Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο τουρισμός στην Ισπανία συνεχίζει να παλεύει. Η χώρα κατέγραψε τη χειρότερη περίοδο δύο μηνών για τον κλάδο. Τον Φεβρουάριο, η χώρα είχε μόνο 284.311 διεθνείς αφίξεις.

Αυτό αντιπροσωπεύει πτώση 93% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020, μόλις ένα μήνα πριν από την επίσημη πανδημία. Εκείνη την εποχή, η Ισπανία είχε καλωσορίσει 4,4 εκατομμύρια τουρίστες.

Έχουν χαθεί πάνω από 4 εκατομμύρια επισκέπτες, που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 4 δις ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (ΙΝΕ).

Το ΙΝΕ λέει ότι οι λίγοι τουρίστες που επισκέφτηκαν τη χώρα ξόδεψαν μόνο 322 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με τα 4,7 δις τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι μέσες δαπάνες ανά τουρίστα ήταν 1.133 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2021, με ετήσια αύξηση 4,7%. Οι μέσες ημερήσιες δαπάνες μειώθηκαν 22%, σε 118 ευρώ.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η Ισπανία καλωσόρισε περισσότερους από 718.000 τουρίστες. Δηλαδή, 91,6% λιγότερους από τους δύο πρώτους μήνες του 2020.
Τότε, καταγράφηκαν περισσότερες από 8,6 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις.

Παρά τους τρέχοντες περιορισμούς, η τάση θα πρέπει τώρα να είναι θετική σε σύγκριση με τους μήνες που ακολούθησαν την ανακοίνωση της πανδημίας.

Τον Μάρτιο, η πανδημία COVID-19 έθεσε την Ισπανία σε εθνικό lockdown. Οι καραντίνες ξεκίνησαν και τα ταξίδια σταμάτησαν εντελώς. Αλλά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι πιο θετικό.

Οι Γάλλοι τουρίστες

Η Γαλλία ήταν η κύρια αγορά για τον τουρισμό στην Ισπανία. Με 74.797 επισκέπτες (26,3%) και μείωση 87,4% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020.

Η Γερμανία και η Πορτογαλία ήταν η επόμενες. Με 36.856 επισκέπτες (93,1% λιγότερο στην ετήσια τιμή) και 19.880 επισκέπτες (89,1% λιγότερο), αντίστοιχα.

Κανάρια νησιά και άλλοι προορισμοί

Τα Κανάρια Νησιά ήταν ο προτιμώμενος προορισμός τον Φεβρουάριο. Καταγράφοντας το 26,1% των συνολικών επισκεπτών. Και ακολουθούν η Καταλονία (19,0%) και η Κοινότητα της Μαδρίτης (11,1%)

  • 74.280 τουρίστες έφτασαν στα Κανάρια Νησιά, δηλαδή 93,7% λιγότερο από ό,τι τον Φεβρουάριο του 2020.
  • Οι κύριες τουριστικές αγορές στα Κανάρια νησιά είναι η Γερμανία (24,4%) και η υπόλοιπη Ευρώπη (33%).

Στις υπόλοιπες κοινότητες, οι διεθνείς αφίξεις μειώθηκαν:

  • 92,9% στις Βαλεαρίδες Νήσους.
  • 94,7% στην Βαλένθια.
  • 95,4% στην Ανδαλουσία.

Άδεια ξενοδοχεία

Τον Φεβρουάριο, ο αριθμός των τουριστών που έμειναν σε εγκαταστάσεις διαμονής μειώθηκε κατά 94%.

  • Τα δωμάτια σε ξενοδοχεία έπεσαν στο 93,6%.
  • Τα ενοικιαζόμενα καταλύματα είχαν μείωση 97,2%.

Σχέδια για το καλοκαίρι

Η βιομηχανία ετοιμάζεται γενικά για τη θερινή περίοδο. Και οι τουριστικοί αριθμοί αναμένεται να βελτιωθούν.

Ο Ισπανικός Τουριστικός Σύλλογος Exceltur, ελπίζει ότι τα σύννεφα θα φύγουν από τον Ιούνιο και μετά.

Για να προσελκύσει πελάτες, γνωρίζοντας ότι τα ταξίδια θα οργανωθούν την τελευταία στιγμή, ο τουριστικός τομέας θέλει να αυξήσει την ευελιξία των ακυρώσεων. Καθώς και των αλλαγών ημερομηνιών κατά την κράτηση διακοπών.

Οι ελπίδες του κλάδου στον εμβολιασμό

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, το περίφημο όριο συλλογικής ανοσίας θα επιτευχθεί στα τέλη Αυγούστου. Με το 70% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί.

Όσο πλησιάζει η Ισπανία σε αυτόν το ποσοστό, τόσο περισσότερες γειτονικές χώρες θα άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, ελπίζει ο τουριστικός τομέας.

Η άρση των δοκιμών PCR στα σύνορα θα επέτρεπε την επιστροφή αποδράσεων Σαββατοκύριακου ή σύντομων διαμονών.

Η διατήρηση του PCR στα γαλλο-ισπανικά σύνορα αυτό το καλοκαίρι θα είναι ένα πλήγμα για τον τουρισμό στην Ισπανία.