“Ανεπαρκή και μάλλον συμβολική”, χαρακτηρίζουν οι υπουργοί Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την στήριξη μέσω της ΚΑΠ των αγροτών για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Αναγνωρίζοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις της παρατεταμένης ξηρασίας και σοβαρών πλημμυρών, παρόμοιων με αυτές που σημειώθηκαν πρόσφατα στην Ελλάδα και λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές μεταξύ των ενισχύσεων που λαμβάνονται μέσω του γεωργικού αποθεματικού και των πραγματικών απωλειών που υπέστησαν οι αγρότες, ζητούν στήριξη.

Ο Έλληνας υπουργός κ. Λευτέρης Αυγενάκης πρότεινε στην Κομισιόν τα εξής μέτρα -με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης- που πρέπει να εξεταστούν επειγόντως προς συζήτηση, προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα του τομέα να αντιμετωπίσει τις ολοένα και πιο εξουθενωτικές συνθήκες:

  • Ενίσχυση της γεωργικής εφεδρείας και ειδικότερα, με την απλούστευση και τη βελτίωση της εφαρμογής του
  • Εφαρμογή ενός εθελοντικού ad hoc μέσου διαχείρισης κρίσεων με τη χρησιμοποίηση ενός μέγιστου ποσοστού 2% του του εθνικού κονδυλίου του στρατηγικού σχεδίου της ΚΓΠ (όπως προτείνεται από την Κροατία – Σλοβενία)
  • Δημιουργία ενός νέου ταμείου αποκλειστικά για την κάλυψη της γεωργικής παραγωγής που προκαλείται από κλιματικές απώλειες.

Οπως υπογραμμίζουν οι υπουργοί Γεωργίας “η πρόθεση μας είναι να ενισχύσουμε όλες τις τρέχουσες προσπάθειες για την απλούστευση των διαδικασιών της τρέχουσας ΚΑΠ. Καλούμε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δράσει γρήγορα, σχεδιάζοντας μια κατάλληλη απάντηση μηχανισμό για την ανακούφιση των επειγουσών αναγκών που προκύπτουν από τις απώλειες που προκαλούνται από το κλίμα στη γεωργία.
Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της γεωργίας και τη στήριξη των γεωργών σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς”.