Προσωπικότητα που γνωρίζει καλά τι εστί τουριστικό προϊόν δεδομένου ότι κατάγεται από τη Ρόδο. Λάτρης της όσμωσης θα επιχειρήσει να ενδυναμώσει την τουριστική πολιτική της χώρας και μέσα από τον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλάδο που έχει ήδη υπηρετήσει στο νησί των Ιπποτών. Παρακαταθήκη για αυτό είναι η ακαδημαϊκή του καριέρα, αφού το γνωστικό του αντικείμενο εδράζεται στη Διδακτική Μεθοδολογία και τις εφαρμογές της. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου και νέος Τομεάρχης Τουρισμού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μάνος Κόνσολας στην Συνέντευξη του στο ΕΤ της Κυριακής αναπτύσσει τις πρώτες του σκέψεις και τα πλάνα της ΝΔ για τον τουριστικό κλάδο έχοντας ως στόχο τη συνάντηση του τουρισμού με την ουσιαστική ανάπτυξη.
ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ
Εκλέγεστε σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα. Η γνώση του χώρου πόσο θα σας βοηθήσει στη θέση του Τομεάρχη Τουρισμού του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ;
Επέστρεψα σε ένα τομέα που γνωρίζω καλά. Δεν θα χρειαστώ ούτε περίοδο χάριτος ούτε χρόνο για να ενημερωθώ.
Για μένα ο μεγάλος στόχος είναι ένας: να συναντηθεί και πάλι ο τουρισμός με την έννοια της ανάπτυξης. Για να γίνει αυτό, χρειάζονται ανατροπές με μεταρρυθμιστικό πρόσημο, χρειάζεται ένα συνεκτικό σχέδιο που θα ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος.
H κυβέρνηση έστω και με καθυστέρηση αποφάσισε την επανίδρυση του Υπουργείου Τουρισμού. Πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ίδρυσης ενός ανεξάρτητου Υπουργείου όταν έχει ελάχιστες αρμοδιότητες και πολλές αποφάσεις του εξαρτώνται από συναρμόδια Υπουργεία ;
Το Υπουργείο Τουρισμού, ουσιαστικά, λειτουργεί ως μια Γενική Γραμματεία. Δεν έχει επιτελική θεώρηση και λειτουργία, το πεδίο ευθύνης του επικαλύπτεται από άλλα Υπουργεία. Κανείς δεν θα ήθελε να είναι ένας διακοσμητικός Υπουργός, Κανείς δεν θα ήθελε να είναι ένας διακοσμητικός Υπουργός, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, που το μόνο που θα μπορεί να κάνει είναι ταξίδια στο εξωτερικό. χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, που το μόνο που θα μπορεί να κάνει είναι ταξίδια στο εξωτερικό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Τουρισμού είναι μόλις 80 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η κυβέρνηση σε ένα τομέα που αποφέρει έσοδα δισεκατομμυρίων στην εθνική οικονομία σε ετήσια βάση.
Το Υπουργείο Τουρισμού θα πρέπει να αποτελεί υποδοχέα επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού, πρέπει να είναι σε θέση να ασκεί αποφασιστικές αρμοδιότητες, να υπάρχει οριζόντια σύνδεση του Υπουργείου Τουρισμού με Υπουργεία και υπηρεσίες του δημοσίου που τα πεδία ευθύνης τους εμπλέκονται στην ανάπτυξη επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας στον τομέα του τουρισμού.
Εδώ και αρκετά έτη βαίνει συρρικνούμενη η μέση ημερήσια δαπάνη ανά τουρίστα στην Ελλάδα. Είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο ο τουρίστας να ταξιδεύει λιγότερες ημέρες, όμως δεν είναι παράδοξο να υπάρχει τόση μεγάλη άνοδος στις αφίξεις χωρίς να υπάρχει έστω και μερική άνοδος στα έσοδα ;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρέσκεται στην επίδειξη δημιουργικής λογιστικής. Προτάσσει την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών και αγνοεί τη μείωση των τουριστικών εσόδων. Πρώτα από όλα, οφείλω να αναφέρω ότι η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, που οφείλεται στη δυναμική των προηγούμενων χρόνων, δεν είναι τόσο μεγάλη. Ιδιαίτερα αν σκεφθεί κανείς τα προβλήματα που είχαν ανταγωνιστικοί τουριστικοί προορισμοί, όπως η Τουρκία ή η Αίγυπτος. Η χώρα μας δεν κατάφερε να επωφεληθεί από αυτά τα προβλήματα. Κατά δεύτερο λόγο, η υπερφορολόγηση του τουριστικού μας προϊόντος έχει συνέπειες και αυτές οι συνέπειες άρχισαν πλέον να είναι ορατές.
