του Χάρη Ντιγριντάκη

Mπρά ντε φερ μεταξύ Ελλήνων ξενοδόχων και Tour Operators διεξάγεται αυτή την περίοδο προκειμένου να δοθούν εκπτώσεις και προσφορές για να σωθεί η παρτίδα του τουριστικού 2019.

Το φαινόμενο παρουσιάζεται πιο έντονο για τα εποχιακά ξενοδοχεία και ελλοχεύει ο κίνδυνος οι τελικές τιμές που θα προσφερθούν να αποτελέσουν παρακαταθήκη για τα συμβόλαια του 2020.

Τις δυσοίωνες προοπτικές για τις πληρότητες αλλά και τις προσφερόμενες τιμές των ξενοδοχείων της χώρας, καταγράφει η Έρευνα Συγκυρίας που διενήργησε, για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, στοιχεία που ανατρέπουν το success story του ελληνικού τουρισμού.

Πρόκειται για διαπιστώσεις που αποτυπώνουν σύμφωνα με τη γλώσσα των αριθμών αφενός τη ζημιά που προκαλεί στον ξενοδοχειακό χώρο και συνακόλουθα στα έσοδα του ελληνικού δημοσίου η ανεξέλεγκτη άνθιση του θεσμού των βραχυχρόνιων μισθώσεων και αφετέρου αναδεικνύουν την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του προσφερόμενου τουριστικού πακέτου καθιστώντας περισσότερο από ποτέ αναγκαία την απομείωση των φορολογικών συντελεστών.

Σύμφωνα με την Έρευνα, του ΙΤΕΠ με τίτλο : «Επιδόσεις ξενοδοχείων κατά το α’ τρίμηνο και προβλέψεις για την τουριστική σεζόν 2019», που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1956 ξενοδοχείων εκ του συνόλου των 9.873, που διαθέτει ως μέλη του το ΞΕΕ σήμερα, το 43% των ξενοδόχων ιδιοκτητών μονάδων Εποχικής Λειτουργίας εκτιμά ότι η πληρότητά τους κατά τη θερινή σεζόν του 2019 θα είναι μειωμένη κατά 16%.

Επίσης το 16% των ξενοδόχων Εποχικής Λειτουργίας προβλέπει μείωση στις τιμές των ξενοδοχείων τους κατά 13% σε σχέση με την αντίστοιχη σεζόν του 2018.

Συμπερασματικά όπως αποτυπώνεται στην Έρευνα Συγκυρίας και ειδικότερα στον απολογισμός α’ τριμήνου 2019, στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας :

– Το 45% των μονάδων κατέγραψε μειωμένη πληρότητα κατά το α’ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 κατά 24%.

– Μεσοσταθμικά, σε επίπεδο επικράτειας, η μείωση της πληρότητας ανήλθε ποσοστιαία στο 7,4%.

– Κατά το ίδιο διάστημα 1 στα 4 ξενοδοχεία (25%) μείωσαν τις τιμές τους κατά 15%, ενώ το 64% των ξενοδοχείων διατήρησε σταθερές τις τιμές του.
Αντίστοιχα για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας η Έρευνα διαπιστώνει ότι :

– Στο 46% των ξενοδοχείων οι προκρατήσεις, που αποτελούν το δείκτη για την πορεία της τουριστικής κίνησης, ήταν μειωμένες κατά 21%.

– Όσον αφορά στις εκπτώσεις που δίνουν οι ξενοδόχοι για τα λεγόμενα Early Bookings, το 75% δήλωσε ότι διατήρησε τις τιμές του σταθερές, ενώ το 23% αυτών αναγκάστηκε να προσφέρει αυξημένες εκπτώσεις της τάξης του 10%, προκειμένου να προσελκύσει νέα πελατεία.

Την ίδια ώρα η Έρευνα Συγκυρίας για τις προβλέψεις της τουριστικής περιόδου 2019 και για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας καταγράφει ότι :

– Το 31% ξενοδόχων εκτιμά ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων τους για το 2019 θα είναι μειωμένη κατά 20% περίπου σε σχέση με το 2018.

