Την έντονη αντίθεσή του στην κυβερνητική μεθόδευση για την υποβάθμιση του νοσοκομείου Καρπάθου εξέφρασε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Ο κ. Κόνσολας, κατά την τοποθέτησή του στο άρθρο 27 του νομοσχεδίου που αφορά στην ίδρυση νοσοκομείου στην Κάρπαθο, τόνισε:
«Η κυβέρνηση, αντί να εκπονήσει και να εγκρίνει το νέο οργανισμό του νοσοκομείου που θα προβλέπει τις θέσεις που έχει ανάγκη ένα νοσοκομείο για να λειτουργήσει, τι κάνει;
Μεταφέρει αυτόματα τις θέσεις του Κέντρου Υγείας Καρπάθου στο νέο νοσοκομείο, με την ίδια εργασιακή σχέση, κατηγορία, κλάδο και βαθμό που κατέχει κάθε εργαζόμενος.
Ένα Κέντρο Υγείας που είναι ήδη υποστελεχωμένο, δεν έχει χειρουργό, καρδιολόγο, υπάρχει έλλειψη αγροτικών ιατρών.
Ουσιαστικά, δηλαδή, η κυβέρνηση μεταφέρει το Κέντρο Υγείας στο κτήριο του νέου νοσοκομείου και το βαφτίζει νοσοκομείο.
Αντί να ακολουθήσει την ενδεδειγμένη διαδικασία που ακολουθείται σε όλα τα νέα νοσοκομεία που δημιουργούνται.
Ποια είναι αυτή; Η σύσταση οργανισμού, γιατί διαφορετικά η μεθόδευση που ακολουθεί η κυβέρνηση, με το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου, συνιστά εμπαιγμό για τους πολίτες της Καρπάθου».
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επικαλέστηκε, επίσης, το παράδειγμα του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας στην Κω, που έμεινε ανενεργό λόγω της ανυπαρξίας οργανισμού, ο οποίος θα προβλέπει τις θέσεις ιατρών, νοσηλευτών και πολιτικού προσωπικού που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας, χωρίς να υπάρχουν χρήματα ούτε για τη λειτουργία, τον εξοπλισμό και τη συντήρησή τους, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι δημιουργούνται σε μεγάλες πόλεις και όχι σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Ο Μάνος Κόνσολας, έκλεισε την ομιλία του, τονίζοντας:
«Απουσιάζουν από το νομοσχέδιο ουσιαστικές τομές και παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Αναφέρω κάποιες από αυτές:
– Καμία μέριμνα για τη θεσμική δυνατότητα της αυτοδιοίκησης να λειτουργεί μικρές μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ιδιαίτερα σε νησιωτικές περιοχές.
– Καμία αναφορά στην υιοθέτηση ηλεκτρονικής κάρτας υγείας.
– Καμία προσπάθεια για τον επανασχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη της χώρας,
– Καμία αναφορά στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία για ζητήματα ψυχικής υγείας.
Κάτι ακόμα: κύριε Υπουργέ.
Γνωρίζετε ότι οι δομές της δημόσιας υγείας στις νησιωτικές περιοχές, είναι υποστελεχωμένες.
Όπως γνωρίζετε ότι οι προκηρύξεις που κάνει το Υπουργείο αποβαίνουν άκαρπες γιατί δεν υπάρχουν τα κίνητρα για να υπηρετήσει ένας γιατρός σε μια νησιωτική ή δυσπρόσιτη περιοχή.
Έχουμε καταθέσει από τις 4 Νοεμβρίου του 2015 –και σας το έχω κοινοποιήσει- μια παράκληση στον κ. Μανιό, στον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, χωρίς σκοπιμότητες, για να συζητήσουμε στην Επιτροπή εκείνη τα θέματα του νησιωτικού χώρου και να μιλήσουμε για τα κίνητρα. Σας κατέθεσα ένα πλαίσιο.
Καταθέτω στα Πρακτικά και τη δική σας επιστολή και την επιστολή που κατέθεσα στον κ. Μανιό.
Τα θέματα της υγείας είναι εθνική υπόθεση, κύριε Υπουργέ, χωρίς σκοπιμότητες, ιδεοληψίες και αποσπασματικότητα.
Έστω και τώρα, πρέπει να βελτιώσετε αυτές τις θέσεις που έχουμε πει εδώ όλοι οι συνάδελφοι και κυρίως να δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία που αγγίζει το μέλλον.
Γιατί η Ελλάδα, σε αυτήν την κρίσιμη ώρα, χρειάζεται μια ουσιαστική αναβάθμιση συνολικά στην υγεία και όχι αποσπασματικούς σχεδιασμούς».