Η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και οι επενδύσεις στον τουρισμό είναι αναγκαίες συνθήκες και προϋποθέσεις για την αύξηση των τουριστικών εσόδων.
Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να προσεγγίσει υψηλότερου εισοδήματος τουρίστες ;
Είναι καιρός να αρχίσουμε να βάζουμε και ποιοτικούς στόχους, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να έρθουν τουρίστες με υψηλό εισόδημα.
Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις; Με μία λέξη μόνο: επενδύσεις.
Επενδύσεις σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα που θα προσφέρουν πλήθος δραστηριοτήτων και υπηρεσιών, συνδυάζοντας θαλάσσιο τουρισμό, ιατρικό και ιαματικό τουρισμό, συνεδριακό τουρισμό.
Επενδύσεις στην τουριστική παραθεριστική κατοικία. Ο δυνητικός αριθμός όσων Ευρωπαίων πολιτών, υψηλού εισοδήματος, που θεωρούν ελκυστική την ιδέα να αποκτήσουν παραθεριστική κατοικία στην Ελλάδα, υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο. Σκεφθείτε τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα υπάρχουν σε μια τέτοια περίπτωση και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.
Σε ποιους τομείς θα δώσει προτεραιότητα η ΝΔ; Ποιος ο οδικός χάρτης που θα ακολουθήσετε;
Όπως έχω αναφέρει, πιστεύω στη λύση της Πολυκεντρικής Τουριστικής Ανάπτυξης. Η στατικότητα και η εμμονή σε ένα παρωχημένο μοντέλο, δεν μπορεί να μας πάει μακριά.
Η Πολυκεντρική Τουριστική Ανάπτυξη προϋποθέτει ένα Κράτος φιλικό προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα και απαλλαγμένο από ιδεοληψίες. Σε όλη τη χώρα υπάρχουν αναπτυγμένες και λιγότερο αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές που μπορούν να συνυπάρξουν μέσα σε ένα ρεαλιστικό και τολμηρό χωροταξικό για τον τουρισμό. Με κατηγοριοποίηση των προτεραιοτήτων και των στόχων για κάθε περιοχή.
Για παράδειγμα, στις ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές πρέπει να υπάρξει έμφαση στην αναβάθμιση των υποδομών στις μεταφορές αλλά και σε επενδύσεις για τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων. Στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, να εφαρμοστεί ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο για τη χωροθέτηση τουριστικών δραστηριοτήτων.
Σκέπτεστε να προχωρήσετε σε απόσυρση ξενοδοχείων, ούτως ώστε να μπορεί να ανανεωθεί η τουριστική υποδομή στη χώρα;
Υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει ζήτηση στα τουριστικά καταλύματα αλλά, αντίθετα, υπάρχει ζήτηση στην τουριστική παραθεριστική κατοικία. Η ίδια η αγορά, η ζωή και η πραγματικότητα επιβάλλουν τους νόμους τους.
Υπάρχουν εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία, παλαιά καταλύματα χωρίς την ανάλογη ζήτηση. Σαφώς και το Υπουργείο Τουρισμού δεν μπορεί να περιορίζεται στο ρόλο του θεατή, αλλά πρέπει να παρέμβει για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την ανανέωση των υποδομών.
Θα σας έλεγα, επίσης, ότι πολλά διατηρητέα κτίρια ή παλαιά ξενοδοχεία, θα μπορούσαν να διαμορφωθούν σε boutique hotels, με την παροχή ανάλογων κινήτρων.
Η υψηλή φορολογία είναι θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων Ξενοδόχων. Τι προτίθεστε να κάνετε;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επέλεξε, συνειδητά, να υπερφορολογήσει το μόνο κλάδο που έμεινε όρθιος στην κρίση. Αυτό ήδη έχει επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Θεσσαλονίκη, παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που έχει ως δομικό χαρακτηριστικό τη μείωση των φόρων.
Υπάρχουν μέτρα που θα εφαρμοστούν άμεσα και μέσα σε μία διετία, όπως είναι η μείωση κατά 30% του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις με συντελεστή 20%. Χρειάζεται, όμως, και αποκλιμάκωση των υψηλών συντελεστών ΦΠΑ, που καθιστούν πιο ακριβό το τουριστικό μας προϊόν.