Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο αριθμός των εργαζομένων στην Ισπανία που σχετίζονται με τουριστικές δραστηριότητες τον περασμένο Οκτώβριο, είναι πάνω από 2,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία από τον εθνικό οργανισμό τουρισμού της χώρας Turespaña.

Όπως αποκαλύπτει η Turespaña, ο τουριστικός τομέας της Ισπανίας κατέγραψε συνολικά 2.543.749 εργαζόμενους στην Κοινωνική Ασφάλιση τον περασμένο μήνα, που σηματοδοτεί τον υψηλότερο αριθμό ποτέ σε ολόκληρη την ιστορική σειρά για αυτόν τον μήνα, ξεπερνώντας τα στοιχεία του Οκτωβρίου 2019 με 109.668.

Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι σε ετήσια βάση, ο τουριστικός τομέας παρουσίασε αύξηση 6,4% και είχε θετικά αποτελέσματα για 17 διαδοχικούς μήνες.

Μία στις τρεις θέσεις εργασίας δημιουργεί ο τουρισμός στην Ισπανία

«Τα στοιχεία είναι πολύ θετικά αφού μία στις τρεις νέες θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο δημιουργήθηκαν στον τουριστικό τομέα, γεγονός που καταδεικνύει την καθοριστική συμβολή του κλάδου στην ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης στη χώρα μας», δήλωσε ο Reyes Maroto, υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού.

Πρόσθεσε επίσης πως «ο τομέας του τουρισμού δείχνει την αποφασιστική του συμβολή στην ανάκαμψη της απασχόλησης στην Ισπανία καθώς δημιουργεί μία στις τρεις νέες θέσεις εργασίας στη χώρα.»

Η άνοδος εργαζομένων σε όλους τους κλάδους του τουρισμού

Με βάση τα στοιχεία της Turespaña, σε σύγκριση με το 2021, οι εργαζόμενοι σε τουριστικές δραστηριότητες έχουν αυξηθεί κατά 152.740, αντιπροσωπεύοντας το 12,6% του συνόλου της εθνικής οικονομίας. Ως αποτέλεσμα, παρατηρήθηκε θετική αλλαγή σε όλους τους κλάδους του τουρισμού:

  • Στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, η αύξηση της οποίας ήταν κατά 85.647 εργαζόμενους.
  • Στις υπηρεσίες τροφίμων και ποτών έχει σημειωθεί άνοδος 53.997 εργαζομένων.
  • Οι υπηρεσίες διαμονής κατέγραψαν αύξηση 31.650 υπαλλήλων.
  • Τα ταξιδιωτικά γραφεία είδαν 4.794 νέους υπαλλήλους.
  • Στις άλλες τουριστικές δραστηριότητες σημειώθηκε αύξηση 62.299 εργαζομένων.

Τι δείχνουν τα στοιχεία Οκτωβρίου

Από το σύνολο του 80,7% της εκπροσώπησης του αριθμού των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα, παρατηρήθηκε αύξηση 8% τον Οκτώβριο σε αντίθεση με την ίδια περίοδο του 2021. Επιπλέον, η αυτοαπασχόληση αυξήθηκε κατά 0,2%.

Τον Οκτώβριο, τα στοιχεία της Turespaña δείχνουν ότι η απασχόληση στον ξενοδοχειακό κλάδο και στα ταξιδιωτικά γραφεία και στους τουριστικούς πράκτορες αυξήθηκε σε όλες τις Αυτόνομες Κοινότητες συνολικά. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για αυτόνομες πόλεις όπως η Θέουτα και η Μελίγια.

Η μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων στον τουρισμό παρατηρήθηκε στην Καταλονία, την Ανδαλουσία, τα Κανάρια Νησιά, την Κοινότητα της Μαδρίτης και την Κοινότητα της Βαλένθια.
Μόνο τα Κανάρια Νησιά σημείωσαν αύξηση 9,9% από έτος σε έτος.