Με πανεπιστημιακή πιστοποίηση και με διεύρυνση των συμμετεχόντων για φέτος -εκτός από σπουδαστές δραματικών σχολών θα γίνουν δεκτοί και χορευτές- το διεθνές θερινό σχολείο «Λύκειο Επιδαύρου» του Φεστιβάλ Αθηνών θα εστιάσει στη σημασία του χορού, με την έννοια της θεατρικής παρέμβασης των πολιτών, ακολουθώντας τη γενική θεματική της διοργάνωσης «Πολιτεία και Πολίτης».
«Καταφέραμε να δημιουργήσουμε στην Επίδαυρο μια εμπειρία συνύπαρξης νέων καλλιτεχνών σε έναν ανοιχτό χώρο μοναδικής ενέργειας», σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.
Η ακαδημαϊκή κατοχύρωση της διοργάνωσης θα αποτελέσει ένα σημαντικό κίνητρο για τους συμμετέχοντες, οι οποίοι από φέτος θα λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπως είπε ο πρύτανης του ιδρύματος, Αθανάσιος Κατσής.
Το πιστοποιητικό θα συνοδεύεται από τη χορήγηση των ανάλογων ακαδημαϊκών μονάδων από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μονάδων Κατοχύρωσης Μαθημάτων (ECTS), που ωφελεί κυρίως σπουδαστές Πανεπιστημίων της Ευρώπης.
Φέτος, το «Λύκειο Επιδαύρου» επεκτείνεται σε δύο δεκαπενθήμερους κύκλους μαθημάτων, ο πρώτος από τους οποίους ξεκινά στις 2 Ιουλίου.
Είκοσι καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσά τους οι Λίλο Μπάουρ και Γεωργία Μαυραγάνη και οι Γάλλοι Sine Qua Non ART, θα διερευνήσουν την κίνηση και την υποκριτική μέσα από τους μύθους της Ηλέκτρας, του Αγαμέμνονα και του Ορέστη, τη σκηνική αναπαράσταση του φύλου στις «Εκκλησιάζουσες», τον χορό στον «Οιδίποδα Τύραννο» κ.ά.
Διαλέξεις θα παραδώσουν, μεταξύ άλλων, η Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου Εντιθ Χολ και η αναπληρώτρια διευθύντρια στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Άννα Σταυρακοπούλου.
Το κόστος λειτουργίας και διοργάνωσης του Λυκείου θα επωμιστεί και φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών, που θα διαμορφωθεί ανάλογα με τα δίδακτρα των συμμετεχόντων, καθώς δεν κατάφερε να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.