Του Χάρη Ντιγριντάκη

Τη διεξαγωγή έκτακτης Γ. Σ. με ατζέντα την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου καθώς και διαχειριστικό έλεγχο για τα τελευταία δύο χρόνια, φέρεται να ζήτησε η ολλανδική Reggeborgh από τη διοίκηση της Ελλάκτωρ.

Υπογραμμίζεται ότι ο ολλανδικός όμιλος ελέγχει άμεσα ποσοστό άνω του 5% της Eλλάκτωρ, ενώ έχει υπογράψει συμφωνία για την αγορά του 12% περίπου που κατέχει ο κ. Λεωνίδας Μπόμπολας.
Αν ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης που έχει, τότε το άμεσο ποσοστό της Reggeborgh θα ξεπεράσει το 17%.

Κατά τις ίδια πληροφορίες το αίτημα λέγεται ότι έρχεται εν μέσω έντονης φημολογίας για μετοχικές αλλαγές στον όμιλο της Ελλάκτωρ. Και καθώς φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αδελφών Καλλιτσάντση, της Reggeborgh και του αμερικανικού fund Farallon οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο.

Από την πλευρά της Ελλάκτωρ αναφέρεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί κάποιο επίσημο αίτημα για τη διεξαγωγή γενικής συνέλευσης.

Πήγες του ομίλου πάντως σημειώνουν πως έτσι και αλλιώς το θέμα διαχειριστικού ελέγχου δύναται να γίνει με δικαστική εντολή και μόνο αν ευσταθεί ιδιαίτερος λόγος (πχ απόφαση ΓΣ.).
Και αυτό διότι η εταιρεία καταγράφει σημαντική βελτίωση στην εταιρική διακυβέρνηση ευρισκόμενη στις 3 κορυφαίες θέσεις των ελληνικών εισηγμένων σύμφωνα με το δείκτη ISS.

Όπως προσθέτουν τα οικονομικά βαίνουν βελτιούμενα και αυτό φάνηκε στη ΓΣ της 10/9 όπου και εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις χωρίς θέμα διαχείρισης.