Του Χάρη Ντιγριντάκη
Με την είσοδο της σε ένα δυστοπικό περιβάλλον κινδυνεύει η ασφαλιστική αγορά αφού η επ εσχάτοις εκτόξευση των ασφαλιστηρίων Υγείας δημιουργεί ανατροπές.
Ήδη σε μετωπική σύγκρουση έχουν οδηγηθεί οι ασφαλιστικές εταιρίες και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, λόγω των μεγάλων αυξήσεων στο κόστος των προγραμμάτων υγείας και κατ’ επέκταση στα ασφάλιστρα, αναρρίχηση τιμών την οποία πυροδοτούν οι ανατιμήσεις των ιατρικών υπηρεσιών.
Ενδεικτικά του “φαύλου κύκλου” στον οποίο έχει περιέλθει η αγορά είναι τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία τα ασφάλιστρα υγείας κατέγραψαν άνοδο 14% τον Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί έλλειμμα εμπιστοσύνης προς την ασφαλιστική αγορά, αφού «υποχρεώνει» μερίδα των ασφαλισμένων να ακυρώσει τα συμβόλαιά της τη στιγμή που τα χρειάζεται ίσως περισσότερο.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για διπλό πλήγμα προς τις ασφαλιστικές, καθώς πέραν του ελλείμματος της εμπιστοσύνης καλούνται να διαχειριστούν και την απώλεια εσόδων λόγω διακοπής συμβολαίων και εκροής πελατών.
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται από την αντιπαράθεση με τις ασφαλιστικές εταιρίες, αυξάνουν το ρίσκο ενεργής υπονόμευσης και ανοίγουν το δρόμο προς την αποσταθεροποίηση αμφοτέρων των κλάδων
Από την πλευρά της η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (EAEE) επισημαίνει ότι, καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες για να ενισχύσει την ασφαλιστική συνείδηση των Ελλήνων ώστε να μειωθεί το κενό προστασίας στην χώρα που είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.
Στο πλαίσιο αυτό, προσφάτως, κατέθεσε την πρότασή της σχετικά με άρση ή τουλάχιστον μείωση του ΦΠΑ και του φόρου Ασφαλίστρων στον κλάδο υγείας, μέτρο που ισχυρίζεται ότι θα ωφελήσει άμεσα όλους τους πολίτες που χρησιμοποιούν ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και, βεβαίως, και τους ιδιωτικά ασφαλισμένους, καθώς το ασφαλιστικό προϊόν νοσοκομειακής κάλυψης θα μπορέσει να γίνει πιο προσιτό και η κάλυψη της υγείας μια βιώσιμη ασφαλιστική δραστηριότητα.
Την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στον «κλάδο υγείας» εκφράζουν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, τα οποία θεωρούν ότι οι συνεχείς αυξήσεις των τιμολογίων στα νοσοκομειακά προγράμματα όχι μόνο πλήττουν την κερδοφορία του κλάδου, αλλά επιπλέον αποτελούν πηγή υψηλού κινδύνου για το μέλλον των εταιριών.
Ο κ. Κωνσταντίνος Μπερτσιάς, από τα πιο έμπειρα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς και εκπρόσωπος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, ενστερνίζεται τον προβληματισμό, αναδεικνύοντας την κρισιμότητα εξεύρεσης ισορροπίας, μέσω του διαλόγου, ώστε το σύστημα να είναι βιώσιμο για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Επιπλέον εκτιμά ότι το μέλλον διαγράφεται δύσκολο λόγο του υψηλού κόστους, που σε συνδυασμό με το γενικότερο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, εξαντλούν τις αντοχές των νοικοκυριών.
Παραγωγή ασφαλίστρων το 2023
Την ίδια στιγμή η εικόνα της συνολικής παραγωγής ασφαλίσεων ζωής και υγείας το 2023 κινήθηκε σε θετικό πρόσημο, αποδεικνύοντας ότι η ασφάλεια ζωής είναι πλέον ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερους πολίτες
.Σύμφωνα με την έκθεση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), το σύνολο της παραγωγής, πέρυσι, ανήλθε στα 2,97 δισ. ευρώ, έναντι 2,77 δισ. ευρώ του προηγούμενου χρόνου, καταγράφοντας ετήσια άνοδο 7,4%.
