Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η διεθνής ταξιδιωτική έκρηξη, ειδικά φέτος με περίοδο ρεκόρ σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ, μπορεί να τερματιστεί.

Όπως αποκαλύπτει έκθεση του Mirabaud οι τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια που «καλπάζουν» λόγω του πληθωρισμού «προκαλούν περικοπή στα καταναλωτικά ταξίδια».

Οι ταξιδιώτες έχουν επηρεαστεί από δύο χρόνια ουσιαστικά χαμηλής αύξησης των πραγματικών μισθών.
Αυτό «τους ανάγκασε να δαπανήσουν αποταμιεύσεις και να συσσωρεύσουν ανυπέρβλητα χρέη πιστωτικών καρτών σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η έκρηξη των αεροπορικών ταξιδιών μετά την πανδημία «έχασε τον ρυθμό» της. Αυτό οφείλεται στην επιβράδυνση των συναλλαγών καταναλωτικής πίστης και χρεωστικών καρτών για την αγορά τους, το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Στις ΗΠΑ «αυτή είναι η πρώτη πτώση σε δύο χρόνια μετά την άρση του κλεισίματος των αεροδρομίων που επέβαλε η κυβέρνηση, που οδήγησε τις εταιρείες να μειώσουν τις πτήσεις σε όλη τη χώρα», ανέφερε η έκθεση.

Παράγοντες τουριστικής ανάπτυξης το 2023

Η έκθεση αναλύει αρκετούς λόγους για τη φετινή αύξηση του τουρισμού και τις γενικά καλές επιδόσεις του τομέα των υπηρεσιών.

  • Πρώτον, μόλις οι ουρανοί άνοιξαν ξανά μετά την πανδημία, οι καταναλωτές άρχισαν να ταξιδεύουν. Στόχο είχαν να «αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο και τις εμπειρίες» κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που μείωσε τις συσσωρευμένες οικονομίες τους.
  • Δεύτερον, η χρήση πιστωτικών καρτών αυξήθηκε επίσης σταθερά. Η «κατανάλωση εκδίκησης» αντικατέστησε την «ιστορική προσοχή» των καταναλωτών κατά τη διάρκεια της ύφεσης.

Ωστόσο όπως εξήγησε ο Mirabaud «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες οι εργαζόμενοι είναι επί του παρόντος σε πλήρη απασχόληση. Πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να ξοδέψουν στο τέλος του μήνα».