Τον πρώτο χάρτη διαδρομών πεζοπορίας από την Ευρώπη στην Τουρκία παρουσίασε η τουρκική Culture Routes Society (CRS), ο οποίος διέρχεται από επτά διαφορετικές χώρες και 12 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ελβετία, η Ιταλία, η Αλβανία και η Ελλάδα.

Το σημείο εκκίνησης της διαδρομής είναι το Καντέρμπουρι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το τελικό σημείο είναι η πόλη Demre στην νότια επαρχία της Αττάλειας της Τουρκίας.

Η πολιτιστική διαδρομή αποτελεί μέρος του προγράμματος «Από την Ευρώπη στην Τουρκία με τα πόδια» που υποστηρίζεται από το Civil Society Dialogue Program, το οποίο συγκεντρώνει κοινωνικές οργανώσεις των πολιτών από την Τουρκία και την ΕΕ για την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών και την οικοδόμηση μιας διαρκούς συνομιλίας γύρω από κοινά θέματα.

Το έργο, που συγχρηματοδοτείται από την Τουρκία και την ΕΕ, έχει ως στόχο να συνδέσει ένα μεγάλο ευρωπαϊκό δίκτυο πεζοπορίας με τις πολιτιστικές διαδρομές της Τουρκίας.

Η διαδρομή επεκτείνει την υπάρχουσα διαδρομή Via Francigena που τελειώνει στο ιταλικό Μπάρι από τα Βαλκάνια προς την Τουρκία.

“Οι άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στην Ευρώπη και να επισκεφθούν πολλές χώρες στο δρόμο τους όταν ολοκληρωθεί το έργο μας”, δήλωσε η επικεφαλής της CRS Kate Clow, η οποία είναι επίσης δημιουργός πολλών πολιτιστικών διαδρομών στην Τουρκία.

Η Εταιρεία Culture Routes Society είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας για την ανάπτυξη, συντήρηση και προώθηση πολιτιστικών διαδρομών στην Τουρκία.

Η εταιρεία διαχειρίζεται πολλές από τις ιστορικές διαδρομές της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του δρόμου της Λυκίας, της Φρυγίας ή της ρωμαϊκής εποχής της Εγνατίας οδού, που συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Αλβανία.