Εξ αυτών, τα 2,20 δισ. ευρώ αφορούσαν ατομικές ασφαλίσεις και τα υπόλοιπα 769 εκατ. ευρώ ομαδικές, με αύξηση 5,3% και 13,9% αντίστοιχα.
Από το σύνολο της παραγωγής, ποσό 904,4 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί στις νέες εργασίες του κλάδου, εκ των οποίων 792,3 εκατ.ευρώ προέρχονται από ατομικές ασφαλίσεις και 112,1 εκατ. ευρώ από ομαδικές.
Τα αντίστοιχα ποσά νέων εργασιών του 2022 ανήλθαν στα 833,2 εκατ. ευρώ στο σύνολο, εκ των οποίων 741,6 εκατ. ευρώ αναλογούν στις ατομικές σφαλίσεις και 91,6 εκατ. ευρώ στις ομαδικές.
Σε σχέση με πέρσι, η ετήσια αύξηση των νέων εργασιών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων έφθασε το 8,5%, αναλυόμενη σε άνοδο 6,8% των ατομικών ασφαλίσεων και 22,3% των ομαδικών.
Οι εφάπαξ καταβολές ανήλθαν συνολικά στα 642,5 εκατ. ευρώ, με 587,3 εκατ. ευρώ να προέρχονται από τις ατομικές ασφαλίσεις και 55,2 εκατ. ευρώ από τις ομαδικές.
Όσον αφορά στο πλήθος συμβολαίων, διαμορφώθηκε σε 1.788.283 έναντι 1.805.225 το 2022, σημειώνοντας οριακή μείωση 0,9%, σε ετήσια βάση. Τα ατομικά συμβόλαια υποχώρησαν κατά 1%, ενώ αντιθέτως τα ομαδικά συμβόλαια ενισχύθηκαν κατά 12,9%.
Η παραγωγή από αντασφαλίσεις ανήλθε στα 9 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόσο των ατομικών όσο και των ομαδικών ασφαλίσεων.
Τέλος, όσον αφορά στις αποζημιώσεις, αυτές ανήλθαν στα 2,18 δισ. ευρώ το 2023, έναντι 1,75 δισ. ευρώ του προηγουμένου έτους,
Η ετήσια άνοδος διαμορφώθηκε στο 24,9%, αναλυόμενη σε αύξηση 13,2% των αποζημιώσεων των ατομικών συμβολαίων και 58,3% αύξηση των αποζημιώσεων των ομαδικών.
Η εικόνα σχετικά με τα κανάλια διαμονής στις ατομικές ασφαλίσεις, αναδεικνύει “νικήτριες” τις τράπεζες με ποσοστό 47%, ενώ ακολουθούν τα δίκτυα και πράκτορες αποκλειστικής συνεργασίας με ποσοστό 35% και τα δίκτυα και πράκτορες μη αποκλειστικής συνεργασίας με ποσοστό 15%.
Την ίδια στιγμή κυρίαρχες μορφές διαμεσολάβησης στον κλάδο των ομαδικών ασφαλίσεων αναδείχθηκαν οι άμεσες πωλήσεις και τα δίκτυα και πράκτορες μη αποκλειστικής συνεργασίας με το ίδιο ποσοστό 35,4%.
Σημειώνεται ότι στην έρευνα του 2023 περιλαμβάνονται τα στοιχεία 20 ασφαλιστικών επιχειρήσεων με καθεστώς εγκατάστασης, οι οποίες συγκέντρωσαν το 99,5% της παραγωγής ασφαλίστρων (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων συμβολαίων) στις ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας , σύμφωνα με τα πλήρη στοιχεία της ασφαλιστικής αγοράς που αφορούσαν το 2023.