– Αντίστοιχα, το 21% των ξενοδόχων προβλέπουν μείωση στις τιμές τους κατά 13%, ενώ το 65% αυτών θα διατηρήσει σταθερές τις τιμές τους κατά το 2019.
Ακολούθως για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας η Έρευνα συμπεραίνει ότι :

– Μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας. Έτσι το 43% των ξενοδόχων εκτιμά ότι η πληρότητά τους κατά τη θερινή σεζόν του 2019 θα είναι μειωμένη κατά 16%.

– Το 16% των ξενοδόχων προβλέπει μείωση στις τιμές των ξενοδοχείων τους κατά 13% σε σχέση με την αντίστοιχη σεζόν του 2018, ενώ το 60% αυτών θα διατηρήσει σταθερές τις τιμές τους.

– Μεσοσταθμικά εκτιμάται ότι οι τιμές θα παρουσιάσουν μείωση κατά 0,4%.

Α΄ εξάμηνο 2019

Είναι κοινός τόπος ότι -μετά το πέρας του Μαΐου και η διαπίστωση ότι ακόμη και ο Αύγουστος εμφανίζει υστέρηση σε κρατήσεις σε σχέση με πέρυσι- οι ξενοδόχοι εποχικών μονάδων σε ορισμένους προορισμούς έχουν ήδη προχωρήσει σε γενναίες προσφορές και εκπτώσεις.

Το χειρότερο για τους ξενοδόχους είναι πως η αγορά εμφανίζει αυτή την εικόνα σε μια περίοδο που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους Tour Operators για τα συμβόλαια του 2020.

Στο σύνολό τους οι ξένοι Tour Operators φέρονται να προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις με τους ξενοδόχους προτείνοντας μηδενικές αυξήσεις σε σύγκριση με το 2019.

Ξενοδοχειακές πηγές από κύριους προορισμούς όπως η Κρήτη και η Ρόδος αναφέρουν πως μεμονωμένοι και μόνο ξενοδόχοι, με πολύ υψηλής ποιότητας προϊόν και ζήτηση, καταφέρνουν να διαπραγματεύονται αυξήσεις έως 2%.

Το momentum οριακής διόρθωσης που διαμορφώνεται φέτος στον ελληνικό τουρισμό πυροδοτεί μπαράζ προσφορών ακόμα και για την περίοδο αιχμής Ιουλίου-Αυγούστου. Ξενοδοχειακές πηγές, μάλιστα, προεξοφλούν πως η χρονιά θα κυλήσει με τις προσφορές να δίνουν τον τόνο σε όλους ανεξαιρέτως τους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας.

Με κατώτερους του αναμενόμενου ρυθμούς κρατήσεων εμφανίζονται να κινούνται ακόμα προορισμοί όπως η Κρήτη, η Ρόδος αλλά και η Χαλκιδική.

Ξενοδοχειακές πηγές από τα Δωδεκάνησα, μάλιστα, αναφέρουν πως η κίνηση στα ξενοδοχεία εμφανίζεται μειωμένη κατά 10% τον Μάιο, παρά το γεγονός πως οι εκπτώσεις που δόθηκαν από τους ξενοδόχους έφθασαν ακόμα και το 35% σε μονάδες πέντε αστέρων της Ρόδου.

Οι πιέσεις των Tour Operators, ωστόσο, δεν εξαντλούνται στην επιδίωξή τους να παγώσουν τις τιμές συμβολαίων του 2020 στα επίπεδα του 2019.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως οι πιέσεις «να δώσουν κάτι παραπάνω φέτος» τείνουν να γενικευθούν παρά το γεγονός πως η μείωση του ΦΠΑ εστίασης από 24% σε 13% είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί 0,5%-1,8% η τιμή του ξενοδοχειακού «πακέτου».