Ο υπερτουρισμός είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για πολλούς δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Βενετία, η Βαρκελώνη, η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Παράλληλα, οι μεσογειακοί προορισμοί έχουν την επιπλέον πίεση από τους χιλιάδες επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που φθάνουν καθημερινά.

Με την πληθώρα φθηνών πτήσεων και τα διαδικτυακά ταξιδιωτικά πρακτορεία, τα ταξίδια δεν ήταν ποτέ φθηνότερα ή ευκολότερα, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί τουρίστες φθάνουν στους προορισμούς για μικρότερης διάρκειας διακοπές. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μέση διαμονή στο Ντουμπρόβνικ πέρυσι ήταν λιγότερο από 3 ημέρες.

Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα της εύκολης μετακίνησης οδήγησαν σε υπερτουρισμό, ενώ σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων IPK, περίπου το 9% των ταξιδιωτών σχολίασε ότι ο υπερτουρισμός επηρέασε αρνητικά τις διακοπές τους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, η πόλη του Ντουμπρόβνικ γίνεται δημιουργική στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τον μεγάλο όγκο τουριστών.

Ειδικότερα, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους η πόλη θα ξεκινήσει μια νέα εφαρμογή που θα ενημερώνει τους επισκέπτες όταν η ιστορική Παλιά Πόλη είναι υπερπλήρης από τουρίστες.

Θα περιλαμβάνει ένα μετρητή ανθρώπων σε πραγματικό χρόνο που θα δείχνει τον αριθμό των ανθρώπων στον πυρήνα της πόλης ανά πάσα στιγμή.

Ταυτόχρονα, σε μια προσπάθεια διασποράς των τουριστών σε άλλες περιοχές γύρω από τα ιστορικά τείχη, η πόλη σχεδιάζει να δρομολογήσει ένα σύστημα sharing αυτοκινήτων.

To τελευταίο και αρκετά σημαντικό μέτρο θα προέλθει από το λιμάνι του Ντουμπρόβνικ, το οποίο θα εργαστεί για την αναδιάταξη των αφίξεων tvn κρουαζιερόπλοιων στην πόλη σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν τα προβλήματα της υποδομής σε ώρες αιχμής.

Το καθεστώς αυτό θα τεθεί σε ισχύ φέτος, αλλά τα πλήρη αποτελέσματα από την εφαρμογή του αναμένεται να φανούν από τον επόμενο χρόνο.