Στις 10 Ιανουαρίου, μετά την αρχική εξαγγελία της κυβέρνησης για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, ο Μάνος Κόνσολας  κατέθεσε μαζί με άλλους 17 συναδέλφους, Επίκαιρη Επερώτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Δυόμιση μήνες μετά, η συγκεκριμένη Επίκαιρη Επερώτηση δεν έχει συζητηθεί στη Βουλή. Αντίθετα, η κυβέρνηση δείχνει να θέλει να παραμείνει το ζήτημα στο πεδίο των εξαγγελιών και των εντυπώσεων.

Μετά την πρόσφατη ομιλία του κ. Πρωθυπουργού στη Σύρο, προκύπτει ότι η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου θα γίνει πιλοτικά και για συγκεκριμένο αριθμό νησιών το 2018, χωρίς πάλι να αποσαφηνίζεται το πεδίο εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου αλλά και το κυρίαρχο ζήτημα των διαθέσιμων πόρων.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν διαρροές από κυβερνητικές πηγές που περιορίζουν την εφαρμογή του σε 32 νησιά του Αιγαίου.

Πρόκειται για τα εξής νησιά: Σαμοθράκη, Λήμνος, Ικαρία, Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Οινούσσες, Φούρνοι, Θύμαινα, Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Κάσος, Τήλος, Σύμη, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Λειψοί, Ψέριμος, Αγαθονήσι, Λέβιθα, Καστελόριζο, Αρκοί, Γυαλί, Τέλενδος, Φαρμακονήσι, Κίναρος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος, Μαράθι.

Προκύπτει ότι από τα νησιά αυτά, έχει εξαιρεθεί, κατά παράλογο και παράδοξο τρόπο, η Κάρπαθος, ένα νησί που εξαρτάται απόλυτα από την μεταφορά πρώτων υλών και ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και με αυξημένο κόστος στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια.

Κατά δεύτερο λόγο, δεν έχει αποσαφηνιστεί το ζήτημα των πόρων που θα διατεθούν, αλλά και το πεδίο εφαρμογής του μέτρου, κάτι που ενισχύει την αίσθηση που υπάρχει ότι η συγκεκριμένη εξαγγελία εντάσσεται στους προεκλογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικό αντίκρισμα.