λόγω προορισμό λιγότερο ακριβό για να πραγματοποιήσει κανείς συναντήσεις και εκδηλώσεις.

Τέλος, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων των επαγγελματικών ταξιδιών, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία είναι δεύτερες και τρίτες, αντίστοιχα.

Από την άποψη των προτιμώμενων χρονικών περιόδων, τα περισσότερα επαγγελματικά ταξίδια πραγματοποιούνται μετά τις καλοκαιρινές διακοπές το Σεπτέμβριο (9,5%), ενώ λόγω των αργιών, ο Δεκέμβριος είναι ο λιγότερο συχνός μήνας (5,6%) για τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου.