του Χάρη Ντιγριντάκη
Σκληρό πόκερ ανάμεσα σε Έλληνες και διεθνείς παίκτες που δραστηριοποιούνται ή ερίζουν να εισέλθουν στον κλάδο των υποδομών, αναμένεται να παιχτεί για «τα μάτια» της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΣ Α.Ε..
Στο πρελούδιο του 2018 η 40ετής εκμίσθωση του μεγάλου αυτοκινητοδρόμου που δεσπόζει στη Βόρεια Ελλάδα αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη μάχη στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς στην διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος που έχει προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ για τη μακροχρόνια παραχώρηση του δικαιώματος λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου “Εγνατία Οδός” και των επί του αυτοκινητοδρόμου τριών Κάθετων Αξόνων, εκτιμάται ότι μεταξύ άλλων θα συμμετέχουν είτε μεμονωμένα είτε σε κοινοπρακτικά σχήματα, οι εταιρείες ΕΛΛΆΚΤΩΡ, VINCI. J& P ABAΞ, ΓΕΤ ΤΕΡΝΑ, ενδεχομένως ο Όμιλος Μυτιληναίου έτεροι ξένοι όμιλοι που σκανάρουν την ελληνική αγορά. Μάλιστα ένας εκ των οποίων αναμένεται να είναι από Ρωσία, γεγονός που συνάγεται από τις απαντήσεις που εδόθησαν από την πλευρά του Ταμείου σε δυνητικούς επενδυτές την περασμένη Τετάρτη.
Ο διεθνής δημόσιος διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις: τη φάση προεπιλογής και τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών.
Ειδικότερα οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή σε διεθνή δημόσιο διαγωνισμό με σκοπό την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της θα πρέπει να υποβληθούν από τους ενδιαφερομένους την 26η Ιανουαρίου 2018.
Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η διαγωνιστική διαδικασία με τη κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών να έχει ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι του 2018.
Γνώστες της αγοράς σημειώνουν ότι το τίμημα θα είναι άνω των 350 εκατ. ευρώ, όπου σε αυτό εμπεριέχεται και η απορρόφηση του δανείου ύψους 80 εκατ. ευρώ περίπου της εταιρείας. Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ στον διαγωνισμό της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε είναι η Alpha Bank, νομικός Σύμβουλος η δικηγορική εταιρεία Ζέμπερης, Μαρκεζίνης, Λάμπρου & Συνεργάτες και τεχνικός σύμβουλος το εταιρικό σχήμα Avaris/Novus.
Η ΕΓΝΑΤΙΑ
Επισημαίνεται ότι η Εγνατία Οδός είναι οδικός άξονας, μήκους 658 χιλιομέτρων, με πλήρη έλεγχο προσβάσεων και διαχωρισμένο οδόστρωμα, που έχει ήδη κατασκευασθεί και βρίσκεται σε λειτουργία.
Αποτελεί καταλύτη για τις επενδύσεις της Βόρειας Ελλάδας στους τομείς μεταφοράς, βιομηχανίας και τουρισμού. Διευκολύνει σημαντικά το εμπόριο και τη μετακίνηση στην Ελλάδα, φέρνοντας την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία πιο κοντά στο μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης (2η μεγαλύτερη Ελληνική πόλη), την υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη.
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ενώνει τα μεγάλα οικονομικά και βιομηχανικά κέντρα της Δύσης με αυτά της Ανατολής, προσθέτοντας έναν άρρηκτο εμπορικό σύνδεσμο μεταξύ τους.
Αποτελεί επίσης συλλεκτήρια οδό για το σύστημα μεταφοράς στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς οι Πανευρωπαϊκοί Διάδρομοι IV (Βερολίνο-Σόφια- Θεσσαλονίκη), IX (Ελσίνκι-Αλεξανδρούπολη) και Χ (Βιέννη-Βελιγράδι- Θεσσαλονίκη) καταλήγουν στην Εγνατία Οδό.
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ η Εγνατία Οδός εξυπηρετεί το 36% του πληθυσμού της χώρας, το 33% του ΑΕΠ της χώρας, το 54% των αγροτικών περιοχών της χώρας, το 41% της απασχόλησης της χώρας στον τομέα της βιομηχανίας/μικρού εμπορίου και το 51% της βιομηχανίας εξόρυξης της χώρας.
Η συντήρηση το κλειδί
Εν τω μεταξύ παρακαταθήκη και «κλειδί» για την επιτυχή τελεσφόρηση της διαγωνιστικής διαδικασίας στο λιμπρέτο του 2018 αποτελεί η τελεσφόρηση των 2 διαγωνισμών συντήρησης (λήγουν οι προηγούμενες) που προκηρύχθηκαν από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.
Στο υπουργείο υποδομών συμφωνήθηκε να ενταχθεί στους 2 διαγωνισμούς συντήρησης η προαιρετική κατασκευή των σταθμών των διοδίων που εκκρεμούν.
Κοινός τόπος είναι ότι αν μέχρι 31.12.2018 δεν έχουν λειτουργήσει τα δορυφορικά διόδια θα πρέπει οι δυο ανάδοχοι των διαγωνισμών συντήρησης να κατασκευάσουν τους σταθμούς δεδομένου ότι οι υποψήφιοι πρέπει να «εξασφαλιστούν» ότι θα υπάρχουν διόδια ούτως ώστε να μπορούν να εισπράττουν.
Υπενθυμίζεται ότι προς τα τέλη Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για το νέο δορυφορικό σύστημα αναλογικών διοδίων που προωθεί το υπουργείο Υποδομών.
Με το νέο σύστημα, τα επαγγελματικής χρήσεως οχήματα θα έχουν εγκατεστημένη μια «Εποχούμενη Συσκευή» (On Board Unit – OBU) που θα επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή της θέσης και της πορείας τους με τη βοήθεια δορυφόρων (τεχνολογία GNSS).
Τα ιδιωτικής χρήσεως οχήματα θα αναγνωρίζονται αυτόματα με κάμερες κυκλοφορίας από τις πινακίδες κυκλοφορίας τους κατά την είσοδο και έξοδό τους από το οδικό δίκτυο επί του οποίου επιβάλλονται τέλη (τεχνολογία Automatic Number Plate Reading – ANPR).
Στο υπουργείο Υποδομών υποστηρίζουν πως το ως άνω σύστημα εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του 2018, αρχής γενομένης από την Εγνατία Οδό.
Παράλληλα έχει ήδη εκκινήσει, μετά από πρόσκληση που απευθύνθηκε πρόσφατα, εκ μέρους του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η διαδικασία διαβούλευσης με τους Παραχωρησιούχους για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους που λειτουργούν με Συμβάσεις Παραχώρησης.
Συνεπώς, για να λειτουργήσει το σύστημα, πρέπει σε όλα τα αυτοκίνητα να τοποθετηθούν νέες πινακίδες κυκλοφορίας, καθώς σήμερα χιλιάδες Ι.Χ. κυκλοφορούν με πινακίδες που δεν αναγνωρίζονται εύκολα αφού έχουν σβηστεί τα χρώματα, ενώ ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση με τα δίκυκλα.
Μάλιστα η διαδικασία αλλαγής πινακίδων όπως τονίστηκε παραπάνω πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του έτους, οπότε και κατά την ηγεσία του υπουργείου θα λειτουργήσει το δορυφορικό σύστημα στην Εγνατία Οδό!
Πάντως Κασσάνδρες στην αγορά κατασκευών θεωρούν, αδύνατη τη λειτουργία του δορυφορικού συστήματος μέσα στον χρόνο καθώς ο διαγωνισμός θα χρειαστεί αρκετούς μήνες (χωρίς να υπολογίζονται τυχόν προσφυγές), ενώ κάποιοι μήνες θα απαιτηθούν για τις αδειοδοτήσεις και την εγκατάσταση της απαραίτητης υποδομής.