Μόλις ένα μήνα μετά την διαμαρτυρία τους, για την άφιξη της κρουαζιερόπλοιου Symphony of the Seas στο λιμάνι της Πάλμα, η επιτροπή κατοίκων της Fins Aquí Hem Arribat, ζητά να πληρώνουν οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που φτάνουν στο πολυσύχναστο λιμάνι, ημερήσιο τέλος 5 ευρώ/άτομο/νύχτα καθώς και να τεθεί ένα όριο δύο ημερών για τα κρουαζιερόπλοια που ελλιμενίζονται στην πόλη.

Στόχος είναι να περιορίσουν την ποσότητα των κρουαζιερόπλοιων που επιτρέπεται να αποβιβάζονται στο λιμάνι της πρωτεύουσας, για να αποφευχθεί η ρύπανση και αν αυτό εφαρμοστεί για πρώτη φορά, οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων θα πρέπει να πληρώσουν εάν παραμείνουν για περισσότερο από 12 ώρες.

Η Fins Aquí Hem Arribat, αποτελούμενη από κατοίκους και περιβαλλοντικούς ομίλους, παρουσίασε ένα έγγραφο με πέντε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων προκλήσεων που έχει προκαλέσει ο μαζικός τουρισμός στην περιοχή.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι κυβερνητικοί φορείς δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής καμία πρωτοβουλία για να μειώσουν τον αντίκτυπο που έχει στις τοπικές κοινότητες.

Ο Jaume Adrover, εκπρόσωπος της επιτροπής, πρότεινε τη δημιουργία ελεγχόμενης ζώνης εκπομπών (ECA), όπως ήδη υπάρχει στη Βαλτική Θάλασσα, τη Βόρεια Θάλασσα και τη Μάγχη. Κάτι που σημαίνει ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες θα έπρεπε να χρησιμοποιούν πιο ακριβά αλλά λιγότερο επιβλαβή για το περιβάλλον καύσιμα, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας του αέρα, αλλιώς θα πληρώνουν πρόστιμα.

Ένα άλλο αίτημα για διαφάνεια υποβλήθηκε στην Λιμενική Αρχή σχετικά με τα δεδομένα που συγκεντρώνει για την ποιότητα του αέρα, τη διαχείριση των αποβλήτων στα πλοία και τη χρήση του νερού. Η ομάδα ισχυρίζεται ότι δεν είχε πρόσβαση στα δεδομένα αυτά από το 2016.

Ο αριθμός των επιβατών κρουαζιέρας που φθάνουν στα λιμάνια των Βαλεαρίδων Νήσων αυξήθηκε κατά 134,6% το πρώτο τρίμηνο του 2018, φθάνοντας τους 174.756 τουρίστες, σύμφωνα με τα στοιχεία του λιμανιού της Ισπανίας.

Όπως υποστηρίζει η Fins Aquí Hem Arribat, σε μια μόνο μέρα φέτος, επτά κρουαζιερόπλοια έφθασαν στο λιμάνι της πρωτεύουσας με 5.000 άτομα.

Οι Βαλεαρίδες Νήσοι καλωσόρισαν 45 κρουαζιέρες το πρώτο τρίμηνο του έτους, 80% περισσότερες από το πρώτο τρίμηνο του 2017.