Μετά από μια εβδομάδα όπου πολλές εθνικές κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη ενήργησαν για να εισαγάγουν προσωρινές αλλαγές στους κανόνες που διέπουν τις επιστροφές των πακέτων διακοπών, η ABTA (The Travel Association) παροτρύνει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να κάνει το ίδιο, να σταματήσει η πτώχευση των ταξιδιωτικών επιχειρήσεων και η επιλογή του φορολογούμενου προσθέτοντας ένα νομοσχέδιο £ 4,5 δισ. για τις επιστροφές χρημάτων.

Η βρετανική ταξιδιωτική βιομηχανία απασχολεί περισσότερους από 500.000 ανθρώπους άμεσα και έμμεσα σε ολόκληρη τη χώρα και τα κυβερνητικά μέτρα για τη συγκράτηση της πανδημίας έχουν οδηγήσει σε στάση διεθνή και εσωτερικά ταξίδια.

Οι κρατήσεις για διακοπές έχουν σταματήσει, ενώ οι ταξιδιωτικοί πράκτορες καλούνται να παρέχουν επιστροφές χρημάτων σε μαζική κλίμακα, εντός περιόδου 14 ημερών. Πολλοί απλώς δεν μπορούν να το κάνουν, καθώς εξακολουθούν να αναμένουν επιστροφές από αεροπορικές εταιρείες και ξενοδοχεία που έκλεισαν λόγω πανδημίας.

Η ABTA ζήτησε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει προσωρινές τροποποιήσεις των κανονισμών για την προστασία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών.

Η ενίσχυση της κανονιστικής βάσης και η επέκταση του παραθύρου για τα πιστωτικά σημειώματα επιστροφής, ως βραχυπρόθεσμη εναλλακτική λύση στις επιστροφές μετρητών, θα παράσχουν στις επιχειρήσεις μια “ανάσα”, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι όλα τα δικαιώματα των καταναλωτών μεταφέρονται. Η ABTA θεωρεί επίσης ότι αποτελεί σημαντικό βήμα για την υποστήριξη της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στη βιομηχανία.